12 технологій 2019 року, які на наших очах створюють майбутнє людства

12 технологій 2019 року, які на наших очах створюють майбутнє людства

Напередодні 2020 року ЕП згадує 12 найбільш яскравих технологій та інноваційних трендів року, що минає.
Четвер, 26 грудня 2019, 10:30 -
SpaceX вперше випробувала ракету Starhopper

Головним світовим інноватором 2019 року, безсумнівно, став Ілон Маск, який робить технологічні прориви одночасно в кількох наукоємних галузях.

Його компанії представили революційну технологію підключення мозку людини до комп'ютера, вивели на орбіту перші 60 супутників для суцільного покриття планети інтернетом, здійснили керований зліт і посадку на прототипі міжпланетного корабля Starship, виготовили електромобіль-пікап у стилі кіберпанк Tesla Cybertruck.

У році, що минає, надійшли в продаж смартфони з гнучким екраном, а технологія пасивного очищення океану від пластику нарешті стала ефективною.

Крім того, паралізованого пацієнта підключили до екзоскелета, розробники двоногих роботів-вантажників запустили комерційні продажі, а електровелосипед став головним транспортом року.

Реклама:

12. Міський ядерний реактор

Комісія з ядерного регулювання США дозволила американському стартапу NuScale побудувати в штаті Айдахо (США) випробувальну атомну електростанцію. Стартап збере там 12 невеликих реакторів. Старт роботи намічений на 2026 рік.

Розроблений реактор NuScale має невеликі розміри і, як стверджують його творці, набагато безпечніший, ніж будь-які сучасні ядерні реактори. Його простіше помістити в захисний кожух і легше контролювати в разі надзвичайної ситуації.

Один з плюсів нового реактора — його не потрібно розміщувати в 15-кілометровій зоні відчуження. Він може перебувати в межах міста і живити його електроенергією, причому без втрат при передаванні енергії на багатокілометрові відстані.

 
 
джерело: hightech.plus

Таким чином, ландшафт позбудеться і небезпечних для людей ЛЕП. Розробники заявляють про нове чисте джерело енергії, яке, як вони кажуть, таке ж гарне, як енергія вітру або сонця.

У реакторі NuScale активна зона охолоджується за допомогою циркуляції звичайної прісної води, як це відбувається на сучасних атомних станціях, але в набагато меншому масштабі і завдяки гравітації.

Через розміри в реакторі перебуває зовсім небагато ядерного палива, яке легко контролювати. Потужність NuScale становить 60 МВт на годину, що в десятки і сотні разів менше, ніж потужність атомних станцій. При необхідності число реакторів можна збільшувати, отримуючи в результаті необхідну кількість енергії.

11. Костюм Супермена

У листопаді 2019 року на твіттер-сторінці британського авіаносця "Королева Єлизавета" з'явилося вражаюче відео польоту резервіста Королівських морських десантників Ричарда Браунінга на реактивному ранці.

Браунінг заснував компанію Gravity Industries у 2017 році і з тих пір займається розробкою реактивного костюма Jet Suite.

 

Характеристики костюма

Потужність — 1 050 к. с. Пальне — Jet A1 або Diesel. Суха вага — 27 кг. Час польоту — до 10 хв. Максимальна швидкість польоту — 136 км/год. Максимальна висота польоту — 3 600 м.

У костюмі використовуються п'ять невеликих реактивних двигунів. Один встановлений на спині власника, по два — на кожній руці. Вартість костюма — 440 тис дол.

10. Очищення океану від пластику

Після багатьох років розробок і низки невдач під час випробувань у грудні 2019 року стартап The Ocean Cleanup заявив про перший успішний запуск системи, яка щороку збирає океанічне пластикове сміття в пасивному режимі.

У 2013 році стартап The Ocean Cleanup під керівництвом Бояна Слата представив громадськості U-подібний пристрій, призначений для пасивного збору пластику в океанічних водах.

Ця система була призначена для поступового розчищення Великої сміттєвої плями в Тихому океані — справжнього острова, що складається з плаваючих відходів.

 
джерело: architecturaldigest.com
ИСТОЧНИК: ARCHITECTURALDIGEST.COM
джерело: ARCHITECTURALDIGEST.COM

Крім того, пристрій повинен був вловлювати невеликі частинки пластику, якими сповнені води Світового океану.

Первісна конструкція мала низку недоліків, через які частина сміття потрапляла назад в океан. Однак тепер команда запевняє, що знайшла спосіб зробити пристрій герметичним.

Уперше система показала себе в роботі, виловивши цілу гору покритого водоростями сміття. "Судячи з усього, воно плавало у воді десятиліттями", — припускає Слата.

9. Велосипедна технологічна революція

У звіті "Технології, медіа та телекомунікаційні передбачення 2020" експерти Deloitte стверджують, що сучасні технології роблять велосипед швидшим, простішим і безпечнішим.

"Все більше і більше велосипедистів виїжджає на дороги, їх кількість буде тільки зростати, — пишуть автори дослідження. — Ми прогнозуємо, що у 2022 році відбудеться на десятки мільярдів велосипедних поїздок більше, ніж у 2019 році".

Кількість велосипедистів у багатьох великих містах світу збільшиться удвічі, у тому числі в містах, де поїздка на роботу на велосипеді ще рідкість.

Частка поїздок на роботу на велосипеді у 22 містах світу, 2019 рік

В основі зростання кількості поїздок на велосипеді — безліч технологічних інновацій: прогнозна аналітика, мобільні додатки, бездротовий зв'язок, цифрові інструменти міського планування, 3D-друк, електрифікація.

Ці інновації роблять велосипед безпечнішим, швидшим та зручнішим і дозволяють отримувати точну інформацію про швидкість руху і маршрути. Своєю чергою, це робить велосипед все більш привабливим з точки зору транспорту першої та останньої миль.

Зростання використання міських велосипедів, пишуть аналітики Deloitte, може спричинити значні соціальні зміни: скорочення трафіку, зменшення забруднення навколишнього середовища, зниження завантаження системи громадського транспорту та підвищення рівня здоров'я населення.

8. Паралізована людина змогла піти за допомогою екзоскелета

Групі дослідників та лікарів з Франції вдалося навчити повністю паралізовану нижче шиї людину подумки керувати рухами екзоскелета. Йому в мозок імплантували датчики, які передавали костюму рухові команди.

У результаті 28-річний француз Тибо зміг пройти понад 100 метрів і виконати прості рухи руками. Свою роботу автори описали в медичному журналі The Lancet.

 
джерело: sky.com

Французький біотехнологічний центр Clinatec спільно з університетською лікарнею Гренобля залучили до експерименту двох паралізованих пацієнтів. Один з них був виключений з програми через технічні проблеми.

Другому імплантували два датчики в сенсомоторні ділянки мозку. Після травми хребта в результаті падіння з балкона у нього були повністю паралізовані руки і ноги.

7. Перший в історії контракт на постачання електричних літаків

На Паризькому авіасалоні Ле Бурже укладений перший в історії контракт на постачання електричних літаків.

Американська компанія Cape Air, яка володіє 96 літаками, уклала з ізраїльською компанією Eviation контракт на поставку в майбутньому "двозначного числа" дев'ятимісних електричних літаків Alice по 4 млн дол за кожен.

Eviation ще не показувала дослідний політ Alice, проте компанія планує пройти процес сертифікації до кінця 2021 року.

 
джерело: futureout.com

Alice помітно відрізняється від класичних літаків. Два його двигуни розташовані на кінцях крил, ще один — у хвості. Усі вони оснащені штовхаючими гвинтами. Ізраїльська компанія вибрала для свого літака електромотори американської фірми magniX.

Розробники стверджують, що літак зможе долати відстань до 1 тис км з швидкістю 440 км/год.

6. Смартфони з гнучким екраном надійшли в продаж

Samsung перша в світі почала продавати смартфони з гнучкими екранами. На журналіста ЕП смартфон справив суперечливе враження.

Очевидно, технологія ще "сира", однак пристрої з гнучкими екранами — неминучий етап еволюції смартфонів.

Huawei почала продавати гнучкі смартфони Mate X у жовтні за ціною 2,4 тис дол. У 2020 році Motorola планує випустити модель Motorola Razr з гнучким екраном за ціною 1,5 тис дол.

Раніше китайська TCL Corporation показала прототип смартфона, який має дві панелі, що складаються, однак він ще не продається.

 
Samsung Galaxy Fold
 
Huawei Mate X
 
Motorola Razr

5. Двоногий робот-вантажник, робот-фермер, робот-переробник

Другим за значимістю трендом 2020 року, за версією дослідників Deloitte, буде роботизація низки професій.

"Ідея роботів, які збирають предмети з полиць складів, може здатися футуристичною, — пишуть автори дослідження. — Однак майбутнє може бути ближчим, ніж думають люди".

Майже 1 млн роботів будуть продані підприємствам у 2020 році і половина з них будуть професійними сервісними роботами. Ці пристрої принесуть підприємствам на 16 млрд дол або на 30% більше доходу, ніж вони отримали у 2019 році.

Автори дослідження пишуть, що ринок професійних сервісних роботів зростає значно швидше, ніж ринок промислових роботів. Якщо тенденція збережеться, продажі сервісних роботів в одиницях перевищать продажі промислових роботів у 2020 році, а за виручкою — у 2021 році.

 
джерело: Deloitte

Якщо перейти від загального до конкретного, варто згадати двоногих роботів-вантажників Digit американської компанії Agility Robotics. Компанія планує почати комерційні продажі роботів у 2020 році.

Можна згадати також дивовижну роботу робота-переробника.

Або, наприклад, робота-фермера.

4. Дешевий супутниковий інтернет

У листопаді SpaceX Маска успішно вивела на орбіту другу групу із 60 супутників глобальної супутникової системи Starlink. Напередодні події Маск написав твіти за допомогою Starlink.

Starlink — це проєкт системи з 12 тис низькоорбітальних супутників, яку розробляє SpaceX. Мета проєкту — створити дешевий і високопродуктивний супутниковий інтернет-канал зв'язку.

Недоліки нинішнього супутникового інтернету — висока вартість передавання даних, дороге обладнання, великі затримки сигналу, невисока швидкість передавання даних і невелика кількість каналів на одному супутнику.

 
60 супутників Starlink на орбіті Землі в нічному небі
джерело: space.com

Інноваційність супутникового інтернету від SpaceX у тому, що він покриє всю планету, буде доступний за низькою ціною, забезпечить високу швидкість передавання даних, низьку затримку сигналу, більшу кількість одночасно підключених абонентів.

Домогтися таких переваг SpaceX зможе завдяки виведенню на орбіту у 200 разів більшої кількості супутників, ніж зараз мають супутникові інтернет-провайдери.

Єдиний недолік супутникового інтернету від SpaceX — ним буде неможливо користуватися за допомогою смартфона.

3. Електромобіль-пікап у стилі кіберпанк Tesla Cybertruck

Попри появу безлічі іронічних інтернет-мемів і критику з приводу дизайну Tesla Cybertruck, світовий ринок швидко виніс свій вердикт з приводу дизайну і технічних параметрів "кібер-пікапа".

Через п'ять днів після презентації Tesla отримала 250 тис замовлень на Tesla Cybertruck. Це при тому, що серійне виробництво автомобіля почнеться у 2021 році, а версії з трьома двигунами — у 2022 році. Правда, передзамовлення коштувало лише 100 дол.

Вантажопідйомність пікапа — 1,6 т. Залежно від моделі на одному заряді пікап повинен проїжджати 400-800 км.

 
джерело: teslarati.com

За словами Маска, усі сучасні пікапи схожі один на одного, тому однією з цілей проєкту Cybertruck було створення абсолютно оригінального електромобіля.

Можлива вартість задньопривідної моделі в базовій комплектації — 39,9 тис дол, повнопривідної моделі — від 49,9 тис дол.

2. Прототип міжпланетного корабля Starship злетів і приземлився

У серпні прототип міжпланетного корабля Starhopper, який SpaceX розробляє для польотів на Місяць, Марс і в глибокий космос, під час випробувань успішно злетів на 150 метрів, пролетів близько 100 м убік і за 57 секунд зробив контрольоване приземлення на сусідній стартовий майданчик.

Прототип ракети, схожий на водонапірну вежу з нержавійки, призначений для тестування системи запуску міжпланетного корабля Starship. Корабель складається з надважкої ракети-носія з 35 двигунами Raptor наступного покоління і капсули із сімома двигунами Raptor.

 
Starhopper
джерело: teslarati.com

Успішне випробування Starhopper важливе для переходу до наступного етапу розробки кінцевого продукту проєкту — космічного корабля Starship.

Наступним етапом буде виготовлення і тестові запуски прототипів Starship, які отримали назви Mk1, Mk2 та Mk3. У 2020 році SpaceX планує почати суборбітальні та орбітальні безпілотні польоти на Mk1 та Mk2.

Starship Mk1
Starship Mk1
джерело: ixbt.com

1. З'єднати мозок з комп'ютером

Заснована Маском компанія Neuralink через 2,5 року закритих розробок представила інноваційну технологію підключення мозку до комп'ютера. Компанія планує у 2020 році почати клінічні випробування на людях.

Neuralink уже створила чіп N1, призначений для імплантації в мозок, розробила робота, який буде імплантувати чіп, додаток для смартфона, щоб управляти чіпом. У майбутньому Маск не виключає появи магазину "додатків для мозку". Кінцева мета — забезпечити симбіоз людини та ШІ.

 
Вживлені електроди
джерело: biorxiv.org

Засновник та ключові співробітники Neuralink у липні 2019 року розповіли про цілі та успіхи компанії за 2,5 року її існування.

Реклама: