Закопанные деньги Арконы

Среда, 7 октября 2020, 09:13
Как "Укрнафта" препятствует новому инвестору газового месторождения на Полтавщине, которое не использовалось 13 лет, вести добычу. (укр)
генеральный директор Enwell Energy plc


Просто о налогах

За офіційними даними, в Україні 458 нафтогазоносних родовищ.

З них сім родовищ забезпечують 30% загального видобутку та містять 35% усіх запасів газу нашої держави.

Враховуючи, що Україна – одна з держав Європи, де з позаминулого століття проведено найбільше пошуково-розвідувальних робіт, відкриття такого масштабу, як ця сімка, малоймовірні або неймовірні взагалі.

Очевидно, що шлях до нарощення видобутку вуглеводнів йде через розвідані родовища, їх дорозвідку, розробку, а інколи й реанімацію.

В Україні 61 родовище не розробляється. Запаси цих родовищ становлять близько 36 млрд куб м газу. Багато років вони простоюють – чи то через відсутність власника, чи то через відсутність коштів або експертизи у власника. Тобто це нуль кубометрів газу, нуль робочих місць, нуль гривень податків.

Наочний приклад – Свистунківсько-Червонолуцьке газоконденсатне родовище в Полтавській області, відкрите у 1980-х роках. Там було пробурено п'ять свердловини і до 2007 року навіть вівся видобуток. На тому все. З того часу свердловини не працюють, а останнє буріння тут проводили у 1994 році.

Однак родовище з територією 97 кв км складно назвати виснаженим. 1 січня 2020 року Державна комісія із запасів корисних копалин визначала його запаси вуглеводнів 4,9 млрд куб м газу та 0,86 млн тонн конденсату. Фактично сьома частина запасів отого 61 родовища. Непогано, чи не так?

Брудні землі. Як Коломойський бореться з громадою заради нафтових прибутків

Зважаючи на цей потенціал та розраховуючи нарешті почати розвивати родовище, його вирішила придбати британська компанія Enwell Energy.

Вона вже понад 20 років працює в Україні і володіє іншими газовидобувними активами. Зокрема – схожим за геологічною будовою Свиридівським родовищем, розташованим поруч із Свистунківсько-Червонолуцьким.

Придбання нової площі для видобутку відбулося в березні 2020 року через придбання ТОВ "Аркона газ-енергія", яке володіє спеціальним дозволом на розробку Свистунківсько-Червонолуцького родовища.

За підрахунками нового власника, середній добовий дебіт однієї свердловини тут може перевищити 100 тис куб м газу або додаткові 38 млн куб м на рік до загального видобутку і 16 млн грн ренти з видобутку газу до держбюджету.

А ще це дає місцевим громадам перспективне підприємство, яке створює робочі місця та забезпечує підтримку соціальних проєктів. Так би мовити, реальна додаткова підтримка для розвитку конкретних територій.

Здавалось би, один крок – і буде щастя родовищу, компанії, державі і регіону. Проте у найкращих традиціях драматичного весілля на заваді стає недолугий колишній коханець, який вривається в урочистий момент із запереченнями.

Навіть не так: коли шлюб вже укладено і гості розходяться, з'являється герой з минулого і драматично оголошує про незаконність шлюбу.

Так сталося і у випадку із Свистунківсько-Червонолуцьким родовищем. Коли угода про купівлю була укладена і пройшов певний час, колишній власник, ПАТ "Укрнафта", подався до суду, щоб спростовувати "законність шлюбу".

У кіноіндустрії такі сюжети лягають в основу популярних комедій і приносять мільйони заробітку. Проте в нафтогазовому бізнесі такий сюжет забирає мільйони і у бізнесу, включаючи невгамовного "колишнього", і в держави.

Коли "Укрнафта" позивається до Державної служби геології та надр і ТОВ "Аркона газ-енергія", вона не лише витрачає гроші держави (опосередковано мажоритарна частка в товаристві належить державі), а й змушує державу витрачати кошти на кожне судове засідання на захист інтересів Держгеонадр.

Не варто пояснювати, наскільки це затягує відновлення видобутку на родовищі, а це щоденний фінансовий мінус для Enwell Energy та бюджетів держави.

Чим керується "Укрнафта", яка ще у 2014 році втратила спеціальний дозвіл, не подавши на його продовження, невідомо. Та й навіщо продовжувати утримувати родовище, яке сім років до того компанію не цікавило?

Зрозуміло одне: таким чином газовидобуток не нарощують. Таким чином щоденно закопують мільйони коштів у землю. Проте Україна – це не "країна дурнів". Гроші не проростуть, як у відомій казці, навіть для того, хто змушує їх закопувати. Та й відкопати він їх, до речі, теж не зможе.

Довідка ЕП

Нафтогазова компанія Enwell Energy plc з головним офісом у Великобританії до травня 2020 року мала назву Regal Petroleum plc. Мажоритарним акціонером (82,65%) є Pelidona Services Limited (Кіпр) з групи "Смарт-холдинг" українського політика та бізнесмена Вадима Новинського.