Троянський кінь "Газпрому" в ЄС. Як німецький нафтогазовий гігант Wintershall став жертвою росіян

Троянський кінь "Газпрому" в ЄС. Як німецький нафтогазовий гігант Wintershall став жертвою росіян

Німецький гігант став жертвою власної бізнес-моделі та зв'язків з Кремлем.
П'ятниця, 23 грудня 2022, 14:00 -
wintershalldea.com

Найбільша нафтогазова компанія Німеччини Wintershall Dea, що має тісні зв’язки з "Газпромом" та звинувачується у постачанні пального для російських літаків, може збанкрутувати.

Компанія не може залучити інвестиції від IPO. Вихід на біржу блокується Михайлом Фрідманом, якому у Wintershall Dea належить третина акцій.

Як виглядає бізнес Wintershall

Wintershall Dea була створена у 2019 році шляхом злиття нафтогазових гігантів Wintershall Holding GmbH та DEA Deutsche Erdoel. Перша належала найбільшому у світі хімічному концерну BASF, друга – інвесткомпанії LetterOne, яку контролює російський олігарх, власник "Альфа-груп" Михайло Фрідман.

Після злиття частка BASF в об'єднаній фірмі становить 67%, LetterOne – 33%.

Реклама:

Офіційно Wintershall Dea має численні активи в Росії, проте ключова її роль – фінансування "Північного потоку-2", який мав замінити українську ГТС після звершення контракту на транзит палива у 2024 році. Однак не судилося.

З глобальної точки зору Wintershall Dea є своєрідною вуглецевою бомбою. Компанія не має жодного "зеленого" енергетичного проєкту, а при здійсненні основної діяльності використовує фрекінг – гідравлічний розрив пластів.

Німецькі екологічні організації Urgewald і Deutsche Umwelthilfe (DUH) спільно з Razom We Stand опублікували дослідження про фінансистів Wintershall.

Бізнес-модель Wintershall Dea заснована на викопних видах палива, яка підживлює стрімку зміну клімату. Фірма ігнорує Паризьку кліматичну угоду та ухвалу про захист клімату Федерального конституційного суду Німеччини.

"Компанія глибоко пов'язана з "Газпромом", екологічно руйнівним гідророзривом пластів та видобутком газу і нафти в Арктиці. Її керівництво не реагує на кліматичну кризу та агресію РФ, а веде "бізнес як завжди". З точки зору прав людини та екології компанія є повним провалом", – каже керівник напрямку "Енергетика та захист клімату" в DUH Костянтин Цергер.

У січні BASF через зростання напруги між РФ та Україною планувала вивести Wintershall Dea на фондову біржу, але LetterOne Фрідмана попередила про намір блокувати короткострокові спроби розміщення акцій. Причина – комерційна збитковість через настрої ринку щодо російських активів.

У заяві LetterOne йдеться, що це "дуже ймовірно призведе до оцінки, яка не відображатиме потенціал бізнесу". Тож можливість продажу токсичного активу була заблокована Фрідманом.

 
Сам Фрідман раніше обіцяв інвестувати в Україну, ймовірно, щоб позбутися санкцій. Олігарх хотів відкупитися від західних санкцій навесні.Українська влада ввела санкції проти російського олігарха наприкінці вересня. Разом з тим його "Альфа Банк" здійснив ребрендинг (назва змінена на "Сенс Банк") і продовжує працювати. 

Особливої уваги заслуговує діяльність Фрідмана та його бізнес-партнерів у фінансуванні кліматично вбивчих проєктів, його роль у насадженні російських енергоносіїв у Євросоюзі та підтримка держави-спонсора тероризму.

Wintershall Dea є ключовим партнером "Газпрому" в проєкті глибокого буріння в Арктиці, розробці газових родовищ Уренгоя, обслуговуванні газопроводів у ЄС. Компанії разом розробляють газові родовища в Нідерландах та Великобританії . Таким чином, Wintershall Dea – це троянський кінь "Газпрому" в Європі.

Чому Wintershall Dea слід зруйнувати

"Карфаген має бути зруйнований". Так можна описати долю компаній, бізнес-моделі яких засновані на викопному паливі і не передбачають переходу до відновлюваних джерел енергії. Wintershall Dea – чудовий кейс, що це ілюструє.

Компанією зацікавилися після того, як розслідування Der Spiegel і ZDF показало зв’язок між видобутком компанії та постачанням пального для російських військових літаків. Як з'ясувалося, фірма продає "Газпрому" газовий конденсат, який можуть використовувати для виробництва авіаційного пального.

"Газпром" постачає це пальне російським військовим авіабазам. За даними правозахисників, літаки з цих баз причетні до військових злочинів, включаючи напад на цивільне населення в Чернігові, у результаті якого загинули 47 осіб.

Спільне дослідження Urgewald, DUH та Razom We Stand показує, що з 2019 року по червень 2022 року Wintershall Dea отримала 14,1 млрд дол у формі синдикованих позик і випуску облігацій. Крім того, дослідження виявило інвесторів, які тримають облігацій компанії на 1,1 млрд дол.

Із січня 2019 року по червень 2022 року найбільшими кредиторами та андеррайтерами облігацій Wintershall Dea стали Commerzbank, Citigroup, HSBC та UniCredit. На кожного припадало по 1,034 млрд дол боргів компанії.

У 2021 році Deutsche Bank та американські інвестиційні банки Morgan Stanley і Goldman Sachs готували IPO Wintershall Dea. Ці банки також були кредиторами та андеррайтерами компанії – від кожного з них вона отримала по 732 млн дол.

Французький страховик AXA вийшов з облігацій (55 млн дол) Wintershall Dea до того, як стали відомі звинувачення в причетності до воєнних злочинів. Причина – нова політика AXA з жовтня 2021 року виключає інвестиції в компанії, які отримують понад 10% доходів від розвідки та видобутку в Арктичному регіоні.

"Висунуті звинувачення допускають лише один варіант для Wintershall Dea: компанія повинна негайно покинути РФ і відмовитися від російських активів. В іншому випадку вона продовжує підтримувати агресивну війну Росії.

Українська кров не лише на руках Wintershall Dea та її власника BASF. Вона також на руках будь-якого інвестора чи банку, який продовжує підтримувати цю компанію", – каже засновниця Razom We Stand Світлана Романко.

Із січня по вересень 2022 року компанія заробила на видобутку нафти і газу в Росії 1,27 млрд євро, що в пʼять разів більше, ніж за цей же період 2021 року. За дев'ять місяців 2022 року фірма сплатила до бюджету РФ 320 млн євро.

Наміри щодо розширення видобутку

Поки інші компанії думають про зміну бізнес-моделі для досягнення нульового забруднення до 2050 року та встановлення науково-обґрунтованих цілей задля скорочення викидів парникових газів, Wintershall Dea покладається лише на викопні види палива. 97,5% її доходів отримані від видобутку нафти та газу.

Згідно з дослідженням Global Oil and Gas Exit List, 73,6% виробничих планів Wintershall Dea суперечать сценарію нульових викидів Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), який не передбачає розробки нових нафтових і газових ресурсів, крім проєктів, розпочатих до кінця 2021 року.

Wintershall Dea – це компанія-вибухівка у всіх сенсах: для майбутніх інвесторів, адже майже весь портфель активів фірми проблемний, для працівників компанії, бо вони сприяють окупаційному терористичному режиму агресивної Росії, і для клімату, адже 70% викидів парникових газів генерує викопне паливо.

Крига скресає

Один з інвесторів Wintershall Dea HSBC повідомив, що припинить фінансування нових нафтових та газових родовищ і очікує від своїх клієнтів в енергетичному секторі більше інформації про їх плани із скорочення викидів вуглецю.

HSBC разом з Commerzbank, Citigroup та UniCredit належав до найбільших кредиторів та андеррайтерів облігацій Wintershall Dea. Тобто принаймні один з колишніх кредиторів уже не кине рятівне коло вуглецевій бомбі.

Згідно із заявою HSBC, на тлі вторгнення Росії в Україну та зростання цін на енергоносії ця політика також була "прагматичною", і банк продовжить фінансувати інші компанії та інші нафтові і газові родовища.

"Це не означає припинення інвестицій у викопне паливо від завтрашнього дня. Існуюча енергетична система на викопному паливі повинна існувати пліч-о-пліч із зростаючою системою чистої енергетики", – відзначає керівництво HSBC.

Відкликати фінансову підтримку Wintershall Dea також пообіцяв найбільший внутрішній банк Великобританії Lloyds. Фінансовий сектор уже не може ігнорувати вимоги щодо декарбонізації та протидії змінам клімату.

Від поведінки інших інвесторів та кредиторів після скандалу з Wintershall Dea залежить швидкість зрушення фінансових ринків у бік декарбонізації. Це може стати переломним моментом для інших компаній, які хочуть скинути з себе вантаж попередніх неправильних рішень щодо підтримки викопного палива.

Було б справедливо, якби єдиним охочим купити Wintershall Dea став сам Фрідман, який значно більше турбується про свої статки, ніж про життя планети.

Ольга Євстігнєєва, Razom We Stand

Олег Савицький, Razom We Stand

Реклама: