Банк Англії підвищив облікову ставку найшвидше за 27 років, очікує рецесії

Четвер, 4 серпня 2022, 14:28 -
 
getty images

Центробанк Британії підвищив облікову ставку на 50 базисних пунктів до 1,75%, і здійснив найбільший стрибок у ставці з 1995 року – регулятор очікує, що наприкінці року країна увійде в рецесію.

Про це повідомляє пресслужба Банку Англії.

За таке рішення проголосували 8 з 9 членів Комітету з монетарної політики. Передумовами до такого рішення є інфляційний тиск у Британії та решті Європи, який значно посилився з попереднього засідання Комітету. 

Внаслідок зростання роздрібних цін на енергоносії, посилюватиметься падіння реальних доходів домогосподарств та ще більше зростатиме інфляція в країні в короткостроковій перспективі. 

Реклама:

Банк Англії очікує, що інфляція випередить травневий прогноз і зросте з 9,4% у червні до понад 13% у 4 кварталі 2022 року та залишатиметься на дуже високому рівні протягом більшої частини 2023 року, перш ніж впасти до цільового значення 2% через два роки.

Також сповільнюється зростання ВВП Сполученого Королівства. Зростання цін на газ призвело до чергового значного погіршення перспектив діяльності у Сполученому Королівстві та решті Європи. За прогнозами, Британія ввійде в рецесію з четвертого кварталу цього року. Прогнозується, що реальний дохід домогосподарства після оподаткування різко впаде у 2022 та 2023 роках, а споживання скоротиться.

Центробанк сигналізує, що готовий за необхідності "діяти рішуче" у відповідь на ознаки більш стійкого інфляційного тиску.

Реклама:

Крім того, Банк Англії планує розпочати продаж держоблігацій невдовзі після свого наступного засідання у вересні, за умови належних економічних та ринкових умов.

Нагадуємо:

Банк Англії на попередньому засіданні оголосив про підвищення ключової ставки з 0,75% до 1% - це максимальний рівень за 13 років. Регулятор був першим з великих центробанків, які розпочали цикл підвищення ставки у відповідь на дедалі швидшу інфляцію у світі.

Згодом до нього приєдналися Європейський центробанк та Федрезерв США. Перший на останньому засіданні підвищив ключові ставки на 50 б.п. вперше за 11 років, а його американський "колега" вдруге поспіль підвищив ставку одразу на 75 базисних пунктів до діапазону 2,25%-2,5%.

Інфляція споживчих цін у Великій Британії досягла річного рівня 9,4% у червні, у порівнянні з показником у 9,1% у травні.

Реклама: