Осень 2018: время отмены земельного моратория

Четверг, 6 сентября 2018, 13:32
Депутаты Верховной Рады во второй раз подали обращение в Конституционный суд с требованием признать неконституционным мораторий на куплю-продажу сельскохозяйственных земель. (укр.)
народный депутат, БПП


Инновации в действии

Сьогодні 69 народних депутати звернулись до Конституційного Суду України з вимогою визнати мораторій на продаж-купівлю сільськогосподарських земель таким, що порушує Конституцію.

Тим самим ми хочемо дати ті самі права, які мають вихідці з України в Канаді та інших передових країнах, а саме – вільно купувати та продавати землю.

Будемо відверті, це єдиний логічний шлях після того, що Європейський суд з прав людини 22 травня визнав, що мораторій порушує права землевласників.

Рішення ЄСПЛ зобов’язало українську владу внести відповідні законодавчі зміни у розумні строки і як стимул для влади, присудило можливість виплати компенсації кожному землевласнику, а це 7 млн людей - кожен шостий українець.

Нагадаю, чого саме коштує мораторій Україні

– 7 мільйонів землевласників (кожен 6 українець) не може розпоряджатись своїм активом і мусить вдаватись до напівпрозорих схем.

Від заниженої оренди вони втрачають близько 400 доларів оренди паю (3,6 га в середньому) в рік.

– Орендатори землі виснажують її у пошуках наживи, тому якість українських чорноземів стає гіршою з кожним десятиліттям.

– Земля не може бути предметом застави у банку – фінансові інструменти для розвитку агросектору не створені. Компанії не мають достатньо коштів, тож не можуть створювати переробні підприємства, потужності для зберігання тощо. Навколо сільського господарства не створюється інфраструктура, яка могла б виникнути.

– Садівництво, тваринництво та інші сфери, які потребують довгострокових інвестицій, занепадають, бо інвестори не бачать змоги інвестувати в орендовану землю.

Їх права просто не захищені – кожен день власник паю може забрати свою землю і фермер втратить сад, в який роками інвестував свої кошти.

Страждає і держава. Зараз активно іде реформа децентралізації, але новостворені ОТГ не можуть розвиватися так, як треба, оскільки місцеві бюджети недотримують сотні мільйонів гривень податкових платежів через тіньовий обіг земель.

Лише 25% державних підмораторних земель зареєстровані в державному земельному кадастрі, що є "корупційним полем", де пасуться чиновники. 

Тобто отримати з решти податки, за рахунок яких регіони мають розвиватися, неможливо.

В Україну йде набагато менше інвестицій, ніж ми могли отримати. Давайте визнаємо, крім України є багато інших країн з гарним розташуванням, кліматом та землею, де до того ж можна вести законний та захищений бізнес.

Але багатьох це влаштовує, в першу чергу агрохолдинги, які контролюють сьогодні  земельний банк у 6 млн га землі, це розмір двох Молдов чи Хорватії.

Причому ситуація з кожним роком погіршується. Якщо у 2007 році агрохолдинги контролювали 7% від усіх сільгоспземель, то вже сьогодні майже 30%.

В Україні найбільші агрохолдинги порівняно з країнами, де відкритий ринок землі. Отакі наслідки мораторію, який ще 17 років тому мав вберегти Україну від сценарію "ваучерної приватизації" підприємств.

Так тривати більше не може. Осінь цього року: час скасування мораторію та прийняття закону про цивілізований обіг земель.

В іншому випадку Україна нестиме втрати не лише від наслідків мораторію, а й від масових позовів пайовиків і відсутності довгострокових інвестицій.

Хто лобіює мораторій, який "магнітом" концентрує землі у правильних руках? На це питання легко відповісти, пригадавши, хто з депутатів ВР проголосував за мораторій наприкінці минулого року вже всьоме.

На жаль, це найрейтинговіші лідери і політичні сили сьогодні. Цікаво, чи вистачить їхніх статків для того, щоб компенсувати втрати України та кожного землевласника зокрема?

Натомість ті, хто сьогодні виступають проти мораторію, щодня набирають суспільно-політичної ваги і висувають конкретні вимоги владі.

До прикладу - Громадська коаліція щодо відміни мораторію, яка довкола спільного меморандуму об’єднала понад тисячу організацій з бізнесу, аграрних асоціацій, борців з корупцією, правозахисників, економістів.

Меморандум підписали багато народних депутатів, я – в тому числі. Ця ініціатива - як лакмусовий папірець серед депутатів на адекватність і реальних захист інтересів українців перед наступними виборами.

Тож ми формуємо коаліцію з 230 депутатів  - антикомуністичних землеоптимістів напротивагу тим юним чи, навпаки, зашкарублим ленінцям, які відстоюють мораторій вже 17 років.

Вдумайтесь, скільки виросло українців, позбавлених права розпоряджатись власною землею. І це в 21-му столітті! Те, що не вдалось Леніну, вдалось нашій владі. 

Ми звертаємось до колег в парламенті, президента та прем’єр-міністра, до усіх причетних: більше так тривати не може!

Вже не вдасться замовчати проблему, яка консервується 17 років.

Ми за цивілізований ринок земель, який діє у всьому світі. Так, потрібно ввести "запобіжники" щодо надмірної концентрації земель в одних руках і спекуляцій. А також створити умови для можливості купівлі землі малими фермерами.

Ці речі успішно працюють у цивілізованих країнах - не потрібно вигадувати велосипед, а лише впровадити передовий світовий досвід.