Пункт пропуску "Ягодин" на польському кордоні розблоковано

П'ятниця, 9 вересня 2022, 19:51 -


Інновації в дії

На українсько-польському кордоні розблоковано пункт пропуску Ягодин-Дорогуськ, який в останні дні був заблокований чергою з вантажівок довжиною до 60 км.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

"Польські перевізники прибрали свої вантажівки з вʼїзду на пункт пропуску з боку Дорогуська. Рух транспорту з польської сторони розблоковано. Наразі завершуються перемовини з протестувальниками", – повідомив Найєм. Відновлення руху почалось о 19:00 за київським часом. 

Зі свого боку Україна зробила все можливе для вирішення ситуації, каже Найєм. У пʼятницю з 8 ранку через пункт пропуску "Устилуг – Зосін" поїхали порожні автівки до Польщі. Напередодні Україна запропонувала пʼять пунктів пропуску на польсько-українському кордоні для виїзду порожніх вантажівок. 

Протягом останніх тижнів ситуація на кордоні погіршувалася через утворені черги до пунктів пропуску, що у випадку з Ягодином сягали 60 км. Через це почалися страйки спершу українських, а згодом і польських перевізників. Головною причиною була нестача польських інспекторів, що суттєво уповільнювало проходження транспорту.

Водночас, як зауважив Найєм, ця проблема досі не усунена: "Треба терміново вирішити проблему дефіциту фітосанітарних і ветеринарних інспекторів та перевести служби в цілодобовий режим роботи з їхнього боку кордону".

Відтак Міністерство інфраструктури досі працює над вирішенням підвищення ефективності польських фітосанітарних та ветеринарних служб. Попри це, переконаний він, у наступні декілька днів напруження на цій ділянці кордону має впасти. 

"Ми вже запропонували нашим польським колегам декілька варіантів повного чи часткового виходу із ситуації. Зокрема, скасування фітосанітарного та ветеринарного контролю окремих груп транзитних вантажів. Поки що перемовини тривають", – пояснює заступник міністра.

Також вже досягнуто домовленостей щодо відкриття на початку жовтня ще одного місця перетину кордону у Нижанковичах на Львівщині для тимчасового виїзду порожніх транспортних засобів, зокрема – бензовозів.

Читайте більше у статті: Блокада триває. Як позбутися 60-кілометрової черги вантажівок на кордоні з Польщею?

Нагадуємо:

На пункт пропуску в Ягодині припадають 40% усього автомобільного експорту України.

Кількість вантажних автомобілів на українсько-польському кордоні постійно зростає через низьку пропускну здатність митниці з польської сторони. 

У понеділок вантажні перевізники з Польщі приєдналися до страйків українських водіїв через кілометрові черги, які утворилися у пунктах пропуску внаслідок затримок контролю.

Проблема з чергами на польському кордоні зʼявилася ще раніше. Зокрема, у пункті пропуску "Ягодин" наприкінці липня утворилися черги, що подекуди сягають 23 км, внаслідок нестачі фітосанітарів з боку Польщі.