Еще раз о КВЭДах

Вторник, 18 декабря 2012, 17:23
Различные юридические фирмы предлагают провести перекодировку за 300-600 грн. Предприниматель при этом должен предоставить нотариально заверенную доверенность, позволяющую действовать от его имени. (Укр.)
Игорь Кухарчук, администратор информационной горячей линии по вопросам предпринимательства


Инновации в действии

Крайній термін, 31 грудня 2012 року, невпинно наближається, а підприємців, охочих замінити КВЕДи, менше не стало.

Талони на чергу скінчилися, і тепер знову жива черга, яка замінює віртуальне спілкування на реальне.

Листом від 13 грудня 2012 року податкова служба роз'яснює, що відсутність в облікових даних фізособи-підприємця виду економічної діяльності згідно з КВЕД-2010 не може бути підставою вважати недіючим свідоцтво платника єдиного податку, видане у 2012 році із зазначенням видів економічної діяльності за КВЕД-2005.

"Підставою для відмови у видачі свідоцтва на 2013 рік не може бути відсутність в облікових даних платника податку (крім новостворених) зареєстрованого виду діяльності згідно з КВЕД-2010", - сказано у листі.

Тобто при поданні заяви про застосування спрощеної системи оподаткування з 2013 року платником податку вказуються ті види діяльності, які відповідають видам діяльності в облікових даних на момент подання заяви.

"Після приведення у відповідність до КВЕД-2010 у реєстраційних даних підприємці - платники єдиного податку вносять зміни у свідоцтво платника єдиного податку", - додає податкова служба.

Справді, відповідальності за те, що в облікових даних платника податку зазначено старі КВЕДи, не передбачено, проте тут є свої підводні рифи.

1. Подаючи за 2012 рік звітну декларацію платника єдиного податку, необхідно буде зазначити в ній КВЕДи. Логічно буде виглядати, що коли ви цілий рік працювали за старими КВЕДами, то й звітувати потрібно за ними. Проте з 1 січня 2013 року старі КВЕДи втрачають чинність, тож вам можуть відмовити у прийнятті декларації.

2. У 2013 році платники єдиного податку першої та другої груп будуть звітувати тільки про результати за рік, а не поквартально, тому час на заміну КВЕДів нібито є.

Фото УП

Нібито, бо в свідоцтві платника єдиного податку першої та другої груп зазначаються види діяльності, дозволені такому спрощенцю. Старі КВЕДи можуть трактуватися як невідповідність зазначених у свідоцтві видів діяльності, відповідно до яких він сплачує визначену ставку єдиного податку.

Наслідком може стати донарахування податку за ставкою 15%, оскільки є невідповідність між тим, що прописано і тим, що впроваджується. Наприклад, за старим класифікатором КВЕД 52.62.0 "Роздрібна торгівля з лотків та на ринках" подрібнився на кілька видів.

Код за КВЕД-2010

Назва та опис видів економічної діяльності

47.81

Роздрібна торгівля з лотків і на ринках харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами. Включає роздрібну торгівлю з лотків і на ринках продуктами, напоями та тютюновими виробами.

47.82

Роздрібна торгівля з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом і взуттям. Включає роздрібну торгівлю з лотків і на ринках текстилем, одягом і взуттям.

47.89

Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами. Включає роздрібну торгівлю з лотків і на ринках іншими товарами, крім харчових продуктів, напоїв, тютюнових виробів, текстилю, одягу та взуття.

Чернівецький міський Центр захисту підприємців і підприємств малого бізнесу пропонує зберегти паралельність дії старого і нового класифікаторів і продовжити термін перекодування видів діяльності на перше півріччя 2013 року.

Різні юридичні фірми пропонують здійснити перекодування за 300-600 грн. Підприємець повинен надати нотаріально посвідчене доручення діяти від його імені. Посередники різні, тільки от державні реєстратори залишаються ті самі.