Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Бюджету бракує грошей на оборону: уряд працює над підвищенням податків

Четвер, 23 травня 2024, 09:54 -

Через збільшення фінансування на військові потреби в уряді обговорюють підвищення ставок військового збору та податку на додану вартість (ПДВ).

Про це повідомляє видання Forbes Ukraine з посиланням на співрозмовників в уряді та Верховній Раді.

Так, міністр фінансів Сергій Марченко оцінив бюджетний розрив через військові видатки у 5 млрд доларів або 200 млрд грн. Разом з тим, інші співрозмовники видання оцінюють потреби бюджету в 400-500 млрд грн.

"Військовий збір в уряді планують підвищити з 1,5% до 5%, кажуть троє депутатів Ради. Аналогічну ставку податку в 5% можуть запровадити й для ФОПів, стверджують двоє депутатів з фінансового-економічного блоку", - пише видання.

Реклама:

Водночас, про рівень підвищення ПДВ ще йдуть дискусії. Ймовірне підвищення – на 2–3%.

"Зміни не є фінальними, дискусія щодо них ще триває", - зазначає Forbes.

За розрахунками Forbes, підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5% для найманих працівників (без урахування можливого запровадження військового збору для ФОП) може принести бюджету додатково 90–100 млрд грн на рік.

Реклама:

Підвищення ставки ПДВ на 1% дасть близько 40 млрд грн додаткових річних доходів. У разі підвищення ПДВ на 2-3% доходи до бюджету можуть зрости на 70–120 млрд грн.

До Ради відповідний законопроєкт може потрапити наприкінці червня – початку липня. Якщо документ ухвалять швидко, то оновлені ставки запрацюють не раніше вересня.

Читайте також: Податкова мобілізація. Де влада шукатиме додатковий трильйон гривень, щоб закрити діру?

Чиновники пообіцяли солдатам на фронті по 70 тисяч, але грошей на це ще нема. Що робити?

Український парадокс. Бізнес хоче безпечно працювати і всіх забронювати від мобілізації

Нагадаємо:

Цьогоріч Україна потребує близько 3 мільярдів доларів зовнішнього фінансування щомісяця.

Потреба України у зовнішньому фінансуванні для покриття дефіциту держбюджету у 2024 році становить близько 37,3 млрд дол США. При цьому Україна потребує ще 9,5 млрд доларів США для фінансування першочергових потреб відновлення.

Економічна правда.

Реклама: