СБУ не бачить ознак колабораціонізму у виплаті "зеленого" тарифу окупованим СЕС брата Шурми

Понеділок, 2 жовтня 2023, 10:38 -

Служба безпеки України не бачить ознак кримінального правопорушення за статтею про колабораційну діяльність у діях посадовців компаній, пов’язаних з заступником голови ОП Ростиславом Шурмою, які отримували гроші за "зелену" енергетику, будучи в окупації.

Про це йдеться у відповіді СБУ на депутатське звернення.

Правоохоронці розглянули колективну заяву від депутатів щодо можливих протиправних дій службових осіб ТОВ "КД Енерджі 2", ТОВ "Відновлювальна Енергія Запоріжжя", ТОВ "Грін Енерджі Токмак", ТОВ "Грандпауєр ЛЛС" та ПП "Нацпрод".

У СБУ зазначають вказана заява на цей час не містить відомостей про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень за статтею 111-1 (Колабораційна діяльність). 

Реклама:

Відтак відсутні також законні підстави для внесення слідчими СБУ відповідних записів до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

Нагадуємо:

Раніше ЕП повідомляла, що Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження щодо виплат за електроенергію з сонячних електростанцій, які розташовані на тимчасово окупованих територіях.

Реклама:

У провадженні фігурують п’ять фірм, якими за даними Bihus.Info володіють брат заступника керівника Офісу перзидента Ростислава Шурми Олег або наближені до посадовця особи.

Йдеться, зокрема, про ТОВ "КД Енерджі 2" і ТОВ "Відновлювальна Енергія Запоріжжя", співвласником яких є брат Ростислава Шурми - Олег Шурма.

А співвласником ще двох компаній - ТОВ "Грін Енерджі Токмак" і ТОВ "Грандпауєр ЛЛС" - є Руслан Божко, колишній підлеглий Ростислава Шурми, якого вважають близькою до нього людиною.

За даними Bihus.Info сонячні станції отримували оплату за "зеленим тарифом" до літа 2023 року, хоча, ймовірно, не мали зв’язку з об’єднаною енергосистемою України.

Реклама: