Ахметов створить Перший донецький міжнародний банк

П'ятниця, 10 вересня 2010, 11:50 -
"Наше законодавство не зовсім адаптоване до європейської практики об'єднання, де все гарно і злагоджено. У нас все зводиться до того, що треба закрити те, що було, і відкрити по-новому. Процедура важка, пов'язана з тимчасовими зупинками роботи".

Людина, яку вважають найбагатшою в Україні, вирішив заощадити.

Група СКМ, яка контролюється бізнесменом Рінатом Ахметовим, об'єднає два свої банки - Перший український міжнародний банк і Донгорбанк.

Найбільш логічне пояснення такого рішення - бажання заощадити на утриманні структур.

У січні 2010 року член наглядової ради ПУМБ, директор з розвитку бізнесу СКМ Ілля Архипов говорив, що група вивчає можливі варіанти розвитку. Він пообіцяв, що через півроку СКМ назве нові орієнтири.

Його слова ставили хрест на попередньому варіанті розвитку фінансового блоку СКМ. Він допускав, що ПУМБ стане універсальним банком національного масштабу, орієнтованим на середній клас, а Донгорбанк розглядався як регіональний корпоративний банк.

Як повідомили у четвер джерела "Економічної правди", об'єднання двох банків - доконаний факт, хоча формально рішення ще не прийнято.

У СКМ факт злиття не спростували, але пояснили, що наразі не можуть дати розгорнутої інформації. Для цього потрібно мати конкретні рішення акціонерів, а таких рішень нема.

"Одним з можливих сценаріїв подальшого розвитку банківського бізнесу СКМ є об'єднання банків групи. Остаточне рішення з цього приводу ще не прийняте. Очікується, що його приймуть протягом найближчих тижнів. Про це ми повідомимо додатково", - повідомили "ЕП" у головному підприємстві групи Ахметова.

Поки що без відповіді залишається багато питань, пов'язаних з майбутнім злиттям. Зокрема, щодо майбутньої назви установи. Імовірно, Донгорбанк увіллється в ПУМБ і зникне як бренд.

Опитані "Економічною правдою" експерти сходяться на думці, що основна причина об'єднання - економія. У світовій практиці такий процес називають концентрацією або укрупненням.

Експерти припускають, що бізнеси продовжать існувати, а от працівників бек-офісу, бухгалтерії, а також прибиральниць і водіїв частково скоротять. Очевидно, саме так вирішив заощадити найбагатший бізнесмен в Україні.

"Мабуть, їм не вистачає грошей на утримання. Чиста економія. Тобто вони "заощадять на прибиральницях", - каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

З ним погоджується заступник голови одного з середніх банків.

"Тут усе зрозуміло: Рінат оптимізує, заощаджує на управлінні. Я тільки не розумію, навіщо з двох юросіб робити одну. Є два нормальні стабільні банки. Ліпше було б перевести активи, а ліцензію Донгорбанку продати. Ліцензія ж теж має цінність. Може, вони вирішили "качнути" капіталізацію і потім продати банк?" - розмірковує він.

На думку Охріменка, під час об'єднання СКМ зіткнеться з кількома проблемами.

По-перше, в Україні вкрай складно отримати великий позитивний ефект від злиття.

"У нас концентрувати прибуток за рахунок об'єднання банків неможливо. Об'єднання не означає, що буде удвічі більше клієнтів, удвічі більший капітал, і банк принесе такий же дохід. Як показав досвід, частина клієнтів втрачається. Під час об'єднання менеджмент працює погано, бо ніхто не знає, чи залишиться", - відзначив Охріменко.

По-друге, українське законодавство не адаптоване до європейської практики об'єднання. "У нас все зводиться до того, що треба закрити те, що було, і відкрити по-новому. Процедура важка, пов'язана з тимчасовими зупинками роботи", - розповів експерт.

По-третє, часто під час реорганізації йдуть найкращі менеджери. З організаційної точки зору, процес об'єднання дуже нервовий.

"В офісах поширюються чутки, що когось звільнять. Зазвичай вони не підтверджуються. У підсумку, через місяць-два люди "розхитуються", управляти ними неможливо. Ефективні менеджери не можуть і не хочуть працювати в умовах безладу", - підкреслив Охрименко.

Втім, експерти не пророкують об'єднаному банку великих проблем - занадто потужна група стоїть у нього за спиною. З іншого боку, від нього не чекають і різкого посилення позицій на ринку.

"Вони себе спокійно почувають, міцно "сидять на клієнтах". ПУМБ більше роздрібний, Донгорбанк - регіональний. Коли були криза, в них накачали ліквідності і закрили питання. Прибуток - взагалі не визначальний момент для таких установ", - підкреслив заступник голови одного з банків.

На думку аналітиків ІК Phoenix Capital, найкращим часом для завершення угоди буде 2011 рік.

Охріменко називає більш віддалені терміни. Він посилається на досвід об'єднання Укргазбанку з "Народним банком": формально, тобто за паперами, злиття тривало три місяці, а реально, за процедурами, - більше року.