Кому нужна регулярная переаттестация специалистов фондового рынка

Среда, 4 июля 2018, 18:32
Нацкомиссия по ценным бумагам разрабатывает реформу системы подготовки и аттестации специалистов фондового рынка. Это мировая практика и обязанность перед ЕС. (укр)
директор ГП "Прозорро.Продажи"


Инновации в действии

Тисячі слів написані про те, що професіоналу потрібно регулярно піклуватися про підвищення своєї кваліфікації.

Ми читаємо ці статті, ставимо лайки, ділимося в соціальних мережах і навіть намагаємося виконувати поради.

Відвідуємо конференції, обмінюємося думками з колегами, іноді даємо коментарі журналістам як експерти галузі.

Але як дізнатися, чи справді ти експерт у своїй галузі? Чи можна за кількістю коментарів у ЗМІ судити про професіоналізм експерта?

Це питання турбує багатьох, і для цього придумали сертифікацію фахівців.

Проходиш профільне навчання, складаєш іспити й отримуєш підтвердження кваліфікації. Проте світ змінюється, причому з кожним роком все швидше, і сертифікати, отримані, наприклад, десять років тому, свідчать, що їх власник відмінно розбирався у своїй справі саме десять років тому.

Ви, швидше за все, спробуєте заперечити: практика, отримана в процесі роботи, краща за будь-яке навчання. Це правда, але не для всіх спеціальностей.

Зокрема, для фахівців, що працюють на ринках капіталу, існує об'єктивна необхідність постійного і системного підвищення кваліфікації. Доказ — у всіх країнах існує система контрольованого підвищення кваліфікації.

Якби ви були фахівцем з фондового ринку у США, то навіть після проходження кваліфікаційних іспитів й отримання права працювати з цінними паперами вам довелось би безперервно навчатися за двома програмами: регуляторною (Regulatory Element) з питань регулювання ринку, етики, стандартів продажів і фірмовою (Firm Element), яка включає знання про послуги та операції фірми.

Перевірка знань відбувається щорічно у форматі онлайн-тестування. Воно коштує 55 дол для роботодавця. Якщо фахівець не складе тест протягом року, його ліцензія буде призупинена, якщо не складе протягом двох років — анульована.

У Європі з січня 2018 року регуляторні органи країн-членів ЄС та учасники фондового ринку ведуть активну роботу з удосконалення національних систем атестації і сертифікації відповідно до вимог "Керівних принципів оцінки знань і компетенцій Європейської організації з цінних паперів і ринків" — ESMA.

Ці вимоги зводяться до забезпечення кожним роботодавцем системи безперервного професійного розвитку персоналу, який працює з клієнтами.

Фахівці фондового ринку після отримання відповідної кваліфікації зобов'язані раз на рік проходити внутрішню або зовнішню оцінку потреб у навчанні та підвищенні кваліфікації, а державний регулятор у кожній країні ЄС має право в будь-який момент попросити надати йому матеріали, що підтверджують знання Цивільного та Господарського кодексів і стандартів професійної етики.

З огляду на курс на європейську інтеграцію України, принципи ESMA враховані в реформі системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку, яку розробляє і впроваджує Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку за підтримки проекту USAID "Трансформація фінансового сектору" та асоціації CFA Society Ukraine.

Завдання реформи — не лише суттєве оновлення програм навчання фахівців, а й внесення елементів професійної етики і контрольованого підвищення кваліфікації.

Наостанок додам, що інститут підвищення кваліфікації існує у всіх країнах з розвиненим фондовим ринком і поступово починає бути обов'язковим згідно з вимогами національних регуляторів. Головна причина — підвищення рівня захисту інвесторів та сприяння конкуренції на фондовому ринку.

Регулярна переатестація — це, звичайно, дискомфорт для учасників українського фондового ринку. Однак на другій чаші терезів — довіра інвесторів, які дуже потрібні економіці, а отже — самим учасникам фондового ринку.