Угорщина гальмує розширення експорту української електроенергії в Європу – Зеркаль

Вівторок, 20 вересня 2022, 19:50 -

Угорщина гальмує розширення експорту української електроенергії в Європу: "це проблема і для України, і для її сусідів, які розраховують на підтримку".

Про це написала у Facebook радниця міністра енергетики Олена Зеркаль.

"Окрім вже традиційних проблем із запровадженням санкцій проти Кремля, Угорщина створює нам та ЄС ще додаткові де-факто, гальмуючи розширення експорту української електроенергії в Європу.

Це проблема і для України, і для її сусідів, які розраховують на підтримку - недарма за нею до Києва приїжджав польський прем'єр Моравецький, а про важливість експорту говорила в своєму посланні Урсула фон дер Ляєн", - заявила Зеркаль.

Реклама:

"Вся справа таки в європейських фондах, які Брюссель вирішив заморозити, щоб привести Орбана до тями. І він бореться за них з пролетарською гідністю та без огляду на репутацію - потураючи Путіну і демонструючи, що європейська "єдність" йому не цікава - його цікавлять тільки гроші. І все одно чиї вони будуть - Москви на дешевому газі чи Брюсселю.

Саме тому Орбан заблокував пропозицію ЄС про створення спеціального представника ООН з прав людини, який мав би наглядати за діями росіян. І саме тому угорський оператор електричних мереж раптом вирішив, що треба ретельно дослідити вплив розширення експорту електроенергії з України на їхній ринок і для цього їм потрібно кілька місяців", - пояснила вона.

За її словами, угорці не купують електроенергію в Україні з політичних міркувань, незважаючи на історичні комерційні відносини у цій сфері, але представник їхнього оператора очолює робочу групу з ринкових питань та звітує про вплив збільшення українського експорту на ринок в континентальній Європі.

Реклама:

"Після того, як ми синхронізувалися з ЄС, кожні додаткові мегавати відкриваються для нас тільки на підставі позитивних звітів двох робочих груп.

Сьогодні саме день розгляду звітів та прийняття чергового рішення щодо збільшення обсягів українського експорту, але не зважаючи на нагальний дефіцит на європейському ринку, угорці під надуманим приводом зробили його мінімальним та підвісили в повітрі подальше розширення. Вони прекрасно розуміють, що таким чином створюють проблеми для Києва, Варшави та Брюсселя", - зауважила радниця міністра.

"Києву потрібні гроші - чесно зароблені. Варшаві критично потрібна допомога з експортом і президент Зеленський її пообіцяв. Брюсселю потрібне і те, і друге, бо це свідчення єдності Європи і ще один крок для посилення енергосистеми.

А Орбану потрібні гроші та перемога у шантажі ЄС. Так, ми також в цій грі і нам треба звикати і тут битися за свої інтереси, створюючи союзи та викриваючи брутальність мотивів та сутність проблем", - резюмувала вона.

Нагадаємо:

НЕК "Укренерго" з 30 червня по 18 вересня на аукціонах продало доступу до міждержавних електромереж на понад 4,1 млрд грн.

НЕК "Укренерго" готує резервні шляхи живлення електроенергією на випадок російських атак по енергетичній інфраструктурі України.

Надходження НЕК "Укренерго" від продажу міждержавного перетину для експорту електроенергії в Румунію і Словаччину у період з 30 червня по 31 серпня зросли до 2,94 мільярда гривень.

Економічна правда

Реклама: