Хто нагріється комунальним теплом

Хто нагріється комунальним теплом

Четвер, 27 жовтня 2011, 12:51 -
Звісно, лічильники - це добре, але це не реформа ЖКГ. На думку екс-міністра Олександра Кучеренка, замість послідовної інвестиційної політики уряд латає діри і списує чергові величезні борги. "Думаю, більшість боргів уже списали. Кому і як - окрема розмова".

Суворий погляд, метал у голосі, безапеляційність заяв - так українські міністри вирішують питання розрахунків за газ перед кожним опалювальним сезоном.

Глава Кабміну Микола Азаров і цього разу був не оригінальний - він розпорядився дати лад розрахункам.

Його перший заступник Андрій Клюєв кинувся виконувати доручення, які, як виявляється, легше видати, ніж виконати. Так що і система теплокомуненерго залишилася "совковою", і методи управління нею не змінилися.

Протягом кожного року компанія "Газ України" рапортує, що розрахунки за спожитий газ ніяк не досягнуть 100%. Як тільки наближається 15 жовтня, уряд, місцева влада і держкомпанії погрожують неплатникам. Манера Азарова вирізняється тим, що, вимагаючи щось, він не особливо вникає, чи можна цю вимогу виконати.

Реклама:

Ось рішення уряду, які не лише нездійсненні - їх ніхто і не планував виконувати.

1. До кінця серпня 2011 року всі підприємства ТКЕ слід було обладнати лічильниками теплової енергії. Порушників обіцяли позбавити ліцензій.

2. До початку нового опалювального сезону в Україні повинні бути введені єдині тарифи на житлово-комунальні послуги.

3. Місцеві органи влади та підприємства ТКЕ повинні терміново погасити борг за газ.

Навіть деспотичний менеджер, даючи своєму працівникові доручення, думає, наскільки реально його виконати. Якщо мета доручення не полягає у приниженні співробітника, а в досягненні мети, то таке доручення повинне бути здійсненним.

Для початку - про лічильники. Минулого літа Клюєв сказав: "До кінця серпня у всіх регіонах забезпечити оснащення підприємств комунальної теплоенергетики засобами обліку відпуску теплової енергії за кошти цих підприємств. Якщо лічильників не буде, НКРЕ анулює ліцензію".

Призначена дата вже минула. Хтось чув про позбавлення ліцензій? Ні, все залишилося, як було. При цьому, за різними даними, лічильників, про які говорив Клюєв, встановлено максимум 10%. Чому? Відповідь проста: нема грошей.

Річ у тім, що витрати на установку лічильників не передбачені тарифами на газ. Іншими словами, уряд розпорядився витрачати гроші, яких підприємства не мають.

Більш того, не можна просто в котельні встановити лічильник. Для цього необхідно провести монтажні роботи, які перед цим слід спроектувати, затвердити і купити обладнання відповідно до закону про держзакупівлі. У Кабміні про це не подумали.

Не подумали там і про вартість установки лічильників. Директор Луганського державного комунального підприємства "Теплокомуненерго" Олексій Русаков заявив, що обладнання для його компанії коштуватиме 6 мільйонів гривень. Тимчасом рівень розрахунків за тепло підприємствами Луганська становить трохи більше 50%.

Перший віце-прем'єр також розпорядився до кінця 2012 року встановити лічильники для населення на всій території України. На це уряд виділив 500 мільйонів гривень, а в 2012 році виділить ще 750 мільйонів гривень. Чиновник заявив, що всі лічильники повинні бути тільки вітчизняного виробництва, але їх чомусь нема.

Тепер - про встановлення єдиних тарифів на послуги ЖКГ. Не варто міркувати про всі послуги, достатньо зупинитися лише на цінах на газ.

Вид тарифу Ціна з ПДВ ПДВ Ціна без ПДВ
1. Ціна на природний газ з урахуванням збору до затвердженого тарифу на природний газ у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання природного газу за регульованим тарифом для:
суб’єктів господарювання, які виробляють теплову енергію, у тому числі блочних (модульних) котелень, котелень, установлених на дахові та прибудованих (виходячи з обсягу природного газу, що використовується для виробництва та надання населенню послуг з опалення та гарячого водопостачання) 1309.20 218,2 1091
2. Ціна на природний газ з урахуванням збору до затвердженого тарифу на природний газ у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання природного газу за регульованим тарифом для:
суб’єктів господарювання, які виробляють теплову енергію, у тому числі блочних (модульних) котелень, котелень, установлених на дахові та прибудованих (виходячи з обсягу природного газу, що використовується для виробництва та надання релігійним організаціям та Міжнародному дитячому центру "Артек" послуг з опалення та гарячого водопостачання), які:
2.1. є платниками податку на додану вартість 1309,2 57 1252,2
2.2. не є платниками податку на додану вартість 1309,2 218,2 1091
3. Ціни на природний газ без урахування збору до затвердженого тарифу на природний газ у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання природного газу за регульованим тарифом для:
3.1. Установ та організацій, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів 3628,2 604,7 3023,5
3.2. Промислових споживачів та інших суб’єктів господарювання, які:
3.2.1. є платниками податку на додану вартість 3023,5 0 3023,5
3.2.2. не є платниками податку на додану вартість 3628,2 604,7 3023,5

Джерело: ДП "Газ України"

Неважко помітити, що ціна на газ залежить від обсягу споживання, статусу споживача - у деяких є пільги - і наявності у клієнта лічильника. Про які в такому разі єдині тарифи йшла мова, якщо вони не єдині і досі не змінилися?

Колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко стверджує, що між цінами для населення і ТКЕ існує дисбаланс, який гальмує розвиток компаній. "Підприємства не обладнали котельні системами обліку, і розрахунки ведуться за гігакалорію", - говорить він.

Останнє розпорядження - про терміновий розрахунок за використаний газ.

Днями "Газ України" оновив інформацію про стан розрахунків. Виявилося, що за січень-вересень 2011 року борг населення становить 800 мільйонів гривень і рівень розрахунків - 85%, бюджетних організацій - 40 мільйонів гривень і 98%, підприємств теплокомуненерго - 2,7 мільярда гривень і 71% відповідно.

Оскільки відповідальність за розрахунки бюджетних установ за газ закон переклав на місцеві влади, ті намагаються платити вчасно, про що і свідчить високий показник - 98%.

Населення теж відносно дисципліноване, а ось що відбувається в ТКЕ - це питання, на яке уряд не дає відповіді. Чому підприємства не платять?

На думку президента Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Сергія Бульбаса, опалювальний сезон 2011 року не буде відрізнятися від торішнього: підприємства ТКЕ працюватимуть за збитковими тарифами.

"Уряд тиснутиме на органи місцевого самоврядування. Від них вимагатимуть повних розрахунків за спожитий комунальниками газ. Складно сказати, чи покращить це розрахунки. За проектом бюджету-2012 місцева влада одержує недостатньо коштів, що ускладнить компенсацію збитків підприємств ТКЕ", - вважає він.

Очевидно, що ТКЕ керуються в ручному режимі - що б чиновники не робили, як би грізно вони не гукали, система працює з великими збоями. Над "Нафтогазом" нависає ще більша загроза: компанія не зможе обслуговувати ці борги. Крім того, такий рівень платежів за газ унеможливлює розрахунки з Росією.

Звісно, лічильники - це добре, але це не реформа ЖКГ. На думку Кучеренка, замість послідовної інвестиційної політики уряд латає діри і списує чергові величезні борги: "Заборгованість ТКЕ за використаний у 2010-2011 роках газ становить 4 мільярди гривень. Думаю, більшість боргів уже списали. Кому і як - окрема розмова".

Реклама: