Інфляція у Британії сягнула нового максимуму за 40 років

Середа, 20 липня 2022, 10:20 -

Інфляція споживчих цін у Великій Британії досягла річного рівня 9,4% у червні, у порівнянні з показником у 9,1% у травні.

Про це повідомило Управління національної статистики (ONS), пише "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

Таким чином, рівень інфляції досяг нового 40-річного максимуму, створивши додаткове навантаження на бюджети домогосподарств у міру зростання кризи вартості життя.

Це означає, що у червні у Британії був найвищий рівень інфляції серед країн Великої сімки – Канада та Японія ще не надали даних за червень, але навряд чи одна з них наблизиться до зростання цін у Британії.

Реклама:

ONS повідомило, що червневий показник інфляції частково зумовлений 42-відсотковим зростанням цін на бензин у річному обчисленні та майже 10-відсотковим зростанням цін на продукти харчування.

Ціни, що сплачуються фабриками за матеріали та енергію, у червні були на 24% вищими, ніж роком раніше — це найбільше зростання з початку реєстрації у 1985 році — тоді як ціни, що стягуються фабриками, підскочили на 16,5%.

Банк Англії чекає на подальше прискорення — понад 11% — у жовтні, коли верхня межа цін на енергоносії буде знову скоригована і, за прогнозами, зросте до середньорічних рахунків понад 3000 фунтів стерлінгів.

Реклама:

Квітневий рівень становив 1971 фунт стерлінгів і означав лише попереднє підвищення у відповідь на стрибок оптових цін, спричинений війною Росії в Україні.

Нагадаємо, в уряді Іспанії хочуть зробити безкоштовними частину залізничних рейсів для того, щоб підтримати купівельну спроможність населення на тлі стрімкої інфляції.

Європейська правда

Реклама: