Goldman Sachs отримає 15 мільйонів за продаж держбанків?

Goldman Sachs отримає 15 мільйонів за продаж держбанків?

Вівторок, 15 березня 2011, 13:38 -
Втім, можливий інший варіант. "Київ" та Укргазбанк докапіталізують і виведуть з них "погані" активи. Установи стануть привабливими для інвесторів, і в результаті їх продажу можна буде повернути вкладені державою гроші - всі або майже всі.

Кабінет міністрів заплатить міжнародним консультантам 15 мільйонів гривень.

Ця сума стане авансом, який ті отримають за підготовку до продажу установ, викуплених державою в 2009 році. Найбільш ймовірний переможець конкурсу - Goldman Sachs.

Уряд підтвердив намір продати банки, капіталізовані державою в 2009 році. Днями була оприлюднена постанова уряду №222.

Згідно з цим документом, уряд візьме 15 мільйонів гривень у борг, емітувавши спеціальний транш державних облігацій.

Реклама:

"Затвердити порядок використання у 2011 році коштів, що надійшли за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики, для оплати послуг радників, пов'язаних з проведенням заходів з приватизації банків, у капіталізації яких взяла участь держава", - йдеться у документі.

Зокрема, Мінфін повинен емітувати ОВДП терміном обігу п'ять років. Гроші від продажу паперів надійдуть до спецфонду бюджету, звідки будуть перераховані посереднику.

"Бюджетні кошти спрямовуються на оплату послуг, що надаються обраними відповідно до закону незалежними експертами - фінансовим і юридичним радниками, з проведення оцінки фінансової спроможності, потенціалу та розробки рекомендацій для визначення стратегії держави щодо приватизації банків, у капіталізації яких взяла участь держава, з найменшими витратами", - написано в постанові №222.

Як відомо, у 2009 році Кабмін вніс у капітал "Родовід банку", банку "Київ" та Укргазбанку 17,2 мільярда гривень. Зокрема, Укргазбанк отримав 5 мільярдів гривень, а банк "Київ" - близько 3,6 мільярда гривень.

В кінці 2010 року банкіри в численних коментарях заявляли, що рекапіталізовані установи необхідно ліквідувати. З цією тезою погоджувався Світовий банк, а недавно такий варіант розвитку подій підтримав і МВФ. Однак Кабмін і НБУ вирішили інакше, мовляв, у разі ліквідації неможливо буде повернути витрачені кошти.

У червні 2010 року ФДМ запропонував продати націоналізовані банки з аукціону, а в кінці 2010 року вперше стало відомо про намір влади приватизувати нові держбанки. Наразі невідомо головне: які саме установи будуть приватизовані.

"Уряд розробив процедуру проведення продажу пакета акцій держави у статутному капіталі банків шляхом конкурсу. Якщо конкурс не відбудеться через відсутність заявок, буде здійснюватися викуп пакета акцій акціонерами банку. За прогнозами, від приватизації названих банків передбачається отримати не менше 16,9 мільярда гривень", - повідомила прес-служба Держкомпідприємництва в листопаді 2010 року.

Як повідомило джерело "Економічної правди" в Мінфіні, конкурс з відбору консультантів ще не проводився. 10 лютого Мінфін повідомив, що такий конкурс повинен бути проведений в рамках виконання вимог Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ, підписаного у грудні 2010 року.

"Документ передбачає залучення визнаних у світі фінансових та юридичних радників для проведення оцінки фінансової спроможності та потенціалу капіталізованих банків з найменшими витратами для уряду, які повинні розробити рекомендації для вирішення проблем цих банків", - заявив Мінфін.

Наразі зрозуміло, що українські компанії не братимуть участь у конкурсі. "Швидше за все, це будуть компанії на кшталт CSFB або Morgan Stanley, лише їм це під силу", - зазначив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Як повідомило джерело "ЕП" у Мінфіні, на участь у конкурсі справді подали заявки кілька компаній із світовими брендами.

"Найбільші шанси має Goldman Sachs. Вони давно заявляли, що хочуть займатися цим питанням. Втім, є складнощі, тому що в обмін на консультації вони хочуть отримати ексклюзивний мандат на випуск євробондів для "Нафтогазу" і всіх держкомпаній. Це може торкнутися відносин з партнерами, з якими у нас також існують давні стосунки, включаючи "ВТБ Капітал", - розповів чиновник.

"ЕП" звернулася із запитом до Goldman Sachs, проте відповіді не отримала.

Необхідність залучення міжнародного консультанта джерело пояснило бажанням уряду провести приватизацію найбільш вигідно. Річ у тім, що банки із значними "токсичними" активами зазвичай продаються з дисконтом до величини капіталу.

Цей дисконт пояснюється тим, що покупець отримує борги перед центральним банком країни і "погані" кредити. Залежно від того, який відсоток "токсичних" активів вдасться повернути, розраховується величина знижки.

Сенс залучення дорогого посередника в тому, щоб цей дисконт був мінімальним. Скажімо, 10-20% замість 50-70%.

Втім, уточнив урядовець, можливий інший варіант розвитку подій. Передбачається, що банк "Київ" і Укргазбанк будуть докапіталізовані, після чого з них виведуть "погані" активи. Установи стануть привабливими для інвесторів, і в результаті їх продажу можна буде повернути вкладені державою гроші - всі або майже всі.

Цей процес розтягнеться на два-три роки, але реорганізація теж вимагає витрат на консультантів, які потім продаватимуть банки, включаючи банк "Надра".

Джерело в Мінфіні натякнуло, що 15 мільйонів гривень - не вся сума винагороди, яку отримають міжнародні установи.

"Послуги їхні дорогі, тому 15 мільйонів - не так і багато з урахуванням вартості капіталізації банків. Гарантії, що можна буде продати ці банки з дисконтом, нема, але за послуги в будь-якому випадку потрібно заплатити", - зазначив Охріменко.

За його словами, якщо консультанти продають здорові банки, то їм спочатку платять аванс близько 25%, а на момент завершення угоди - решту. Однак у даному випадку сума авансу завищена навмисно, бо завдання непросте. Може статися, що угоди не буде, і консультанти хочуть наперед компенсувати свої витрати за пошук покупців.

Якою є повна вартість послуг, джерело в Мінфіні уточнити відмовилося. Чиновник пояснив, що остаточна цифра винагороди буде визначена, коли стане зрозумілим фінансовий стан банків, які мають бути продані.

Голова правління однієї з українських інвестиційних компаній розповів, що типових розцінок на такі послуги нема. Найчастіше залучення міжнародних консультантів обходиться продавцю 3-4% від суми угоди. В цілому, діапазон цін - 2-7% від суми угоди, залежно від її складності. "7% - це шалено багато", - зізнався фінансист.

На капіталізацію Укргазбанку, банку "Київ" і "Родовід банку" було виділено 17,2 мільярда гривень. В кінці 2010 року вони попросили ще 12,5 мільярда гривень. В Укргазбанк планується "влити" 4 мільярди гривень. Таким чином, підсумкова сума винагороди виявиться в рази більшою, ніж заявлені 15 мільйонів гривень.

"Можна підрахувати загальну суму комісії. Якщо аванс становить 15 мільйонів гривень, і це 10-25% від суми, то вся комісія становитиме 60-150 мільйонів гривень. Якщо комісія 3-5%, то ціна банків - 1,8-7,5 мільярда гривень", - підкреслив експерт.

Проте з продажу яких саме банків має бути отримана ця сума?

Реклама: