Національний банк посилює нагляд за банками – це одна з вимог МВФ

П'ятниця, 21 квітня 2023, 16:02 -

Національний банк (НБУ) створює Департамент інтегрованого нагляду за банками та Відділ моніторингу пов’язаних з банками осіб, аби посилити нагляд на фінансовим ринок згідно вимог МВФ.

Про це повідомила пресслужба регулятора.

Задля посилення нагляду Департамент банківського нагляду реорганізують та створять у структурі НБУ Департамент інтегрованого нагляду за банками та Відділ моніторингу пов’язаних з банками осіб.

Новий департамент не лише продовжить виконувати всі функції Департаменту банківського нагляду, але й виконуватиме окремі функції щодо нагляду за надавачами платіжних послуг, зазначають в НБУ.

Реклама:

Він здійснюватиме нагляд за діяльністю надавачів платіжних послуг, контроль за дотриманням ними пруденційних нормативів, аналіз показників діяльності, контроль за дотриманням вимог до капіталу та контроль за поданням звітності надавачами фінпослуг.

Відділ моніторингу пов’язаних з банками осіб займатиметься виявленням ознак пов’язаності осіб із банками, підготовкою пропозицій щодо визначення осіб пов’язаними з банками та здійснення контролю за операціями банків із пов’язаними з банком особами.

Такі зміни враховують результати спільної роботи НБУ та експертів Міжнародного валютного фонду (МВФ) з питань стратегічного планування функцій банківського нагляду. Зокрема, таке зобов’язання зафіксовано в Меморандумі про економічну та фінансову політику України з МВФ від 24 березня.

Реклама:

Нові структури входять до вертикалі підпорядкування "Пруденційний нагляд", керівництво якою здійснює заступник Голови Національного банку Дмитро Олійник. НБУ також пропонує пошук керівника новоствореного департаменту.

Читайте також: Історичне рішення. Як нова програма МВФ дозволить Україні залучити понад 50 мільярдів доларів

Нагадуємо:

Міжнародний валютний фонд опублікував 19 структурних маяків, які Україна пообіцяла виконати в рамках програми співпраці на 15,6 млрд дол.

Одним з пунктів, який необхідно виконати до кінця вересня, є посилення банківського управління та нагляду. Зокрема, необхідно відновити планові перевірки, відокремити підрозділ з питань пов'язаних сторін від банківського нагляду, запровадити консультативний орган при Наглядовому комітеті.

Виконавча рада МВФ 31 березня схвалила чотирирічний пакет фінансування для України на суму 15,6 мільярдів доларів, щоб допомогти країні задовольнити нагальні фінансові потреби на тлі триваючої війни.

Реклама: