Инвестиции в обмен на право проживания

Пятница, 2 апреля 2021, 09:13
Какие выгоды может получить Украина, если будет стимулировать переезд иностранцев со значительным капиталом. (укр)
основатель Law Firm Shablin Consulting


Просто о налогах

Європейські країни залучають сотні мільйонів доларів від іноземців, які купують нерухомість в обмін на посвідку на постійне проживання. В Україні такою опцією скористалося лише 14 іноземців.

Але це не тільки про інвестиції. Світ перебуває у фазі "негативного відбору".

Здешевлення вартості переїзду та підвищення базового рівня освіти у бідних країнах призвело до збільшення міграційних потоків та зниження якості іммігрантів.

Своєю чергою, це змусило країни конкурувати за більш ціннісний людський капітал.

Передові держави Європи з гнучким підходом до регулювання міграційних процесів активніше використовують майновий ценз для залучення найбільш здібних іноземців. Заохочують тих, хто здатен купити нерухомість.

Як отримати посвідку на проживання в ЄС

Отримати посвідку на проживання (ПНП) в Греції можна двома шляхами: придбати особисто або через юридичну особу нерухомість чи земельну ділянку на суму не менше 250 тис євро.

Інший варіант – укласти договір оренди з готельними апартаментами або мебльованим туристичним житлом у складі туристичного курорту на строк не менше десяти років (за умови фіксованої вартості оренди не менше 250 тис євро).

В Іспанії для отримання посвідки на проживання потрібно придбати нерухомість, яка коштує мінімум пів мільйона євро.

Будинки, котеджі, таунхауси: чому попит на заміську нерухомість не падає і ціни зростають

Щоб скористатися таким правом на Кіпрі, треба стати власником житлової або іншої нерухомості вартістю від 300 тис євро, у Латвії – від 250 тис євро.

При купівлі нерухомості вартістю понад 500 тис євро в Португалії власник також має право на отримання посвідки на проживання. Такі ж умови діють і при придбанні нерухомості вартістю не менше 350 тис євро з умовою її реконструкції.

Об'єкт має бути побудований понад 30 років тому або перебувати в зоні відновлення міського середовища.

Названі країни перетворили прямі інвестиції в нерухомість на статтю доходів.

Звичайно, проблеми 2020 року негативно позначилися на імміграції.

У Греції було видано 403 рішення про надання ПНП особам, які придбали нерухомість. Це рекордне зниження: у 2019 році країна видала 3 504 дозволи. Проте математика свідчить, що 403 дозволи – це понад 100 млн євро.

Показники Португалії також знизилися. У 2020 році країна видала 1 182 золоті візи, заробивши 646 млн євро (у 2019 році – 742 млн євро). Кожний четвертий клієнт – з Китаю або Гонконгу. Програму продовжили до 2022 року.

Чи може конкурувати українська нерухомість

Однозначно так. Оренда житлової нерухомості в Україні приносить 6-7% від вартості на рік, комерційної – 12-15%. Це недосяжне в Євросоюзі. Там – максимум 3-4%. Усі хвалять Чорногорію з її 5%. На тлі України це програш.

Крім того, ЄС – це ще й величезні податки на нерухомість і на її утримання. У Греції вартість нерухомості для отримання ПНП має становити 250 тис євро, але це без ПДВ. З урахуванням податків необхідно заплатити 300 тис євро. У Латвії при купівлі нерухомості іноземець платить мито – 5% від її ціни.

За таких умов Україна сильно виграє, але поступається в іншому. Держава слабко працює над брендом "Україна". Про ці переваги у світі мало хто знає.

Що втрачає Україна

Програма "Посвідка на проживання в обмін на купівлю нерухомості" вирішує дві проблеми.

Перше – істотне вливання прямих інвестицій в економіку. За нашими оцінками, у випадку грамотного впровадження програми 1-2 тис іноземних покупців на рік.

Якщо ми надаватимемо ПНП за інвестиції в нерухомість на суму понад 100 тис євро і таких оформлень буде 2 тис, це принесе 200 млн євро на рік (6,6 млрд грн). Це більше, ніж бюджети Черкас (2,8 млрд грн) і Тернополя (2,5 млрд грн).

Іпотека від Зеленського: як взяти кредит під 7% та які існують ризики

Друге – залучення відмінних іммігрантів: платоспроможних та адекватних. Протягом 2020 року кількість жителів України скоротилася на 314 тис осіб, що можна порівняти з повним вимиранням населення Рівного, Кропивницького або Івано-Франківська. Ця тенденція спостерігається з 1992 року.

Найбільш тривожний фактор – скорочення економічно активного населення та збільшення кількості осіб пенсійного віку. У такій ситуації важливо продумати міграційну політику.

Люди, які інвестують у нерухомість, як правило, економічно активні індивіди. Країна залучить людей з підприємницьким духом, умінням створювати додану вартість. Це більше, ніж просто купівля житла.

Що пропонує Україна

Наше законодавство надає іноземцеві можливість оформити постійну посвідку на проживання у зв'язку з інвестуванням в економіку суми понад 100 тис дол. Придбання нерухомості сюди не належить.

Сама процедура дуже тривала (може затягнутися на строк більше року) і заплутана. Причина – відсутність у законодавстві чіткого алгоритму, що вимагає серйозного юридичного супроводу. У зв'язку з цим посвідки на проживання в Україні за вказаною процедурою у 2020 році отримали тільки 14 іноземців.

Недавно уряд вніс зміни, які повинні спростити порядок отримання права на проживання за допомогою інвестування. Зокрема, розширено перелік способів, якими можна підтвердити інвестування в економіку України. Один з них – внесення на рахунок підприємства, створеного іммігрантом, 100 тис дол.

Проте це не вирішує головної проблеми – значного часу, який витрачається на отримання посвідки. Щоб конкурувати з іншими державами за заможних та успішних іммігрантів, таких механізмів недостатньо.

Вибір невеликий: або змінюйся, або програй.