Як Пінчук "розвів" Коломойського

П'ятниця, 27 квітня 2007, 12:03 -
Передставники Пінчука, не з'явившись на збори акціонерів НЗФ, вчинили проти волі "Привату". Отже вони ризикують, оскільки саме відмова "Привату" від своїх показань перешкодила ФДМ забрати завод. Тому без підтримки у верхніх ешелонах влади Пінчук навряд чи
Шоу має продовжуватися. На прохання трудящих. Як виявилось, "ЕП" трохи зарано ставила крапку у справі НЗФ. Призначені на 26 квітня збори акціонерів, на яких планувалося збільшити уставний фонд підприємства у більше ніж 5 разів, не відбулися через відсутність кворуму.

Простіше кажучи, на них не з'явився представник промислово-фінансового консорціуму "Придніпров'я", якому Верховний Суд України своїм рішенням від 14 березня цього року повернув спірний контрольний пакет акцій підприємства (50% + 1 акція). Тим самим, у держави залишився шанс оскаржити цей вердикт суду і повернути контрольний пакет НЗФ у держвласність.

Хоча, навряд чи. Наші державні мужі і дами і до цього не особливо поспішали взяти під держконтроль підприємство, навіть маючи на руках усі необхідні судові рішення. А зараз, після вердикту ВСУ, повернення НЗФ до держвласності уявляється настільки маловірогідним, що про це не варто і говорити. Але і в те, що Пінчук залишиться єдиним повноправним хазяїном на підприємстві, віриться важко.

Звичайно, інакше, як "кидаловом", те, що відбулося вчора, не назвеш. А "кинули" того (або тих), хто планував, у випадку успішного проведення зборів акціонерів і прийняття рішення про додаткову емісію, зміцнити свої позиції на підприємстві.

А до таких можна віднести все той же "Приват" Коломойського і російського бізнесмена Олександра Бабакова, який, за деякими відомостями, виступав посередником у врегулюванні конфлікту між Пінчуком та Коломойським.

І оскільки, на думку багатьох, конфлікт владнався, Бабаков мав право розраховувати на вагому частку у підприємстві. Не судилося. В цій країні "кидають" усіх, навіть олігархів.

Хоча, знову ж, хто знає, яка зараз структура власності в тому самому консорціумі "Придніпров'я"? Чи присутній там ще "Інтерпайп", яка його частка у підприємстві? Може, від Пінчука там уже нічого і не лишилось?

І взагалі… Як виявилося, ініціатива про додатковий випуск акцій йшла зовсім не від "Придніпров'я". А раз так, то немає сенсу і брати участь у зборах акціонерів.

Одне з українських видань наводить слова одного високопоставленого джерела у групі "Інтерпайп", яке нібито заявило буквально наступне: "Ми вирішили поки не брати участі у зборах (акціонерів) через прохання, що надійшло від уряду, спочатку остаточно розібратися із власністю цього пакета акцій НЗФ".

Співрозмовник газети пояснив, що в Кабміні зараз "ведуться переговори", які передбачають "різноманітні варіанти розв'язання конфлікту".

На підтримку цієї версії виступив і директор Інституту приватизації, власності та інвестицій Олександр Рябченко. На його думку, змусити "Інтерпайп" відмовитися від раніше оговореної з "Приватом" участі у зборах акціонерів НЗФ могли тільки переговори про підписання мирової угоди з Кабміном.

"Власне, "Інтерпайп", не з'явившись на збори акціонерів, вчинив проти волі "Привату". Вчиняючи так, компанія ризикує, оскільки саме відмова "Привату" від своїх показань дозволила переглянути рішення Верховного суду", – заявив А. Рябченко.

Звичайно, без підтримки у верхніх ешелонах влади Пінчук навряд чи пішов би на відвертий "кидок" Коломойського. І, звичайно ж, ця "підтримка" дорогого варта.

Але де завтра опиняться ці покровителі? Чи не за бортом не тільки політики, а й історії? І от тоді є ризик залишитися взагалі без нічого: без "криші", без заводу, без грошей, без чесного імені. І сьогоднішня ніби перемога може виявитися пірровою.

А все тому, що не так того коня поставив… Ох, важко бути українським олігархом…