Гонка корпорацій: які компанії наблизились до створення вакцини від коронавірусу

Гонка корпорацій: які компанії наблизились до створення вакцини від коронавірусу

Які компанії можуть врятувати світ від хвороби, кому вони належать, чим відрізняються їх розробки і скільки коштів вони інвестують.
Середа, 15 липня 2020, 07:25 -
euronews.com

Дві приватні фірми з Китаю та Великобританії впритул наблизилися до схвалення вакцини від COVID-19 для масового продажу. Ще 19 розробників перебувають на різних стадіях клінічних досліджень, а близько 140 компаній працюють над створенням вакцини на етапі доклінічних досліджень.

Такі дані 6 липня оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров'я. ЕП дізналася, коли чекати вакцину, які компанії наблизилися до її створення, кому вони належать, чим відрізняються їх розробки і скільки коштів вони інвестують.

Типи вакцин і стадії розробки

Вакцина – це медичний препарат біологічного походження, що провокує організм на створення імунітету до певного антигену. Вакцина зазвичай містить агент, який нагадує мікроорганізм, що викликає захворювання. Агент роблять з ослаблених або вбитих форм мікроба, його токсинів або поверхневих білків.

Для створення вакцини проти COVID-19 розробники використовують сім платформ, умовно – принципових підходів до створення вакцини.

Реклама:

Inactivated (інактивовані). Вакцина створюється з мікроорганізмів, вирощених у контрольованих лабораторних умовах і вбитих за допомогою термічної обробки або під впливом отрути (фенол, формалін, ацетон). Ці вакцини не здатні спричинити захворювання, але вони менш ефективні порівняно з живими вакцинами: для вироблення імунітету необхідне багаторазове введення.

Non-Replicating Viral Vector (невідтворюваний вірусний вектор). Вакцина створюється на базі вірусу COVID-19: з вірусу видаляють частину генів, які дозволяють відтворення (розмноження) вірусу.

RNA (РНК). (Див. наступний пункт).

DNA (ДНК). Вакцина створюється шляхом вилучення з вірусу COVID-19 фрагмента РНК (генетичного коду вірусу), монтування фрагмента в плазміду (молекулу ДНК), введення плазміди в бактерію-контейнер. Бактерія вводиться в організм, що спричиняє імунну реакцію організму. Наразі нема жодної ефективної ДНК-вакцини для людей. Є ефективні вакцини для тварин.

Protein Subunit (білкова субодиниця). Вакцина створюється з білкових або глікопротеїнових компонентів збудника, здатних спричинити захисну імунну відповідь. Виробляються за допомогою біохімічних або рекомбінантних ДНК-технологій. Такі вакцини більш ефективні, ніж живі ослаблені та інактивовані вакцини, оскільки викликають більш якісну імунологічну реакцію організму.

При цьому зникають ризики, пов'язані з поводженням із збудником. Однак субодиничні вакцини можуть бути дорожчими і можуть вимагати введення додаткових препаратів для посилення імунної відповіді.

VLP (вірусоподібні частки). Вакцина створюється на основі біологічного контейнера, який містить два білки COVID-19.

Live Attenuated Virus (живі атенуйовані вакцини). Вакцина створюється з живого вірусу, ослабленого в лабораторних умовах. Вакцина провокує імунну відповідь, яка спричиняє легку форму хвороби або не спричиняє захворювання.

На етапі клінічних випробувань найбільшу кількість вакцин розробляють на платформі ДНК і РНК. На другому місці – вакцини на платформі білкової субодиниці, потенційно це найефективніші вакцини.

Найближче до початку продажів наблизилися розробники з Китаю. Вони створюють інактивовану вакцину, яка вважається менш ефективною. Паралельно з ними йдуть розробники з Великобританії. Вони створюють вакцину на платформі "невідтворюваний вірусний вектор".

 
натиснути для збільшення

Стадії розробки вакцини ВООЗ класифікує за стандартами США. Це умовні чотири ключові фази, які використовує Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів Міністерства охорони здоров'я і соціальних служб США, більш відоме як FDA – Food and Drug Administration.

Pre-Clinical – доклінічні дослідження.

Фаза 1 – описуються результати дослідницьких випробувань, проведених перед традиційними випробуваннями, наприклад, скринінгові дослідження.

Фаза 2 – описуються результати клінічних випробувань. Розробники збирають попередні дані про те, чи діє лікарський засіб у людей, які мають певний стан чи захворювання. Тобто розробники вивчають ефективність препарату.

Фаза 3 – описуються результати клінічних випробувань. На цьому етапі збирають більше інформації про безпеку та ефективність препарату, вивчають різні групи людей, дози, застосовують препарат разом з іншими ліками. На цьому етапі в дослідженні беруть участь найбільше людей.

У випадку успішного проходження третьої фази вакцина отримує дозвіл FDA на вільний продаж на території США.

П'ять провідних розробників вакцини

Відповідно до даних ВООЗ, світовим лідером із створення вакцини від COVID-19 є Китай. Там клінічні дослідження проводять вісім розробників. Більшість з них розробляють інактивовану вакцину.

На другому місті – США, де п'ять розробників створюють вакцину на платформі ДНК, РНК і білкової субодиниці. На третьому – Британія, де створюють вакцину на платформі невідтворюваного вірусного вектора, білкової субодиниці та РНК.

1. Sinovac Biotech

Китайська приватна компанія з Пекіна почала розробку вакцини від COVID-19 у січні 2020 року. Доклінічні дослідження Sinovac провела на мавпах.

Тварин імунізували однією з двох доз вакцини PiCoVacc, а потім щепили вірусом SARS-CoV-2. Тварини, які отримали найнижчу дозу вакцини, виявляли ознаки боротьби з вірусом SARS-CoV-2. Ті, які отримали найвищу дозу вакцини, виявилися більш захищеними і не мали виявлених вірусних навантажень.

Далі були проведені клінічні випробування першої та другої фаз, у яких взяли участь 743 здорові добровольці віком 18-59 років. Вони отримали вакцину CoronaVac. Результати клінічного випробування показали, що вакцина нейтралізує антитіла через 14 днів після вакцинації за графіком 0,14 дня.

 
Китайська інактивована вакцина CoronaVac
Джерело: sinovac.com

7 липня компанія повідомила про старт третьої фази клінічних випробувань. Випробування пройде в Бразилії, де місцевий регулятор видав відповідний дозвіл. У дослідженні візьмуть участь 9 тис медичних працівників.

У Sinovac сподіваються, що вакцина буде готова у 2020 році. Компанія здатна виробляти 100 млн одиниць на рік.

Акції Sinovac торгуються на Nasdaq. Її продуктовий асортимент включає вакцини проти ентеровірусу, гепатиту А і В, сезонного грипу, пташиного і свинячого грипу, варицели та паротиту. У 2009 році Sinovac стала першою компанією світу, яка отримала схвалення щодо вакцини проти грипу H1N1.

2. University of Oxford, AstraZeneca

Дослідники Оксфордського університету спільно з британською фармацевтичною компанією AstraZeneca розробили вакцину AZD1222.

Виступаючи 1 липня на парламентських слуханнях, професор вакцинології Оксфордського університету Сара Гілберт заявила, що 8 тис добровольців було зараховано на третю фазу випробування вакцини. "Ми бачимо правильний тип імунної відповіді, який забезпечить захист", – сказав Гілберт.

Хоча клінічні випробування вакцини ще тривають, AstraZeneca вже укладає угоди з урядами європейських країн на поставку сотень мільйонів доз вакцини. Зокрема, вона домовилася з Європейським альянсом інклюзивних вакцин (IVA) про постачання до 400 млн доз вакцини від COVID-19.

11 липня міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що Україна хоче отримати вакцину AstraZeneca однією з перших.

"Я звернувся до своїх колег, міністрів охорони здоров'я Німеччини, Франції, Італії та Нідерландів, щоб у разі виготовлення вакцини Україна також отримала цей препарат. Я хочу, щоб наша країна була в пріоритеті", – сказав Степанов.

В AstraZeneca кажуть, що першу партію, 15,2 млн доз, вироблять до грудня 2020 року, другу – у січні 2021 року. Це буде зроблено до реєстрації препарату.

Між тим, виконавчий секретар Міністерства охорони здоров'я Бразилії Ельчіо Франко заявив, що уряд країни придбає в AstraZeneca за 127 млн дол технологію і матеріали для виробництва вакцини AZD1222. Якщо вона виявиться ефективною, бразильцям будуть доступні 100 млн доз.

AstraZeneca – англо-шведська фармацевтична компанія з річним оборотом 30 млрд дол, акції якої торгуються на Нью-Йоркській фондовій біржі. Фірма розробляє, продукує і продає препарати, що застосовують в гастроентерології, кардіології, судинній патології, неврології, психіатрії, пульмонології, онкології.

У травні 2020 року компанія отримала 1 млрд дол від Управління перспективних біомедичних досліджень і розробок (BARDA) Міністерства охорони здоров'я США на випуск вакцини від коронавірусу COVID-19.

3. CanSino Biological Inc., Beijing Institute of Biotechnology

Недавно завершилася друга фаза клінічних випробувань вакцини Ad5-nCoV, створеної китайською компанією CanSino Biologics та Пекінським інститутом біотехнології в Академії військово-медичних наук.

Як і вакцина з Оксфорда, тут використовується ослаблений аденовірус. За підсумками другої фази вакцина була схвалена для використання серед китайських військових. Її також затвердили для клінічних випробувань у Канаді.

На фазі першого клінічного випробування серед 107 здорових людей вакцина змогла генерувати відповідь на антитіла після 28 днів вакцинації.

Волонтери отримали одну ін'єкцію вакцини Ad5 з трьома різними дозами: високою, середньою та низькою. Потім дослідники регулярно тестували зразки крові учасників, щоб оцінити, чи активувала вакцина дві частини імунної системи організму: "гуморальну відповідь" та реакцію Т-клітин.

Усі дози вакцини спричинили певний рівень імунної відповіді протягом двох тижнів. Одне з обмежень вакцини полягає в тому, що вона не працює добре в людей, у яких вироблений високий імунітет до аденовірусу.

Акції CanSino торгуються на біржі Гонконгу. Компанія досліджує та виробляє вакцинні препарати для людей. Основні продукти – менінгококові вакцини MCV4 та MCV2. Компанія в основному працює на внутрішньому ринку Китаю.

4. Moderna, NIAID

Великі сподівання у справі розробки вакцини від COVID-19 світ покладає на американську компанію Moderna. Кілька днів тому вона оголосила про початок третьої фази клінічних випробувань вакцини mRNA-1273.

Плацебо-контрольоване дослідження включатиме 30 тис учасників, доза становитиме 100 мкг. Компанія завершила виробництво вакцини для початку дослідження третьої фази. Вона готується виробляти 500 млн доз вакцини на рік і, можливо, 1 млрд доз на рік з 2021 року. Виробництво розташують у США.

Днями стало відомо, що Moderna та іспанська фармакологічна компанія Laboratorios Farmacéuticos Rovi, SA, що спеціалізується на контрактному виробництві біологічних продуктів і малих молекул, оголосили про співпрацю.

Відповідно до угоди, вакцина мРНК-1273 буде вироблятися на підприємстві ROVI в Мадриді і потрапить на міжнародний ринок на початку 2021 року.

Компанія Moderna фокусується на дослідженнях у сфері mRNA. Ця біотехнологія дозволяє створити новий клас ефективних лікарських засобів. Вони "примушують" клітини виробляти білки, які можуть мати терапевтичну або профілактичну користь і мають потенціал боротьби з низкою захворювань.

У травні 2020 року вартість компанії Moderna була оцінена 30 млрд дол.

5. Inovio Pharmaceuticals, International Vaccine Institute

Американська компанія Inovio розробляє ДНК-вакцину INO-4800 і в липні, після отримання відповідного дозволу, планує почати другу і третю фази тестування.

За даними компанії, 94% учасників першої фази клінічних випробувань продемонстрували загальну імунну відповідь на шостому тижні після двох доз вакцини. На цьому етапі в досліджені брали участь 40 здорових добровольців.

У доклінічному дослідженні на тваринах INO-4800 забезпечив повний захист від реплікації SARS-CoV-2 у легенях мишей, заражених вірусом.

Цікаво, що компанія розробила дизайн вакцини протягом трьох годин після отримання результатів розшифровування геному вірусу. Це відбулося 10 січня.

Через два тижні Inovio отримала грант на 9 млн дол від фонду "Коаліція за інновації в забезпеченні готовності до епідемій". У березні вона отримала грант на 5 млн дол від Біла та Мелінди Гейтс і грант на 11,9 млн дол від Міноборони США. Ще 71 млн дол Inovio отримала від Міноборони США в червні на розробку і виробництво смарт-пристрою для доставки вакцини в шкіру.

 
Смарт-пристрій CELLECTRA 3PSP для доставки вакцини INO-4800 в шкіру
Джерело: prnewswire.com

Швидкість, з якою була розроблена вакцина INO-4800, в Inovio пояснюють перевагою платформи ДНК, на основі якої створюються лікарські засоби.

"Переваги платформи ДНК-ліків у тому, що такі препарати можна швидко розробляти і виготовляти. Ці препарати стійкі і не потребують зберігання й транспортування в замороженому вигляді. Вони забезпечують міцну імунну реакцію та сприятливий профіль безпеки", – кажуть у компанії.

Вакцина INO-4800 вводить в організм людини частину генетичного коду вірусу, у результаті чого клітини починають виробляти антитіла проти антигенів – молекул, присутніх на зовнішній поверхні вірусу. У клінічних випробуваннях взяли участь 2 тис людей. Строки початку масового виробництва вакцини поки невідомі.

Inovio називає себе першою і єдиною компанією, яка клінічно продемонструвала введення лікарського засобу на ДНК-платформі безпосередньо в клітини організму. Зокрема, мова йде про протиракову вакцину VGX-3100, яка перебуває на третій фазі клінічних випробувань.

У підсумку

Поки сотні компаній розробляють вакцини проти COVID-19, а уряди готують сотні мільйонів доларів на їх закупівлю, провідний експерт з інфекційних недуг США Ентоні Фочі застерігає: майбутня вакцина проти коронавірусу не буде такою ж ефективною, як вакцина проти кору, яка захищає людину все життя.

"Ми отримаємо захист на певний час, принаймні, щоб пройти через цей цикл пандемії. У майбутньому нам доведеться посилювати засоби", – каже він.

Реклама: