А КВЭД и ныне там

Пятница, 7 декабря 2012, 11:36
Стоим в очереди за талонами, чтобы перекодировать виды деятельности. Иначе, сами знаете, можно попасть в список нарушителей закона. (Укр.)
Игорь Кухарчук, администратор информационной горячей линии по вопросам предпринимательства


Инновации в действии

Мабуть, так склалося історично, що мешканці пострадянських республік не мислять свого життя без черг. Колись то були черги за дефіцитним товаром, або ж ті товари "відпускали" за талонами.

Сьогодні акценти змістилися: стоїмо в черзі за талонами, щоб здійснити реєстраційні дії щодо суб'єктів господарської діяльності. Інакше, самі знаєте, можна втрапити у список порушників закону.

Тільки в Чернівцях зареєстровано майже 30 тис фізичних осіб - приватних підприємців, що пропонують решті населення товари і послуги. Свою діяльність вони здійснюють згідно з КВЕДами - кодами виду економічної діяльності.

Цього року підприємці мали щастя працювати за двома класифікаторами.

З 1 січня 2012 року набрав чинності національний класифікатор України ДК 009:2010 "Класифікація економічних видів діяльності", далі ДК 009:2010. А паралельно діє національний класифікатор ДК 009:005, який втратить свою чинність 31 грудня 2012 року.

Щоб уникнути черг у державного реєстратора, здійснювати перекодування видів діяльності потрібно було поступово. Ось тут і виникло питання щодо поступовості.

Прості розрахунки показують: щоб поступово здійснити перекодування видів діяльності, кожен реєстратор - у нас їх п'ять - мав би щодня вчиняти реєстраційні дії щодо 24 приватних підприємців. Наскільки це реально?

У 2012 році 251 робочий день. Для кращого розрахунку переводимо дні у години, години у хвилини. 251 день х 8 год = 2 008 годин. 2 008 годин х 60 хв = 120 480 хвилин.

Якщо на прийом однієї людини виділити в середньому 20 хвилин, то можна визначити, скільки підприємців упродовж року і впродовж одного дня може обслужити один державний реєстратор. 120 480 хвилин : 20 хвилин = 6 024 особи за рік. 6 024 особи : 251 робочий день = 24 особи на день для одного реєстратора.

Якщо працюватиме п'ять реєстраторів, отримуємо навантаження 120 осіб на день. Коли ж знову наших 120 осіб помножимо на 251 робочий день, то виходить аж 30 120 приватних підприємців. Здавалося б, все добре, але знову постає питання: чому до відділу державної реєстрації упродовж року черги, як до мавзолею?

Тому, що крім 30 тис зареєстрованих підприємців, є й інші суб'єкти господарської діяльності: ті, що реєструються підприємцями, ті, що припиняють підприємницьку діяльність, ті, що обмінюють свідоцтва.

Є ще юридичні особи, які вносять зміни до установчих документів. Юридичні особи так само повинні привести свої КВЕДи у відповідність.

Фото УП

Додамо до цього один архівний день на тиждень, врахуємо, що працюють живі люди, які хворіють самі і перебувають на лікарняному з хворими дітьми, так само хочуть піти у відпустку і просто спокійно пообідати.

Це означає, що кількість робочих хвилин зменшується, і навантаження на одного реєстратора зростає пропорційно тій черзі, що стоїть в черзі за талонами.

5 грудня видавали талони на 20 грудня, а охочих потрапити на перекодування залишається дуже багато. За 11 місяців 2012 року державні реєстратори відділу реєстрації Чернівецької міської ради вчинили 2 625 реєстраційних дій щодо юридичних осіб і 5 700 - щодо приватних підприємців.

Тому можна припустити, що просте збільшення кількості державних реєстраторів не дасть очікуваного результату. Допоможе досвід Центру адміністративних послуг у Києві: там можна зареєструватися на сайті в особистому електронному кабінеті реєстратора і прийти до нього у зручний для себе час.

Звісно, найкращим варіантом була б автоматична заміна старих КВЕДів на нові шляхом внесення змін в програмне забезпечення державних реєстраторів.

Оскільки цього не було зроблено, то потрібно продовжити термін перекодування до кінця першого півріччя 2013 року. Це послабить напругу в підприємницькому середовищі і дасть можливість його суб'єктам привести коди у відповідність до нового національного класифікатора.