Фінська компанія Fennovoima планує стягнути через суд з "Росатому" 2 мільярди євро

Неділя, 21 серпня 2022, 11:30 -
 
gettyimages

Фінська енергетична компанія Fennovoima розпочинає судовий процес проти "Росатому".

Про це повідомляє Yle.

Виконавчий директор компанії Йоакім Спект в інтерв'ю виданню Helsingin Sanomat  заявив, що Fennovoima вже звернулася до арбітражного суду з позовом. Загальна сума позову складає близько 2 млрд євро.

Спект уточнив, що існує кілька спірних питань, головним з яких є авансовий платіж у розмірі 800 млн євро, який Fennovoima здійснила фінській дочірній компанії Росатома Raos Project. Керівництво Fennovoima вважає, що Росатом повинен повернути аванс. 

Реклама:

Раніше Fennovoima розірвала контракт з Росатомом щодо будівництва АЕС "Ханхіківі", аргументуючи своє рішення значними затримками й нездатністю російської компанії завершити проєкт атомної електростанції.

Додається, що Росатом також вимагатиме компенсацій за проєкт "Ханхіківі", оскільки, на думку російської сторони, розрив контракту був безпідставним.

Нагадаємо:

Реклама:

Енергетична компанія Akkuyu Nukleer AS, що контролюється корпорацією "Росатом", розірвала свій контракт з турецьким будівельником IC Ictas на користь російського TSM Enerji щодо завершення будівництва АЕС на території Туреччини. 

Російська атомна енергетична компанія "Росатом" заявила, що має намір вимагати компенсацію від фінської Fennovoima через розірвання контракту щодо проєкту АЕС "Ханхіківі-1".

Реклама: