Справа Укргазбанку: суддя дозволив спецрозслідування стосовно ексголови НБУ Шевченка

Понеділок, 12 червня 2023, 15:32

Суддя Вищого антикорупційного суду задовольнив клопотання детектива Національного антикорупційного бюро про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно колишнього голови правління "Укргазбанку".

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Це рішення дасть можливість завершити досудове розслідування щодо підозрюваного та скерувати справу до ВАКС для розгляду по суті попри активні дії з його боку щодо ухиляння від слідства", - йдеться в повідомленні.

На сьогодні у кримінальному провадженні про підозру правоохоронці повідомили 15 особам.

Реклама:

Правоохоронці у релізі не вказують ім'я ексголови правління "Укргазбанку", але у цій справі в якості підозрюваного фігурує ексголова НБУ Кирило Шевченко, який очолював банк до свого призначення в Нацбанк.

Оновлено:

Дане рішення прокоментував сам Кирило Шевченко, який заявляє, що тепер справу буде переведено в закритий режим, а відтак вона стане недоступною для контролю громадськості.

Реклама:

"Слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання НАБУ і перевів справу проти мене у закритий режим. Це означає, що надалі усі судові процедури будуть здійснюватися без участі громадськості, ЗМІ та незалежних спостерігачів. Очевидно, що у справі, яка шита білими нитками, зайва публічність є недопустимою для детективів НАБУ та САП", - каже він.

Тепер, як вважає Шевченко, "виконавці цього політичного замовлення" зможуть у прискореному режимі приймати усі потрібні їм рішення.

"Для розуміння: підставою для задоволення клопотання НАБУ було те, що я, начебто, переховуюся від слідства та суду. При цьому достатньо подивитися на мою сторінку в Facebook, щоб мене знайти, і зрозуміти усю безглуздість цього твердження. Чи можливе за таких умов винесення справедливого рішення? Залишу питання відкритим", - зазначив він.

Нагадуємо:

САП та НАБУ повідомили про підозру ексголові Національного банку України Кирилу Шевченку у справі про протиправну діяльність посадових осіб державного АБ "Укргазбанк", яка призвела до збитків у сумі понад 206 млн. гривень. У жовтні 2022 року ВАКС призначив заставу екс-директору департаменту "Укргазбанку" у розмірі майже 40,2 млн. гривень.

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук трьох посадовців "Укргазбанку", причетних до розкрадання понад 200 млн грн, серед яких – ексголова Нацбанку Кирило Шевченко.

Ексглава НБУ Кирило Шевченко вважає, що оголошення його в розшук у справі розкрадання 200 млн грн Укргазбанку "є зайвим підтвердженням заангажованості та політизованості слідства".

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід одному з підозрюваних у справі щодо завдання понад 206 мільйонів гривень збитків "Укргазбанку" у вигляді тримання під вартою.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру у протизаконних діях голові Національного банку Кирилу Шевченку у період його керівництва "Укргазбанком".

Також підозру у розкраданні 206 млн грн державного банку повідомили ще чотирьом основним фігурантам даного злочину, серед яких колишні та чинні високопосадовці банківських установ.

Реклама: