Спекуляцій з доларом не буде

П'ятниця, 2 липня 2010, 10:17 -
"Сальдо поточного рахунку платіжного балансу показує позитивну динаміку. Тому якщо і буде хвиля купівлі валюти, то вона буде короткочасною. Стримуватиме зростання долара сезонний фактор - населення влітку більше продає валюту."

З 1 липня при купівлі безготівкової валюти не потрібно сплачувати збір до Пенсійного фонду.

Скасування побору в четвер призвело до невеликого стрибка курсу долара. Проте реальних потрясінь на валютному ринку чекати не варто, запевняють банкіри.

За даними банкірів, курс долара трохи підріс на міжбанківському ринку.

"На ринку спостерігався відкладений попит на валюту. Клієнти хотіли купити долари, не сплачуючи пенсійний збір. У результаті, зріс попит, що призвело до підвищення курсу долара на 1-1,5 копійки", - розповів заступник голови Фінбанку Дмитро Дребот.

Його слова підтвердили інші експерти. "Народ відкладав придбання доларів. Нині - тотальний попит, і курс пішов угору", - розповів скарбник одного із системних банків.

У НБУ подібне підвищення попиту передбачали і готувалися до нього. Напередодні регулятор попередив банки телеграмою про скасування пенсійного збору при купівлі безготівкової валюти. Таку норму містить закон про державний бюджет на 2010 рік.

Збір до Пенсійного фонду був уведений у 1998 році як один з антикризових заходів. Тоді з операцій купівлі іноземної валюти у Пенсійний фонд стягували 1% від суми.

Держава також стала збирати 5% від реалізації ювелірних виробів, 3% - від вартості легкових автомобілів, 5% - від ціни вироблених або ввезених сигарет, 1% - від вартості купленої нерухомості, а також 6% - від вартості послуг мобільного зв'язку.

З роками Пенсійний фонд звик до цих грошей. Зокрема, збір з валютних операцій скасовували 12 років, а за операціями з нерухомості він залишився донині.

З початку 2010 року "валютний" пенсійний збір становив 0,5% від суми покупки. Однак події цього тижня показали, що навіть це було суттєвою сумою для клієнтів.

"Багато клієнтів, знаючи про скасування збору до Пенсійного Фонду, відкладали купівлю іноземної валюти", - відзначив директор департаменту казначейства і фінансових інститутів Індекс-банку Антон Болдирєв.

"Ринок піднявся на копійку - з 7,91 до 7,92, але це не чотири копійки, як з пенсійним збором", - резюмував один із скарбників.

У той же час, не виправдалися прогнози, що скасування пенсійного збору буде стимулювати спекуляцію валютою.

Банкіри вимагали скасування збору ще до кризи, тому що він гальмував запуск арбітражних операцій з гривнею та доларом. Однак з настанням кризи НБУ настільки "закрутив гайки", що скасування збору нічого не змінило.

За словами директора департаменту казначейства і фінансових інститутів Індекс-банку Антона Болдирєва, спекулятивні операції з боку банків заздалегідь обмежені.

"Нацбанк давно посилив правила торгівлі на міжбанківському валютному ринку, тому банки обмежені. Вони не можуть бути активними гравцями і нарощувати оберти", - вважає експерт.

На думку одного із скарбників, "просто так" купити багато валюти не вийде. "Треба або мати, або "малювати" якісь зобов'язання, дозволені Нацбанком", - підкреслив він.

По суті, банкам залишили єдину можливість купити валюту для себе: щоб поповнити каси, у яких обслуговується населення.

Скасування пенсійного збору, кажуть експерти, матиме єдиний ефект: безготівковий і готівковий курси будуть рухатися синхронно, як і в усьому світі. Наявність пенсійного збору робило їх різними. Щоб поповнити каси готівкою, банки платили збір.

У цілому, схиляються банкіри, коливань курсу найближчим часом чекати не варто.

"Сальдо поточного рахунку платіжного балансу показує позитивну динаміку. Тому якщо і буде хвиля покупки валюти, то вона буде незначною і короткочасною. Стримуватиме зростання долара на готівковому ринку сезонний фактор - населення все одно влітку більше продає готівкову валюту", - зазначив Болдирєв.

Продажі валюти на міжбанківському ринку перевищують покупку, і цим користується НБУ. В останні місяці він скуповує і долари, і євро, постійно знижуючи ціну.

"Зараз імпорт неактивний, тому попит незначний. Якийсь поштовх вгору курс отримає хіба що тоді, коли нерезиденти почнуть виходити з ОВДП. Не те щоб вони тікатимуть - відбуватиметься фіксація прибутку. Вони заробили і на курсовій різниці, і на відсотках. Хоча зараз попит з їх боку невеликий. Я не знаю, коли вони вийдуть. Ось тепер вони і вирішать, чи залишатися у паперах", - підкреслив один з експертів.