Когда дешевая нефть, "мертвый" туризм и "количественное смягчение" экономику спасают

Четверг, 25 февраля 2021, 13:15
Почему кризис меньше ударил по экономике Украины, чем многих европейских стран и чего ждать дальше? (укр)
исполнительный директор CASE Украина


Инновации в действии

Минулий рік Україна пережила дуже легко. Шуму було багато, але в сухому залишку це виявилась найлегша криза за всю сучасну історію. 

Економіка скоротилась всього на 4.1% р/р, що за українськими мірками і не криза зовсім. 

Помірність скорочення ВВП стає ще більш вражаючою на фоні 5.4% р/р падіння ВВП Німеччини, -9.0% р/р у Франції чи -10.0% р/р у Великобританії. 

Традиційно фінансово стійкі країни постраждали набагато сильніше, ніж хронічно нестабільна Україна. Нагадаю, у 2008-2009 роках ми були серед світових лідерів за темпами падіння ВВП: -14.8% р/р у 2009 році. 

За рахунок чого вдалось настільки легко пережити минулий рік?

ДЖЕРЕЛО: МВФ
джерело:Світовий банк

Стійкий внутрішній попит

Було лише два місяці цього року, коли через жорсткі карантинні обмеження внутрішній попит сильно постраждав. 

Проте українці досить швидко оговтались, а подальші обмежувальні карантинні заходи пом’якшувались "необов’язковістю їх виконання". 

Успішна країна — результат впровадження чіткої стратегії економічного зростання

Як наслідок, роздрібний товарообіг виріс за рік на 7.9% р/р, а внутрішнє споживання – хребет економіки – зросло десь близько на 1.0% р/р. Це при тому, що у розвинених країнах споживання сиділо глибоко в мінусах. 

Коли ми в CASE Україна прогнозували, що внутрішнє споживання хоч незначно, але виросте, наші іноземні партнери щоразу перепитували: Ви впевнені? Подивіться, що відбувається в світі! 

Виявилось, в Україні внутрішній попит більш стійкий до COVID-19, ніж деінде. Не в останню чергу через низьку повагу до законів та державних обмежень. Як то кажуть, коли заборонено, але дуже хочеться – то можна.

* - роздрібний товарооборот підприємств роздрібної торгівлі (юридичних осіб)
Джерело: Державний комітет статистики України 

Стабільний попит на український експорт

Наша аграрність та ресурсність цього разу стала рятівним колом. У 2009-му році український експорт обвалився на 36.9%. 

За період з 2014-го по 2016-й рік наш експорт впав на 43.7%. А от минулого року скорочення експорту відбулось… на "смішні" 4.6%. 

Аграрний експорт навіть трішки зріс, а це половина валютної виручки від товарного експорту. Експорт металів та залізної руди з початком пандемії різко скоротився, проте згодом досить жваво відновився завдяки стабільному попиту на цю продукцію з боку Китаю. 

В сухому залишку скорочення експорту металів теж виявилось досить помірне, а валютна виручка від залізної руди взагалі зросла майже на 25%.

Проте найбільші валютні втрати минулого року – це експорт послуг. Основна причина падіння – це послуги трубопровідного транспорту. 

Звичайно, зниження попиту на енергоносії через COVID-19 відіграв свою роль. Проте і без пандемії "Газпром" планував скоротити транзит газу через Україну на третину у 2020-му році. Тому саме COVID-19 до цієї частини експортних втрат має лише часткове відношення.

Джерело: Національний банк України

Джерело: МВФ

Обвал цін на енергоносії 

У 2020-му році витрати на енергетичний імпорт впали на 40.6% р/р. Падіння цін на енергоресурси зекономило Україні $5.1 млрд минулого року. 

Для порівняння, така сума це обсяг прямих інвестицій за увесь 2019 рік. Споживання нафтопродуктів, газу та вугілля у тонах та кубометрах теж зменшилось в Україні, але дуже помірно. Саме падіння цін стало вирішальним для економії такого обсягу валюти.

Середня ціна нафти марки Brent 2020-го року була $42.3 за барель, що на третину менше ніж рік тому ($64.0 за барель). Середня ціна імпортованого вугілля склала $99.7 за тонну, що на четверть дешевше ніж рік тому ($133.6 за тонну у 2019-му році). 

Ціна природного газу впала більше ніж на 20% до $156 за 100 м3 (дані 11 місяців) vs. $198.2 рік тому.

Коли експортні доходи країни порівняно стабільні, а валютні витрати скорочуються – країна від цього тільки виграє. Це так зване покращення умов зовнішньої торгівлі.

Джерело: Національний банк України

Провал міжнародного туризму та падіння неенергетичного імпорту

За даними НБУ імпорт послуг у 2020-му році впав на 31.3% рр. Це зекономило Україні $4.9 млрд. Через карантинні обмеження українці суттєво менше витрачали і на міжнародні подорожі і на відпочинок за кордоном, що і стало основною причиною значної економії валюти. 

Окрім імпорту послуг та імпорту енергоносіїв, нам також пощастило зі скороченням (-7.8% р/р) так званого неенергетичного імпорту. 

Причина скорочення – падіння попиту на інвестиційний імпорт (продукція машинобудування) та проблеми з логістикою для решти імпортних продуктів. Падіння неенергетичного імпорту дало додаткову валютну економію на $3.7 млрд.

Джерело: Національний банк України
Джерело: Національний банк України, власні розрахунки

Кількісне пом’якшення

Ще у першій половині 2020-го року у нас були гарні відносини з міжнародними фінансовими інституціями. Ще у січні були розміщені Єврооблігації на €1.2 млрд. 

У червні ми підписали меморандум з МВФ і навіть отримали суттєвий перший транш від Фонду у сумі $2.1 млрд. Проте порушення незалежності НБУ (примусова заміна керівництва) та подальші напади на антикорупційній органи зіпсували відносини з міжнародними фінансовими організаціями. 

Однак, на фоні масштабного кількісного пом’якшення зіпсовані відносини з МВФ жодним чином не перешкоджали залученню боргового капіталу із-за кордону. 

Вже через місяць після скандалу із заміною керівництва НБУ Україна робить розміщення Єврооблігацій на $2.0 млрд, а у грудні дорозмістилась ще на $670 млн. 

Також у грудні без жодних позитивних сигналів від МВФ Єврокомісія видає макрофінансову позику на €600 млн і цього ж місяця, на фоні відновлення глобального оптимізму та поновлення апетитів до ризику починають повертатись нерезиденти у гривневі ОВДП.

Якби через пандемію COVID-19 не відбувалось безпрецедентного кількісного пом’якшення, Україна б уже наприкінці літа мала б справу з "валютними качелями", а під кінець року у нас би була і валютна, і фіскальна криза одночасно.

Джерело: Національний банк України

Що далі? Відновлювальний ріст і "змагання" ресурсних цін

Необов’язковість карантинних обмежень, падіння цін на імпортні товари (в першу чергу на енергоносії), та обмеження на міжнародні подорожі – забезпечили нашу стійкість у 2020-м році. 

Кількісне пом’якшення, зі свого боку, дало можливість "крутити дулі" МВФу без жодних відчутних наслідків як для валютного ринку, так і для державних фінансів.

У 2021-му році економіка, звичайно, вже почала відновлюватись – знаменитий ефект низької порівняльної бази. Проте будуть відновлюватись також і міжнародні подорожі, а це ріст валютних витрат.

Вже ростуть ціни на енергоносії на світових ринках, що неодмінно відобразиться на нашому енергетичному імпорті. Окрім цього, повинні піти в минуле логістичні труднощі, що перешкоджали імпорту інших товарів.

Іншими словами, ті фактори, які дали можливість заощадити майже $14 млрд минулого року – вже втрачають свою силу.

Така тенденція жодними чином не означає, що на горизонті окреслюється нова криза. Фундаментальні фактори сприятливі для нас. Попит на український експорт залишається стабільним та і кількісне пом’якшення з трильйонами дешевих доларів поки не закінчується. 

Проте є ризик зміни так званих умов зовнішньої торгівля для нас. Так, ціни на ресурси ростуть і на фоні масштабного друку резервних валют, і на фоні покращення настроїв у світі. 

Однак якщо так станеться, що ціни на товари, які ми імпортуємо будуть зростати швидше, ніж ціни на товари, які приносять в країну валютну виручку, то радіти відновленню світової економіки нам доведеться не довго. Ріст цін на енергоносії це, без сумніву, ознака одужання світової економіки і позитивний сигнал. 

Проте так сталось, що для України дорогі нафта та природній газ не несуть нічого доброго – це ріст витрат та втрата валюти. Хто переможе у змаганні ресурсних цін – поки сказати важко.

Врешті-решт, допоки триває кількісне пом’якшення – можна собі багато чого дозволити. Головне не забувати, що свято дешевих грошей ніколи не буває вічним.