Україна удвічі збільшила імпорт горілки

Вівторок, 5 жовтня 2010, 11:28 -
За перші сім місяців від'ємне сальдо у торгівлі досягло 3,5 мільярда доларів. Поки цю різницю НБУ може покрити за рахунок резервів, однак якщо у найближчий рік збережуться такі ж обсяги імпорту, як і влітку, то надовго золотовалютних запасів може не вистачити.

Україна так і не змогла переломити зовнішньоторговий дисбаланс. Щойно стала відновлюватися національна економіка, як почав стрімко зростати імпорт.

За перше півріччя імпорт виріс на 29,6%, але ще більше зростав експорт - на 33,5%, здебільшого - через високі світові ціни на метал.

Як наслідок, негативний перекіс в середині 2010 року сягав 2,5 мільярда доларів, стільки ж, як і 2009 року - 2,4 мільярда доларів. Однак вже у липні негативне сальдо виросло на 0,9 мільярда доларів, тобто майже на третину.

Стало очевидним, що грішми від експорту товарів цю дірку у зовнішньоторговому балансі закрити не вдасться, тож стабільність гривні доведеться підтримувати Нацбанку, витрачаючи золотовалютні резерви та кредит МВФ.

Експортери скористалися попитом

Пожвавлення світового попиту на метал та хімію давало шанс вітчизняним експортерам вирівняти зовнішньоторговий баланс країни. У травні був найменший 2010 року розрив між експортом і імпортом - 244 мільйони доларів, що удвічі менше, ніж у квітні. Сприяли цьому кілька факторів.

По-перше, у світі збільшувалися інвестиції у будівництво, як наслідок, зростав попит на метал.

По-друге, в цей період хімічні підприємства стали продавати азотні добрива, які поки дешевші за європейські та американські аналоги.

По-третє, експорту сприяла девальвація гривні, яка під час кризи подешевшала щодо долара на 52,5%.

У країни СНД, в основному за рахунок Росії, експорт у першому півріччі зріс у 1,4 разу, а в ЄС - на 42%. Стрімко закріплюється Україна на американських ринках - експорт збільшився у 1,3 разу.

Завоювати ж азійські ринки не вдалося: експорт підвищився лише на 14%. Однак на цих територіях Україна має кілька локальних перемог, переважно у країнах Близького сходу та Південно-східної Азії.

Так, у Бахрейн експорт виріс у 24 рази, Індонезію - у 2,4 разу, Камбоджу - у 25,5 разу, Малайзію - у 4,8 разу, Кувейт - 2 рази, Оман - 2 рази, Палестину - у 3,6 разу, Сінгапур - у 2,3 разу, Тайвань - у 10 разів. Варто додати, що з Азією Україна поки має позитивний баланс, хоча різниця між експортом та імпортом стрімко скорочується.

Експорт зростав переважно за рахунок сировинних і напівсированних товарів. Приміром, частка в експорті чорних металів виросла з 26,6% до 30,7%, руд - з 3,1% до 4,8%.

Із товарів з високою доданою вартість виріс експорт локомотивів та іншого залізничного обладнання - з 1,9% до 4,4%, здебільшого - завдяки зростанню попиту у Росії.

Суттєво підвищилася частка в експорті нафти та продуктів її переробки - з 4,2% до 7,2%.

Натомість, зменшилася частка зерна - з 9,2% до 4,5%, виробів з чорних металів - з 5,5% до 3,6%, добрив - з 2,5% до 1,7%. Аграріям не вдалося наростити продажі через непродуману політику уряду - неповернення ПДВ та створення перешкод для експорту хліба.

Частка видів товарів у експорті

Види продукції

Частка, %

Мінпродукти

12,9

Недорогоцінні метали

35,9

Механічні і електромашини

11,2

Транспортні засоби та обладнання

6,1

Продукти рослинного походження

6,4

Жири та олії

5,1

Готові харчові продукти

4,8

Джерело: Держкомстат

Проте вже у липні розрив між експортом та імпортом став збільшуватися. Сезонний попит на міндобрива впав. Складна економічна ситуація у Греції та інших слабких країнах ЄС призвела до зменшення інвестицій у будівництво, внаслідок чого знизився попит на український метал.

Світові ціни за липень-серпень зменшилися на 30%, що призвело до падіння експорту чорних металів на 20%.

Крім того, з початку 2010 року почала ревальвувати українська гривня, яка укріпилася на 1,8%, увійшовши до лідерів із зміцнення серед валют країн СНД. Як наслідок, конкурентоздатність українських товарів дещо впала.

Завозили бензин і алкоголь

Імпорт у 2010 році зростав не так швидко, як експорт, але збільшувався не у вартості, як вітчизняний експорт, а у фізичних обсягах. Частка імпорту з країн СНД сягає 43,4%, з ЄС - 40%, з Азії - 14%.

Суттєво виросла частка в імпорті електромашин - з 4,3% до 5,5%, наземних транспортних засобів - з 4,6% до 5,2%, руд - з 1,6% до 2,5%. Зменшилася частка в імпорті механічних машин - з 8,8% до 7,5%, фармацевтичної продукції - з 4,4% до 3,9%.

Цікаво, що найбільше росли поставки з країн, багатих на нафту і газ. Так, імпорт з Росії виріс удвічі, з Іраку - у 5,6 разу, Кувейту - у 10 разів, Саудівської Аравії - у 2,7 разу, Нігерії - у 13 разів.

Справді, поставки нафти і газу в Україну стрімко росли: за сім місяців імпорт нафти збільшився на 80%. Жваво завозили в Україну і світлі нафтопродукти. За вісім місяців їх імпортували 2,5 мільйона тонн, що на 8% більше, ніж за цей же період торік.

Часта груп товарів у імпорті

Види продукції

Частка, %

Мінеральні продукти

34

Енергетичні матеріали

31,6

Хімічна промисловість

11

Полімерні матеріали, пластмаси та каучук

6,1

Механічні і електромашини

13

Транспортні засоби та шляхове обладнання

5,7

Готові харчовi продукти

4,2

Джерело: Держкомстат

Для 2010 року характерний значний імпорт корисних копалин, що здебільшого було викликано зростанням економіки. Приміром, у двократному розмірі виріс імпорт вугілля та коксу, марганцевих та кремнієвих сплавів.

Імпорт мінеральних добрив підскочив у 2,4 разу - далося взнаки подорожчання газу для місцевих виробників і нижчі ціни у їхніх російських конкурентів.

Удвічі підскочив імпорт металопрокату, що викликано пожвавленням на ринку будівництва. У третьому кварталі подорожчав імпортний газ на 5% до 248 доларів за тисячу кубів, хоча фізичні обсяги поставки дещо скоротилися.

Далося взнаки і підвищення акцизів на алкоголь. За перше півріччя імпорт горілки виріс удвічі.

Як зазначають митники, зростання імпорту у грошовому еквіваленті викликано також і збільшенням митної вартості товарів, які проходять через кордон. Приміром, частка імпорту шкіряного взуття підвищилася на 30%.

Щоправда, самі митники постаралися, щоб у квітні імпорт майже зупинився, оскільки імпортери перестали розмитнювати свої товари.

Та й зараз через боротьбу митників з контрабандою, особливо одягу, взуття та товарів широкого вжитку, імпорт сильно ускладнений.

Країна вийде у мінус

Динаміка імпорту у липні-серпні свідчить, що 2010 рік Україна закриє із суттєвим від'ємним сальдо у зовнішній торгівлі. Прогноз Мінекономіки - мінус 300 мільйонів доларів, оцінка експертів - 1-6 мільярдів.

Зовнішньоторгівельне сальдо, 2004-2009 роки, мільярди доларів

Рік

Сальдо

2004

4,97

2005

0,67

2006

-3,06

2007

-8,15

2008

-14,5

2009

-4,3

2010

-0,3*

* - прогноз 

Джерело: НБУ

Причин для цього декілька.

По-перше, підприємства ГМК та хімічні заводи не зможуть збільшити експорт, бо світовий попит не пожвавлюється.

По-друге, імпорт товарів в Україну буде рости, оскільки економіка поступово відновлюється і потребує більше енергоносіїв та нового обладнання.

По-третє, через системне недофінансування АПК з боку держави та складні погодні умови урожай зерна виявився меншим за прогнози на 5 мільйонів тонн.

Експорт зернових гальмують митники, крім того, в Україні росте попит на імпортні продукти харчування. Зокрема, Мінагрополітики планує придбати 17 тисяч тонн сухого молока і 20 тисяч тонн тваринного масла для стабілізації ринку.

На щастя, зберігається позитивне сальдо у торгівлі послугами, зокрема, транзиті енергоносіїв, а золотовалютні запаси НБУ перевищують 30 мільярдів доларів. Отже, країна зможе частково покрити цей дисбаланс і підтримувати стабільний курс гривні.

Крім того, Україна має  можливість компенсувати дірку у зовнішній торгівлі грішми МВФ. Якщо ж імпорт буде рости такими темпами, як у липні, то навіть цих грошей може не вистачити на покриття дисбалансу.

І головне: за час кризи країна так і не налагодила виробництво, яке замінило б імпорт. Як наслідок, вона і далі втрачає ринки навіть традиційних для себе товарів. Про витіснення національного виробництва свідчить структура імпорту товарів.

Так, за вісім місяців збільшилося ввезення насіння олійних культур - на 46%, інших продуктів рослинництва - у 2,2 разу, цукру - у 5,5 разу, кам'яного вугілля - у 2,5 разу, добрив - у 2,4 разу, електромашин - на 65%, наземних транспортних засобів - на 46%, взуття - на 50%.