Кредит Газпромбанка? Нет, не слышали

Пятница, 14 декабря 2012, 14:09
Напряженные отношения "между хозяйствующими субъектами" - "Нафтогазом" и "Газпромом" - становятся еще более пикантными. (Укр.)
Даниил Нестеров, ЭП


Инновации в действии

Схоже, і без того напружені відносини "між господарюючими суб'єктами" - "Нафтогазом України" та "Газпромом", а також його "донькою Газпромбанком - стануть ще більш пікантними.

Виявляється, отримана влітку двомільярдна позика не забезпечена державними гарантіями. Поки що.

Мова йде про довгостроковий кредит, який "Нафтогаз" залучив у російського банку. Ці гроші були необхідні для розрахунків за придбаний у "Газпрому" газ.

Кредит був залучений через процедуру закупівлі в одного учасника "у зв'язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів".

Загалом семирічна позика коштуватиме "Нафтогазу" більше ніж 1,5 млрд дол.

В уряді кажуть: "Упс!". Як виявилося, це гучне залучення коштів не забезпечується державними гарантіями. Саме до таких висновків можна дійти, прочитавши лист Мінекономіки, адресований Мінфіну.

Проблема в тому, що в "Нафтогазі" похапцем проводили не лише тендер, а ще й "стратили" з документами.

Як зазначають в Мінекономрозвитку, держгарантії можуть надаватися лише після проходження порядку погодження таких залучень з Кабміном. Досі міністерство не має жодних документів про таке погодження з урядом. У переліку зобов'язань, які забезпечуються державними гарантіями, кредиту від Газпромбанку нема.

Не проведено цей кредит і як інвестиційний проект - в державному реєстрі інвестиційних проектів та проектних пропозицій його теж немає. Експертиза економічної ефективності таких залучень теж не проводилася.

До того ж "Нафтогаз", великий борговий генератор, майже рік існує без фінплану, бо його не затвердив Кабмін. Все б нічого - якось пораються. Але проблема ще й у тому, що 2 мільярди до проекту цього документа чомусь не потрапили.

Складається чудова ситуація: гроші для розрахунків з "Газпромом" у Газпромбанку було залучено, а гарантії під них - не оформлено. Втім, кредиторам не слід турбуватися. Мінекономрозвитку зовсім не проти, щоб "Нафтогаз" та Кабмін все підчистили, заклавши відповідні витрати в бюджет 2013 року.

Є, принаймні, три варіанти розвитку подій.

Перший: кредит отримали, а документи не оформили. Вибори і таке інше. Ніколи.

Другий: справи в бюджеті-2012 настільки кепські, що гроші на обслуговування кредиту вирішили не виділяти. Хоча всім чудово відомо, що "Нафтогаз" може обслуговувати свої борги лише за рахунок нових боргів.

Третій: борги "забули" оформити, пам'ятаючи про процес корпоратизації "Нафтогазу". Приміром, такий борг можна легко погасити за рахунок коштів якоїсь дочірньої компанії - "Укртрансгазу" або "Укргазвидобування". Або відразу обох.

Можливо, недоліки усунуть. "Новий" прем'єр виправить помилки попередника.