"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Частина кредиторів "Нафтогазу" не погодились на другу пропозицію з реструктуризації

Вівторок, 9 серпня 2022, 10:31 -
 
Getty Images

Скорегована пропозиція НАК "Нафтогаз України" щодо єврооблігацій не знайшла підтримки у власників єврооблігацій, які вважають компанію стійким бізнесом.

Про це заявила представник групи власників цінних паперів юридична фірма Dechert, передає Reuters.

Зазначається, що змінена пропозиція містила додаткові стимули, включно з додатковими виплатами відсотків. Щоб забезпечити підтримку дворічного мораторію на виплати боргу після того, як початкова пропозиція від ​​11 липня була відхилена.

"Власники облігацій, яких представляє Dechert, розуміють і співчувають труднощам, з якими зараз стикається Україна внаслідок триваючого військового конфлікту з Росією", – йдеться в заяві фірми.

Реклама:

У той же час тримачі євробондів впевнені у стійкості українського енергетичного оператора.

"Тим не менш, компанія залишається стійким бізнесом, який працює на надійній фінансовій основі, і не стикається з проблемами, які постають перед Україною на суверенному рівні", – додали в заяві.

Dechert не розкриває частку власників облігацій, яку він представляє. Власники мають проголосувати за пропозицію до 12 серпня.

Реклама:

Нагадуємо:

НАК "Нафтогаз України" повторно попросив держателів євробондів через їхнього емітента Kondor Finance plc про відстрочку виплат за ними на два роки.

НАК "Нафтогаз" в останній день пільгового періоду 26 липня не виплатив бондхолдерам борги за облігаціями, що означає дефолт компанії. НАК повинен був до кінця вівторка виплатити 335 млн доларів тіла боргу (за випуском 2022 року) і 45 млн євро відсотків (щодо випуску 2024 року).

Аби провести ці виплати, Нафтогаз повинен був отримати погодження уряду, яке той не надав. НАК стверджує, що має на рахунках достатньо коштів для виплат за єврооблігаціями, та попереджає про негативні наслідки для Нафтогазу та країни у випадку "жорсткого дефолту".  

Тримачі євробондів "Нафтогазу" раніше відмовились погоджуватись на відтермінування виплат на два роки.  

За даними джерел ЕП, з боку іноземних партнерів України існує нерозуміння, чому за умови замороження виплат за державним боргом, приватні інвестори продовжують отримувати кошти. Спроби "Нафтогазу" сплатити за боргом при цьому викликають занепокоєння у ключових кредиторів держави.

У НАК "Нафтогаз України" заявили, що невідкладно запропонують нову угоду з отримання згоди держателів єврооблігацій на відтермінування виплат.

Реклама: