АМКУ виграв апеляцію у "Тедіс Україна" щодо штрафу на 274 мільйони: компанія йде до Верховного суду

П'ятниця, 17 березня 2023, 12:23 -

Північний апеляційний госпсуд задовольнив апеляційну скаргу АМКУ у справі про оскарження "Тедіс Україна" рішення Комітету від 17 березня 2021 року - цим рішенням компанію оштрафували на 274 млн грн. У компанії кажуть, що подають касацію до Верховного Суду.

Про це повідомляє пресслужба Антимонопольного комітету.

У АМКУ нагадали, що 16 грудня 2016 року КОмітет визнав, що ТОВ "ТЕДІС УКРАЇНА", займаючи з 2013 року по вересень 2015 року (включно) монопольне становище на загальнодержавному ринку дистрибуції сигарет, зловживало ним.

За це порушення компанію було оштрафовано на загальну суму понад 431 млн грн.

Реклама:

"Цим же рішенням товариство було зобов’язане у двомісячний строк з дати його отримання припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції та усунути причини їх виникнення, а також протягом трьох років щомісячно звітувати про ціни та обсяги реалізації сигарет за встановленою формою.

І якщо штрафи товариство сплатило частинами протягом 2017-2020 років, то додаткові зобов‘язання не були виконані в повному обсязі. За це Комітет в рамках нової справи знову оштрафував ТОВ "Тедіс Україна", цього разу - на 274 млн грн.

Це рішення було оскаржене компанією до господарського суду. Рішенням господарського суду міста Києва від 19.07.2022 позов "Тедіс Україна" задоволено, а рішення Комітету від 17.03.2021 визнано недійсним.

Реклама:

"АМКУ не погоджуючись з таким рішенням звернувся з скаргою до Північного апеляційного господарського суду. За результатом розгляду апеляційна інстанція підтримала законність рішення Комітету, а ТОВ "Тедіс Україна" відмовлено в задоволені позову", - йдеться в позиції Комітету.

Водночас "Тедіс Україна" вважає рішення Апеляційного господарського суду м. Києва щодо штрафу у розмірі 274 млн грн, накладеного АМКУ, "безпідставним та необґрунтованим".

Компанія заявила, що буде оскаржувати це рішення у встановлений законом спосіб, "а саме шляхом подання касаційної скарги до Верховного Суду України".

Нагадаємо:

17 березня 2021 року АМКУ оштрафував ТОВ "Тедіс Україна" на 274,2 млн грн за те, що компанія виконала не у повному обсязі рішення Комітету від 2016 року. У компанії вважають таке рішення безпідставним та будуть оскаржувати його у судовому порядку.

У жовтні 2019 року Антимонопольний комітет оштрафував компанії-виробників тютюнових виробів "Філіп Морріс", "Джей Ті", "Імперіал Тобакко", "Бритіш Американ Тобакко", "Прилуки", а також реалізатора "Тедіс" на загальну суму 6,5 мільярда гривень за узгоджені антиконкурентні дії.

У лютому 2021 року Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу компанії "Тедіс Україна" та визнав недійсним рішення АМКУ у частині, що стосується компанії (штраф у розмірі 3,4 млрд грн).

Економічна правда

Реклама: