Арешт Тимошенко зашкодить економіці?

Арешт Тимошенко зашкодить економіці?

Середа, 17 серпня 2011, 11:20 -
"Критика, що пролунала після арешту Тимошенко, була швидкою і безпрецедентною за всю історію України. Застій у цьому питанні загрожує відносинам з ключовими торговельними партнерами - Росією та Європою".

У магазинах на Хрещатику, біля яких сперечаються прихильники і противники екс-прем'єра Юлії Тимошенко, різко впала торговельна виручка.

Покупці не хочуть заради нових джинсів слухати гучномовці і протискатися крізь натовп мітингуючих.

"Економічна правда" вирішила опитати експертів з метою дізнатися, які ще наслідки для економіки України матиме арешт одного з лідерів опозиції.

На жаль, ЕП не отримала коментарів від БЮТ та Партії регіонів. Хіба що бютівець Олег Медведєв надіслав посилання на матеріал у блозі на Financial Times.

Реклама:

Автор матеріалу пише, що арешт Тимошенко негативно вплине на економіку України. Зокрема, погіршить умови для підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, яке може відбутися 2011 року, і зробить інвесторів дуже обережними.

На думку заступника голови ради громадського руху "Фронт змін" Андрія Пишного, процес над Тимошенко демонструє інвесторам і всьому світові, що в країні не існує "не те що незалежного, а навіть автономного правосуддя".

"Це не може не турбувати інвесторів. Якщо від сваволі не захищена одна з найбільш популярних політсил країни, то на яке правосуддя може розраховувати інвестор, який представляє лише свій приватний інтерес?" - питає він.

Пишний вважає, що кримінальні справи проти лідера БЮТ погано обґрунтовані, але вони "розкручуються", бо є політичне замовлення.

"Рили" щодо купівлі "швидких" - не "нарили", почали "рити" щодо "кіотських грошей", але й там не вийшло. Тепер заступник прокурора заявляє про оплату Юлією Тимошенко замовного вбивства. Що з'явиться завтра?" - обурюється він.

До того ж, колишній юрист Пишний бачить порушення легітимних процедур суддею і прокуратурою - як і у випадку з арештом Юрія Луценка.

"Демократія - це, насамперед, процедура. Саме тому політичний ґрунт процесу над Тимошенко не є секретом ні для кого ні в Україні, ні за кордоном. Всім усе зрозуміло. Вочевидь, є замовлення посадити. А у вкрай корумпованих, залежних від начальства і компромату судах і правоохоронних органах України є чимало виконавців, готових це замовлення виконати", - відзначає він.

Експерти, на відміну від політиків, обережніші. Далеко не всі з них наважилися коментувати наслідки судового процесу над лідером БЮТ.

"Ми політичні питання намагаємося не коментувати. Арешт - це погано, це неспокійно, це зниження вірогідності отримати черговий транш МВФ. Особисто я проти екстремальних засобів. Але це особисто я так вважаю, а не агентство", - сказав ЕП голова одного з українських рейтингових агентств.

На думку інших експертів, зокрема, голови аналітичного відділу Eavex Capital Володимира Дінула, політичний процес над екс-прем'єром не вплине на стан української економіки - навіть враховуючи репресії щодо прибічників Тимошенко. Зокрема, маються на увазі події навколо підприємств Костянтина Жеваго.

Зате майже всі аналітики переконані, що суд над Тимошенко загальмує приплив іноземних інвестицій в Україну і спричинить чимало зовнішньополітичних проблем.

"Поки оборот роздрібної торгівлі в країні залишається істотним, зростання в даному секторі триває. Велика частина підготовки до "Євро-2012" здійснюється за державні гроші, тому арешт Тимошенко, швидше за все, не впливатиме на ці сфери. Те саме стосується банківських і фінансових організацій", - вважає керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко.

З ним згоден директор з управління активами КУА "ITT-менеджмент" Віктор Федоров. Разом з тим, відзначає він, зовнішня реакція на подію була більш негативною, ніж очікувалося, і це може мати наслідки у вигляді недоотримання частини іноземних інвестицій. Івченко та керівник аналітичного департаменту ІГ "Таск" Андрій Шевчишин навіть вбачають ймовірність виведення коштів з України.

Про зовнішні наслідки говорить й аналітик ІК Concorde Capital Бред Велс. "Критика, що пролунала після арешту Тимошенко, була швидкою і безпрецедентною за всю історію України. Застій у цьому питанні загрожує відносинам з ключовими торговельними партнерами", - підкреслив він, маючи на увазі Росію та Європу.

Зокрема, аналітики компанії не очікують ніякого прогресу щодо перегляду газових угод з РФ. Також, зазначають вони, ЄС та Україна планували в грудні 2011 підписати угоду про глибоку та всеосяжну вільну торгівлю.

"Є вірогідним сценарій затягування часу з боку членів ЄС та затримки надання пільг для України на середньостроковий термін", - зазначив Велс.

Також, на думку Дінула, можуть виникнути певні складнощі у кредитних відносинах з МВФ. З ним погоджується Федоров, який посилається на заяву віце-прем'єра Сергія Тигіпка про те, що останнім часом істотно ускладнилися переговори із зовнішніми кредиторами, в тому числі з МВФ.

На думку директора з управління активами "ITT-менеджмент", для заспокоєння зовнішньої громадської думки владі доведеться суттєво посилити докази політичної невмотивованості "газового процесу", а також доводити, що переслідування лідера БЮТ за корупцію та економічні злочини є неупередженим.

Якщо це вдасться, можуть продовжитися переговори з Росією щодо газу. "Наразі жодної гідної зачіпки Україна не має. Програш Тимошенко може бути приводом для розірвання газового договору в міжнародному суді і перегляду контракту. Можливо - на кращих умовах для України", - вважає Шевчишин.

Реклама: