Китайці обвалили український фондовий ринок

П'ятниця, 2 березня 2007, 14:21 -
Панічну ситуацію на ПФТС вважали цілком закономірною. Саме іноземці і стали першими скидати акції українських підприємств, щоб перестрахуватися на випадок глибокого падіння котирувань на ПФТС. Одними з основних потерпілих від ажіотажу на ПФТС стали пайові

Власників акцій українських підприємств, яким нещодавно пророкували надприбутки, минулого тижня понесли збитки.

В деяких випадках втрати перевищували 14% початкової ціни, а при масовому скиданні цінних паперів і того більше.

Ажіотаж на вітчизняному фондовому ринку спровокували іноземці. Каталізатором спаду стала криза на китайському фондовому ринку.

Китай до добра не доведе

Винуватцем обвалу на всіх основних фондових біржах світу стала китайська комісія з ринку цінних паперів. На початку тижня її керівництво заявило про намір боротися з махінаціями на фондовому ринку. Оскільки саме вони останнім часом провокували стрімке зростання котирувань цінних паперів у Піднебесній.

Реакція фінансистів була блискавичною: побоюючись довгих розбирань та виселення з біржі, іноземні інвестори, що працюють в Китай, стали масово продавати цінні папери. Тільки за один день, 27 лютого, місцевий індекс Shanghai Composite впав відразу на 8,8%.

Далі ситуація розвивалася за "принципом доміно". Слідом за азіатським індексом у вівторок упав і американський Dow Jones – на 1,6%, потім британський FTSE 100 - на 2,3%, а за ним і всі 18 західноєвропейських ринків. Сильний удар було нанесено по наших сусідах – російський індекс РТС упав відразу на 3,28%.

Обвал фондових ринків в різних країнах продовжувався 2-3 дні. Найскрутніше довелося американцям, де акції продовжували падати навіть у перший день весни. А на китайському і європейському ринках ситуація почала поступово стабілізуватися

Але український фондовий ринок морозило за персональним сценарієм. В перший день світового обвалу індекс ПФТС упав на 2,31%. Більше за всіх втратили в ціні акції "Сумського машинобудівного НПО ім. Фрунзе" – подешевшали на 14,29%.

За ними пішов Райффайзен Банк Аваль – його акції впали на 10%, за тим "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат" – на 8,06%, "Нижньодніпровський трубопрокатний завод" – на 4,86%, концерн "Стірол" – на 4,02% і "Укрнафта" – на 2,9%.

Капітал утік

Панічну ситуацію на ПФТС вважали цілком закономірною. "Не менше 2/3 публічного фондового ринку, за нашими оцінками, представлено саме нерезидентними ресурсами", - повідомив генеральний директор ЗАТ "КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква.

Саме іноземці і стали першими скидати акції українських підприємств, щоб перестрахуватися на випадок глибокого падіння котирувань на ПФТС. Спішний же продаж цінних паперів давав їм можливість зафіксувати прибуток і зайняти вичікувальну позицію.

В першу чергу дешевшали акції, що надмірно активно росли в ціні не протязі січня-лютого.

"Знижувалися котирування "Центренерго", Дніпропетровського трубного заводу, ММК ім. Ілліча, "Західенерго" і "Укрнафти", - розповідає брокер компанії "Столиця Цінні папери" Олексій Юрченко. - Рано або пізно цієї корекції слід було очікувати, адже каталізатор з'явився у світі, він і спровокував це явище".

"Наш ринок був перегрітий, і всі чекали корекції (тобто зниження курсу акцій після періоду росту – "ЕП"). А отут такі події, вони просто підштовхнули до зниження (котирувань – "ЕП")", - вважає брокер компанії Concorde Capital Настасія Назаренко.

Це падіння котирувань виявилося несподіванкою для тих інвесторів, що розраховували на їх ріст ще протягом березня. Такі прогнози робили ще в середині лютого.

Одними з основних потерпілих від ажіотажу на ПФТС стали пайові інвестфонди та їхні вкладники. Як і очікувалося, найбільше втратили спекулятивні гравці ринку акцій. Так, пенсійно-інвестиційний фонд (ПІФ) "Синергія 2" компанії "Кінто" дотепер демонстрував високу прибутковість, а 1 березня показав збиток більше 2%.

Трохи менше втратили змішані фонди: ПІФ "Класичний" пішов у мінус на 0,38%, "Народний" - на 0,8%.

Втім, фахівці сьогодні роблять оптимістичні прогнози, вони розраховують на оперативне вирівнювання ринку. "За нашими оцінками, при стабільній ситуації в країні, якщо акції українських підприємств в березні-квітні теж будуть падати, їх корекція буде досить "м'якою", - впевнений Олег Морква. - Масового скидання цінних паперів (у тій же електроенергетиці) не буде, а індекс ПФТС якщо й опуститься, то не більше ніж на 15-20%".

Справжній бум на ринку експерти обіцяють в тому випадку, якщо держава у 2007 році розгорне широкомасштабну приватизацію, вона може сприяти підвищенню курсу акцій тих компаній, які зараз контролює держава.