Що знищить Bitcoin

Що знищить Bitcoin

Середа, 2 травня 2018, 08:00 -
crypto.by
У Массачусетському інституті визначили три можливі варіанти знищення Bitcoin. Чи справді крах криптовалюти неминучий?

Від заперечення криптовалют людство перейшло до стадії торгу і повільно рухається до їх прийняття. Уже зрозуміло, що біткоїн став частиною фінансової системи. Він впливає на світову економіку і планує зміцнювати свої позиції.

У 2009 році Сатоші Накомото запропонував світові щось абсолютно нове — криптовалюту. Валюту, яку випускає не центральний банк, а самі користувачі. Анонімні нематеріальні гроші, які можна пересилати через інтернет майже миттєво та майже безкоштовно, і які не можна підробити.

Через дев'ять років у світі вже 24 млн активних біткоїн-гаманців. Вартість одного біткоїна зросла з 1 дол у 2011 році до 19,7 тис дол в кінці 2017 року. Тоді ж глобальний економіст Deutsche Bank назвав крах біткоїна одним з ключових ризиків 2018 року.

Сказати, що трапиться, якщо криптовалюта впаде, ніхто із світових фінансистів не береться. Тимчасом у Массачусетському технологічному інституті — МТІ — запропонували три можливі способи її знищення.

Реклама:

Спосіб №1. Створення державних криптовалют

Все більше країн замислюється про створення державної цифрової валюти.

Першою національну криптовалюту створила дефолтна Венесуела. El Petro прив'язали до вартості бареля нафти і сподіваються, що за допомогою криптовалюти країні вдасться подолати фінансову блокаду з боку США, залучити інвестиції та вийти з кризи.

Хоча численні рейтингові агенції називають El Petro шахрайством, обсяг її попереднього продажу сягнув 3,338 млрд дол.

Великобританія, Ізраїль, Японія та Китай також планують ввести національні криптовалюти. Вони мають намір прив'язати їх до курсів фунта, шекеля, ієни та юаня відповідно.

Емітувати і регулювати криптовалюти будуть центробанки. Це допоможе скоротити обсяги готівки, контролювати незаконні операції, ідентифікувати відправників та одержувачів криптовалютних транзакцій.

Тими ж цілями керуються Білорусь з талером та Естонія з EstCoin. За твердженнями творців, національні криптовалюти не конкуруватимуть із звичайними валютами. Їх мета — сприяти залученню інвестицій та розвитку малого і середнього бізнесу.

Тимчасом Росія продовжує розробку крипторубля. Мета — обхід міжнародних фінансових санкцій. В Україні створюють криптогривню, а шахраї навіть запускають фейкову національну криптовалюту.

На думку Сахіла Гупта, який досліджував можливість запровадження Fedcoin (federal coin. — ЕП) — державної криптовалюти, поступово люди зрозуміють, що криптовалюта зручніша, ніж паперові гроші, компанії — що криптовалюта дешевша, ніж кредитні карти, а банки — що це більш безпечно.

Таким чином, національні криптовалюти зможуть замінити не тільки національні валюти, а й потіснити криптовалюти на чолі з їх лідером біткоїном.

Спосіб №2. Facebook-убивця

Першу криптовалюту може потопити перша соцмережа. Якщо Facebook скористається ідеєю Telegram і вирішить створити власну криптовалюту, це може повалити біткоїн з його п'єдестала.

Аудиторія Telegram налічує понад 200 млн користувачів. На двох ICO месенджеру вдалося зібрати по 850 млн дол, попереду — заключний раунд фінансування.

Якщо Facebook з його двомільярдною аудиторією вирішить зробити те саме, то його криптовалюта може виявитися потужним конкурентом.

Поки аналітики намагаються вирахувати, чи може соцмережа Марка Цукерберга піти на такий крок, вчені MTІ пропонують інший, більш підступний варіант "поневолення" біткоїна Фейсбуком — прийняти його та адаптувати.

План доволі простий: для початку потрібно створити персональний біткоїн-гаманець для кожного користувача та інтегрувати його в усі облікові записи.

Facebook зробить усе, щоб якісно виділятися на тлі інших гаманців, і щоб користувачі перевели кошти саме у нього.

Ті, хто досі не володіли криптовалютою, зможуть її заробити, переглядаючи рекламний контент або дозволивши Facebook використовувати потужності свого пристрою для видобутку біткоїнів.

Так Цукерберг зможе отримати контроль над першою криптовалютою у світі. Звісно, зайнятися цим він зможе після того, як вирішить усі питання безпеки соцмережі.

Спосіб №3. Нашестя альткоїнів

Створення безлічі цифрових валют також може вивести біткоїн з гри.

В одній з теорій усі товари та послуги будуть представлені токенами. У продуктовому магазині можна буде розплачуватися винятково токенами цього магазину, а в цифровому гаманці будуть умовні Fedcoin, FacebookСoin і багато інших, навіть спеціальні монети для оплати послуг няні або проїзду в метро.

Уже зараз в сфері блокчейн-стартапів простежується тенденція створення послуг, за які можна заплатити тільки за допомогою вбудованої криптовалюти, розробленої спеціально для програми. Так чинять навіть компанії, які з'явилися за багато років до створення блокчейну.

Наприклад, Kodak працює над створенням власної криптовалюти Kodakcoin, за допомогою якої фотографи зможуть реєструвати свої роботи, отримувати на них ліцензію, продавати і відстежувати дотримання авторських прав. Однак для реалізації такого сценарію потрібні час та інноваційна екосистема.

Що залишається у біткоїна? Його головна перевага — анонімність. Якщо за криптовалюти візьмуться держави або Facebook, транзакції перестануть бути анонімними. Уже зараз влада низки країн робить спроби деанонімізації.

Якщо ж криптовалюти ставатимуть дедалі популярнішими, то саме суспільство обиратиме лідера криптовалют і визначатиме його долю. Тоді ідея Накомото про єдину світову валюту майбутнього залишиться нереалізованою.

Реклама: