Світовий банк не радить рятувати фінустанови держкоштом

П'ятниця, 5 листопада 2010, 09:58

Продовження практики державної рекапіталізації банків в Україні суперечить міжнародному досвіду.

Про це заявив координатор проектів Світового банку департаменту розвитку приватного та фінансового сектору регіону Європи та Центральної Азії Маріус Вісмантас, пише газета "Комерсант-Україна".

За його словами, вкладення бюджетних коштів є доцільним при необхідності повернення фінансової стабільності, відновлення кредитування економіки та нейтралізації ризику негативного системного впливу з боку окремих неплатоспроможних банків країни.

"Ми не бачимо жодної з цих причин в якості підстави для входження уряду в банк. Це стосується банку "Надра" і будь-якого іншого банку", - сказав він.

Реклама:

У Світовому банку акцентували увагу на тому, що Укргазбанк, Родовід Банк і банк "Київ", які одержали 17,2 млрд. гривень бюджетних коштів, так і залишилися проблемними, вимагаючи додатково 12,5 млрд. гривень для списання неповоротних кредитних портфелів.

"Це велика ціна рекапіталізації банків, які не вийшли на стадію оздоровлення", - заявив Вісмантас.

Старший фінансовий спеціаліст представництва СБ Анжела Пригожина підкреслила, що рекапіталізація банків була необхідна на початку кризи.

"Рекапіталізація, при існуючому наборі законодавчого поля і нормативних актів, була єдиним можливим рішенням, оскільки ліквідація і психологічно, і технічно на той момент була неможлива", - зазначила вона.

У проблемних банках виданню не змогли відповісти на питання, як мають намір розвивати установи в разі відмови уряду надати додаткові кошти.

Дотримуючись рекомендацій СБ, Кабмін уже перейшов до активних дій.

Як стало відомо, СБ запропонував Кабміну вибрати консультантів для перевірки активів установ та прийняття рішення, коли і як їх краще продати.

Критерії Світового банку були затверджені на останньому засіданні експертно-аналітичної ради з рекапіталізації при Кабміні.

Слідуючи рекомендаціям, банк "Київ" уже оголосив тендер на проведення аудиту з одним учасником (Delloite).

За планами СБ, Кабмін у I кварталі 2011 року може отримати детальні рекомендації щодо часткової або повної приватизації банків на біржі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: