Україна не має чим платити за газ

Україна не має чим платити за газ

Середа, 9 листопада 2011, 16:37 -
Держбанки більше не в змозі кредитувати НАК "Нафтогаз України" для розрахунків за газ з російським "Газпромом". Тому українська компанія вирішила позичити гроші у Газпромбанку, заклавши майбутні доходи від транзиту. Галузеві фахівці вважають, що Росія таким чином може захопити "Нафтогаз".

8 листопада "Економічна правда" опублікувала копію погодження Міністерства фінансів про отримання "Нафтогазом" кредиту на суму 550 мільйонів доларів у Газпромбанку, щоб розрахуватися за газ з "Газпромом". В російському банку, як і в "Газпромі" виданню відмовилися коментувати отримання кредиту. У НАК "Нафтогаз" попросили надіслати запит і пообіцяли колись відповісти.

Лише наступного дня, 9 листопада, Міністерство енергетики та вугільної промисловості повідомило, що "Нафтогаз" взяв у банку, який належить "Газпрому", кредит, щоб розрахуватися з російським газовим монополістом. "Так, ми взяли кредит на 550 мільйонів доларів у Газпромбанку", - зізнався заступник міністра енергетики Володимир Макуха.

"Нафтогаз" вів переговори з "Газпромбанком" більше тижня, отримав згоду на залучення кредиту, отримав його, розрахувався з "Гапромом", але йому все рівно потрібна була доба, щоб зізнатися в отриманні цієї позики.

У розпорядженні "ЕП" є погодження Міністерства фінансів України, в якому йдеться, що Газпромбанк надав кредит у розмірі 550 мільйонів доларів строком на 12 місяців під 8,5% річних. У документі зазначено, що загальна сума відсотків становитиме 436 мільйонів гривень. Тобто за нинішнім курсом відсотки становлять приблизно 54,5 мільйонів доларів.

Реклама:

Докладно ознайомитися з умовами кредиту можна ТУТ

В обґрунтуванні зазначається, що у зв'язку з боргами за спожитий газ, в першу чергу підприємствами теплокомуненерго, у "Нафтогазу" уторився дефіцит коштів на рахунках від реалізації газу, і компанія не може заплатити "Газпрому" за імпортований газ.

На 4 листопада 2011 року заборгованість підприємств ТКЕ перед "Нафтогазом" за природний газ, спожитий з початку минулого опалювального періоду 2010-2011 років, становить 5,3 мільярда гривень (з урахуванням боргу "Київенерго").

В той же час борг населення за спожитий газ становить 792,165 мільйона гривень, бюджетних організацій – 36 мільйонів гривень. Підкреслимо, що "Нафтогаз" тримає в секреті рівень розрахунків за газ промислового сектора. 

Заставою за кредитом являється виручка за транзит російського газу по газотранспортній системі України в напрямку Європи.

На думку директора енергетичних програм центру "Номос" Михайла Гончара, уряд повертається до старої практики, коли за газ розраховувалися транзитом.

"Це практика, яка в минулому була притаманна "Нафтогазу", особливо в часи, коли ним керував Юрій Бойко (міністр енергетики - ЕП). "Газпром" давав аванс в рахунок майбутнього погашення транзитом на закупівлю газу, а потім розраховувалися транзитними послугами", - сказав він.

Держбанки не можуть витягувати НАК

Нагадаємо, раніше "Нафтогаз" постійно кредитувався у державних банків. Проте, на думку аналітика ІГ "Арт Капітал" Олега Іванця, Укрексімбанк і Ощадбанк мають суттєві запозичення на міжнародних ринках і не можуть собі дозволити перевищувати розумну межу кредитів виданих НАКу.

Окрім того, продовжив він, зараз конче необхідний притік валюти до держави, щоб збалансувати валютний ринок, а кредитування за рахунок українських банків не вирішує цієї проблеми, тоді як кредитування у іноземного банку - вирішує.

"Стратегічно - це відверта поразка уряду й надалі продовжувати в такому руслі. Це означає фактично віддати всю енергетику Росії задарма. Росія реалізує один з класичних видів "ворожого захоплення" компанії – купівля боргів та доведення до банкрутства", - підкреслив Іванець.

Але поки що відсутні підстави для поглинання Кремлем майна "Нафтогазу", оскільки ще не здійснено його відповідну оцінку та не змінено законодавство України. Наразі законодавчо заборонено відчужувати майно "Нафтогазу", тому захоплення за борги – це тільки версія.

В  свою чергу екс-очільник прес-служби "Нафтогазу", енергетичний експерт Валентин Землянський не вбачає нічого дивного в тому, що Газпромбанк надав кредит для "Нафтогазу", щоб той розрахуватися з "Газпромом" за газ.

"Це нормальна процедура. Перекредитовка завжди була особливо в осінньо-зимовий період, а прокредитуватися зараз в Україні складно. Фінансисти НАКу завжди виходили з того, хто запропонує найменший відсоток та найкращі умови договору. Перед держбанками борг і так достатньо високий", - зауважив Землянський.

За словами енергетичного експерта Олександра Нарбута,  "є граничний рівень запозичення, який прописаний в законі про бюджет, тому випустити більше ОВДП уряд вже не в змозі. Тому природно будуть використовуватися методи залучення кредитних коштів, у тому числі закладаючи майбутні доходи від транзиту.

Згідно з даними документів "Нафтогазу", копії яких має у своєму розпорядженні "Економічна правда", станом на жовтень 2011 року НАК залучила у банків кредитів на 45,6 мільярда гривень. В тому числі у резидентів – 24 мільярди гривень, у нерезидентів – 1,995 мільярда доларів.

До кінця 2011 року "Нафтогазу" необхідно повернути за кредитами 207,72 мільйона доларів та 325 мільйонів гривень.

В 2012 році НАК зобов'язаний повернути своїм кредиторам 2,489 мільярда гривень та 650,6 мільйона доларів. В 2013 році "Нафтогазу" необхідно повернути 400 мільйонів доларів, в 2014 році - 1,6 мільярда доларів банкам-нерезидентам.

На 2015 рік припадає найбільша виплата гривневих кредитів "Нафтогазом" – 20,116 мільярда гривень та 100 мільйонів доларів.

Обсяг залучених кредитів "Нафтогазом"

 


Кошти у банків-резидентів "Нафтогаз" залучав в основному шляхом продажу облігацій внутрішньої державної позики. Оскільки НАК не в змозі самостійно розраховуватися з "Газпромом" за газ, то уряд постійно збільшує статутний капітал "Нафтогазу" грошима з держбюджету.

Виглядає це так: Міністерство фінансів випускає ОВДП на суму, еквівалентну збільшенню статутного капіталу, і оплачує ними емісію акцій "Нафтогазу". Далі НАК продає ці ОВДП банкам і таким чином отримує необхідну суму для розрахунків з "Газпромом".

Як відомо, тільки з жовтня 2008 року і до кінця 2011 року уряд за такою схемою збільшив статутний капітал "Нафтогазу" з 24,164 мільярда гривень до 42,34 мільярда гривень. У 2012 році Кабмін планує збільшити статутний фонд НАКу ще на 12 мільярдів гривень за рахунок випуску ОВДП.

В 2011 році "Нафтогаз" продав банкам ОВДП на 22,5 мільярда гривень і може ще залучити за такою схемою ще 6,7 мільярда гривень продавши облігації Ощадбанку, Промінвестбанку і "Дельта банку" на умовах РЕПО.

План з отримання та повернення залучених кредитів у 2011 році

 

"При капіталі "Нафтогазу" у 50 мільярдів гривень, 20 з них - компанія отримала у вигляді ОВДП за останній календарний рік (з жовтня 2010). Такими темпами компанія не протягне й 2 років. Саме тому й МВФ уперто наполягає на підвищенні тарифів на газ", - резюмував Іванець.

Реклама: