"Я не був зручним головою Нацбанку": Шевченко заявив про дворічний політичний тиск

Четвер, 6 жовтня 2022, 17:46 -

Ексголова НБУ Кирило Шевченко заявив про політичний тиск під час його перебування на посаді та прокоментував оголошення йому підозри від САП та НАБУ.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Він пояснив, що коли оголосив своє рішення піти у відставку, усвідомлював відповідальність за фінансову стабільність та репутацію країни напередодні надважливого засідання Ради МВФ (7 жовтня) і тому вирішив назвати лише одну з причин своєї відставки — погіршення стану здоров’я.

"Я не став говорити про майже дворічний політичний тиск, який посилився напередодні мого рішення і, власне, зумовив серйозне погіршення проблем зі здоров’ям. Я не був зручним Головою Національного банку", – написав він.

Реклама:

Колишній очільник Нацбанку поділився, що інформація про оголошення підозри стала для нього неочікуваною. Про це він дізнався зі ЗМІ, перебуваючи за кордоном на лікуванні.

"Офіційно заявляю: озвучені правоохоронцями "виявлені факти" є результатом передчасних висновків, зроблених на основі поспішних та недоведених суджень. Я готовий відповідати за кожен свій підпис! Оскільки кожна угода, укладена Укргазбанком за мого керівництва, була на 100% ринковою", – заявив він.

Поновлення розслідування у понад трирічній кримінальній справі саме зараз Шевченко вважає проявом політичного переслідування та зведенням рахунків та говорить, що сам факт справи періодично використовувався для репутаційних атак на нього. 

Реклама:

"У такий спосіб мене намагалися — але безрезультативно, — схилити до рішень, які я вважаю шкідливими для фінансової стабільності держави та загрозою для інституційної незалежності НБУ.

Існують інші фактори, що прямо свідчать про позапроцесуальну природу такого переслідування, але сьогодні я про них говорити не буду. Займаюсь формуванням своєї правової позиції з цього питання", – резюмував він.

Нагадуємо:

У четвер, 6 жовтня, Верховна Рада звільнила Кирила Шевченка з посади голови Національного банку України.

Цього ж дня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру у протизаконних діях голові Національного банку Кирилу Шевченку у період його керівництва "Укргазбанком". Слідство вважає, що посадовець причетний до розкрадання понад 200 мільйонів коштів державного банку.

У вівторок, 4 жовтня, джерела ЕП повідомляли про звільнення голови НБУ за власним бажанням.

Пізніше Кирило Шевченко підтвердив своє рішення піти у відставку, повʼязуючи це з проблемами зі здоровʼям.

Реклама: