Антимонопольний комітет проти тютюнників: що сталося із справою про картельну змову на 6,5 мільярда

Антимонопольний комітет проти тютюнників: що сталося із справою про картельну змову на 6,5 мільярда

П'ятниця, 26 червня 2020, 10:00 -
ua.depositphotos.com
Пів року тому АМКУ оштрафував дев'ять компаній тютюнового ринку на рекордну суму. Усі вони намагаються оскаржити рішення комітету в судах. Чим може закінчитися ця резонансна справа, і чи заплатять тютюнові компанії?

6,5 мільярда гривень. На таку суму в жовтні 2019 року Антимонопольний комітет оштрафував основних гравців тютюнового ринку за "узгоджені антиконкурентні дії".

Штраф ще ніхто не заплатив. Тютюнники вже вісім місяців оскаржують в судах рішення відомства, і чим це може закінчитися, спрогнозувати ніхто не може.

23 червня повинні були відбутися три судові засідання щодо справи "про картельну змову" за позовами дистриб'юторської компанії "Тедіс Україна" і тютюнових виробників "Філіп Морріс Україна" та "В.А.Т. - Прилуки" ("Брітіш американ тобакко Україна") до Антимонопольного комітету.

За інформацією співрозмовників ЕП, не всі заплановані судові засідання відбулися і в жодній справі суд поки не ухвалив остаточного рішення.

Реклама:

З чого почалася справа "про картельну змову", у кого які позиції, у кого більше шансів добитися позитивного результату, як може змінитися ринок і чи варто чекати ослаблення позицій головного винуватця – дистриб'ютора "Тедіс Україна"?

У чому суть справи

10 жовтня 2019 року Антимонопольний комітет вирішив оштрафувати дистриб'ютора ТОВ "Тедіс Україна", чотирьох виробників тютюнових виробів і їх підрозділи з дистрибуції на загальну суму 6,5 млрд грн.

Розміри штрафів

"Тедіс Україна" – 3,4 млрд грн

"Філіп Морріс Україна" – 814 млн грн

"Філіп Морріс сейлз енд дистрибьюшн" – 366 млн грн

"JTI Україна" – 434 млн грн

"Джей ті інтернешнл компані Україна" – 488 млн грн

"Імперіал тобако юкрейн" – 292 млн грн

"Імперіал тобакко продакшн Україна" – 167 млн грн

Тютюнова компанія "В.А.Т. – Прилуки" ("Бритіш американ тобакко Україна") – 448 млн грн

"Бритіш американ тобакко сейлз енд маркетинг Україна" – 80 млн грн

Позиція АМКУ. У комітеті вважають, що виробники сигарет "шляхом узгоджених дій у 2011-2012 роках скоротили кількість прямих контрактів з іншими дистриб'юторами на користь компанії "Тедіс Україна".

За словами глави комітету Юрія Терентьєва, порушники встановили такі умови для укладення договорів для інших потенційних дистриб'юторів, що крім "Тедісу" на цьому ринку більше ніхто не зміг би працювати. Наприклад, серед таких нездійсненних умов у відомстві називають "доставку сигарет у віддалені райони".

У результаті, відзначає глава АМКУ, у 2013 році "Тедіс Україна" стала монополістом з часткою ринку 99,43%, а виробники сигарет, на думку контролерів, допомогли компанії це зробити.

При цьому, як уточнює глава відомства, у 2012-2015 роках нинішній "дистриб'ютор-монополіст" не тільки не відповідав сьогоднішнім критеріям, а й не виконував повною мірою свої дистриб'юторські функції. Проте, відзначає Терентьєв, виробники на це ніяк не реагували.

Позиція тютюнового ринку. Оштрафованих можна розділити на два умовні табори.

У першому таборі – один учасник: скандально відомий дистриб'ютор "Тедіс Україна".

Компанію Tedis Ukraine у 2011 році створило ТОВ "Торгова компанія "Мегаполіс-Україна". У травні 2016 року вона була перейменована на ТОВ "Тедіс Україна".

Свою експансію на українському ринку компанія почала після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах.

Тоді протягом кількох місяців структури російського мільярдера Ігоря Кесаєва придбали підприємства ТОВ "Поділля-тютюн" і ТОВ "Вест-тобакко-груп", які спеціалізувалися на оптових і роздрібних продажах тютюнових виробів.

Протягом наступних трьох років "Мегаполіс" викупила бізнес у всіх конкурентів – з понад 60 дистриб'юторів тютюнових виробів в Україні до 2012 року залишився тільки один.

Напевно невідомо, чи залишилися серед власників компанії росіяни. Точно відомо, що одним з акціонерів компанії є український бізнесмен Борис Кауфман, який визнавав це публічно.

У компанії є також два акціонери з Великобританії: Річард Даксбері та Річард Доріан Фенхальц володіють по 23,51% акцій компанії.

Керівник компанії Тарас Корніяченко запевнив, що "Тедіс" не виконуватиме вимоги АМКУ. "Ні, платити ми не будемо", – категорично заявив він в інтерв'ю Liga.net.

Це не перше протистояння дистриб'ютора та АМКУ. У 2016 році антимонопольники вже штрафували компанію "Тедіс Україна" за зловживання монопольним становищем на 430 млн грн. З них 300 млн грн компанія тоді заплатила.

Компанія оскаржила це рішення в судах, але всі постанови були на користь АМКУ. Постанова Верховного Суду від 19 червня 2018 року остаточна, набула чинності й оскарженню не підлягає.

Зараз тютюновий дистриб'ютор оскаржує в судах і попередній штраф, і новий.

"Ми з позицією АМКУ не згодні, вважаємо її абсолютно неправильною. І першу справу оскаржуємо в судах, опрацьовуємо всі можливі логічні аргументації, і другу справу будемо оскаржувати", – заявив керівник компанії в інтерв'ю.

Другий табір – це компанії-виробники з наведеного вище списку. На їхню думку, вони перебувають там незаслужено.

Згідно з Єдиним реєстром судових рішень, усі тютюнові виробники із списку оштрафованих, як і "Тедіс", оскаржують рішення Антимонопольного комітету в судах.

За позовами "Філіп Морріс Україна" і "Філіп морріс сейлз енд дистриб'юшн" проходять тільки підготовчі засідання.

За позовами "JTI Україна" та "Джей ті інтернешнл компані Україна" суд призначив підготовче засідання ще на 30 квітня 2020 року. Інформація про подальший перебіг справи засекречена.

Як повідомила ЕП пресслужба компанії "Бритіш американ тобакко Україна", позов поданий, але його розгляд не завершений.

Розгляд позовів компаній "Імперіал тобако юкрейн" та "Імперіал тобакко продакшн Україна" почався в червні.

Два фронти

Зміст позовів компанії "Тедіс Україна" і виробників мають різні контексти. Якщо дистриб'ютор намагається довести, що він не монополіст, то тютюнові компанії хочуть донести до АМКУ, що змови не було.

Директор з корпоративних і юридичних питань компанії "Імперіал тобакко" в Україні Юлія Завалішина запевняє ЕП, що звинувачення на адресу компанії з боку АМКУ "необґрунтовані і надумані".

"Ніяких порушень з нашого боку не було. Як міжнародна компанія із серйозними внутрішніми правилами ми сумлінно виконуємо чинне законодавство", – заявила Завалішина ЕП.

Один із співрозмовників ЕП з тютюнової індустрії нагадує, що Антимонопольний комітет ще у 2011 році видав фірмі "Тедіс Україна" (на той момент "ТК "Мегаполіс-Україна". – ЕП) дозволи на концентрацію та узгоджені дії.

"Ці дозволи видавалися, щоб інші дистриб'ютори не могли здійснювати оптову реалізацію тютюнових виробів без дозволу компанії аж до 2021 року. Простіше кажучи, АМКУ дав компанії "Тедіс Україна" право безперешкодно нарощувати свою частку на ринку", – запевняє він.

За словами співрозмовника, після отримання дозволів компанія "Тедіс Україна" почала агресивно поглинати більш дрібних постачальників або витісняти їх з ринку. У результаті виробники, які працювали через поглинених дистриб'юторів, почали співпрацювати з новим гравцем.

"Компанія повністю підім'яла під себе ринок і не допускала на нього інших учасників. Причому формально все було законно, бо право на концентрацію та узгоджені дії схвалив АМКУ. А зараз він усіх штрафує", – додає співрозмовник.

Тобто, виписавши штраф в розмірі 6,5 млрд грн, комітет ніби намагається перекласти на тютюнові компанії відповідальність за ухвалені ним же рішення, які дозволили компанії "Тедіс Україна" монополізувати дистрибуцію сигарет.

Чи змінився ринок

Перші претензії до фірми "Тедіс Україна" у зв'язку з її монопольним становищем на ринку АМКУ озвучив у 2016 році. Тоді комітет оштрафував компанію і вона заплатила більшу частину штрафу.

На цьому історія не закінчилася. У 2018 році АМКУ анулював дозволи, видані компанії "Тедіс Україна". Дистриб'ютор оскаржив це рішення.

Через ситуацію з основним дистриб'ютором виробники сигарет почали шукати альтернативні варіанти збуту. У 2017 році вони стали укладати договори напряму з компаніями, які займаються роздрібним та оптовим продажем тютюнових виробів.

Генеральний директор "Імперіал тобако" Ростислав Чернак раніше заявляв, що компанія співпрацює з 20 прямими покупцями. Інші виробники самостійно постачають сигарети в торгові мережі АТБ, Fozzy Group (Fozzy C&C, "Сільпо", "Фора"), Metro, Novus, Billa, "Фуршет".

За оцінками Чернака, частка компанії "Тедіс Україна" на ринку поставок сигарет до 2019 року скоротилася до 60-62%. Трохи раніше співрозмовники ЕП на ринку оцінювали частку скандального дистриб'ютора в оптовій торгівлі 75%.

АМКУ наполягає на своєму

Один з аргументів Антимонопольного комітету зводиться до того, що дії дистриб'ютора та виробників сигарет шкодять тютюновому ринку, оскільки змова дозволяє впливати на ціни і знижувати конкуренцію. Дистриб'ютор завдяки монопольному становищу отримує надприбуток, вважають у відомстві.

Наслідки таких дій АМКУ показав на схемі.

 

"Сигарети – товар, щодо якого діють норми про максимальну роздрібну ціну. Тобто ціни в будь-якому випадку будуть одні і ті ж для всіх. Спекулювати складно", – парирує співрозмовник ЕП з тютюнової індустрії.

Тютюнові компанії запевняють, що їх заробіток порівняно невеликий: 80% ціни пачки сигарет – це собівартість і податки, а виробнику, дистриб'ютору та роздрібній торгівлі залишається 20% прибутку.

"Звинувачення АМКУ не підтверджені жодними доказами або хоча б мотивованим економічним аналізом. Повністю проігноровані фактори, що впливають на ціноутворення.

Не враховані обставини жорсткої конкуренції між виробниками, яка у 2016 році вилилася в "цінову війну" і призвела до істотного зниження частки ринку нашої компанії. Дивна якась змова", – зазначає представниця компанії "Імперіал тобакко" Юлія Завалішина.

Автор надіслав додаткові питання АМКУ і всім учасникам процесу. Відповіла тільки компанія "Імперіал тобако". У компанії "Філіп Морріс" заявили, що відстоюватимуть свою правоту в судах.

Чим закінчиться це протистояння на 6,5 млрд грн, передбачити складно. Опитані ЕП учасники ринку вважають, що найбільше втратить компанія "Тедіс-Україна", а доводи виробників можуть виявитися більш вагомими.

Головний аргумент – АМКУ спочатку дав "зелене світло" переділу ринку у 2011 році, видавши дозволи фірмі "Тедіс Україна", а тепер намагається перекласти на тютюнові компанії відповідальність за ухвалені ним рішення.

На користь тютюнників може зіграти скандал з "поправкою Дубинського", яка "вручну" підвищувала маржу для оптових і роздрібних торговців тютюновою продукцією.

Після її появи виробники сигарет заявили про намір закрити свої заводи в Україні. Правда, президент Володимир Зеленський в лютому 2020 року ветував проголосований законопроєкт №1049 і відправив його на доопрацювання.

Сергій Кучеренко, журналіст

Фото на головній: ua.depositphotos.com

Реклама: