В "Укренерго" знову прийдуть з перевіркою, тепер щодо роботи ВДЕ в окупації

Середа, 4 жовтня 2023, 14:45 -

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), проведе позапланову виїзну перевірку НЕК "Укренерго" щодо можливого надання недостовірних даних комерційного обліку електроенергії, виробленої об'єктами ВДЕ-генерації на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей.

Таке рішення НКРЕКП ухвалила на підставі звернення держпідприємства "Гарантований покупець" ("ГарПок").

"Підставою для проведення перевірки стало звернення ДП "Гарантований покупець" щодо можливого надання НЕК "Укренерго" до НКРЕКП та "ГарПоку" недостовірної інформації стосовно наданих сертифікованих даних комерційного обліку електричної енергії за період з 1 січня до 31 грудня 2022 року", - зазначили в НКРЕКП.

Як пояснили в Нацкомісії, у зверненні "ГарПоку" йдеться про те, що в наданих йому з боку "Укренерго" сертифікованих даних комерційного обліку електроенергії щодо погодинних обсягів відпуску та споживання електроенергії кожною генерувальною одиницею продавців за період із січня до грудня 2022 року не було зазначено, що частина станцій, щодо яких було надано дані комерційного обліку відпуску/споживання, працює в несинхронному режимі з ОЕС України.

Реклама:

Також було вказано про відпуск усіма генерувальними одиницями всієї електроенергії лише в торговельній зоні ОЕС України.

"Крім цього, національна енергетична компанія не надавала сертифікованих даних комерційного обліку із зазначенням синхронного/несинхронного режиму роботи з ОЕС України вказаних генерувальних одиниць із січня до грудня 2022 року", - наголосив регулятор.

Водночас, як зазначили в Нацкомісії, у наданій "Укренерго" до НКРЕКП вищезазначеній інформації зазначено про надання "ГарПоком" за період із січня до грудня 2022 року сертифікованих даних комерційного обліку із зазначенням синхронного/несинхронного режиму роботи генерувальних одиниць в ОЕС України.

Реклама:

Нагадуємо:

Раніше Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження щодо виплат за електроенергію з сонячних електростанцій, які розташовані на окупованих територіях. Кримінальне провадження було зареєстроване 21 серпня.

У провадженні фігурують п’ять фірм, якими за даними Bihus.Info володіють брат заступника керівника Офісу президента Ростислава Шурми Олег або наближені до посадовця особи.

Водночас Служба безпеки України вже заявила, що не бачить ознак кримінального правопорушення за статтею про колабораційну діяльність у діях посадовців компаній, пов’язаних з заступником голови ОП Ростиславом Шурмою, які отримували гроші за "зелену" енергетику, перебуваючи в окупації.

Наприкінці вересня в "Укренерго" пройшли обшуки, пов'язані з матеріалами перевірки Державної аудиторської служби. Правоохоронців цікавила тендерна документація та договори із десятком компаній за 2019–2023 роки.

При цьому, в "Укренерго" нарікнули, що замість того, щоб займатися наслідками нічного ракетного обстрілу, який відбувся напередодні, вони змушені концентрувати зусилля на іншому.

Реклама: