"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газ у Європі наблизився до позначки у 1800 доларів: у чому причина

Понеділок, 4 липня 2022, 14:19 -

Ціни на газ у головному хабі Європи перетнули позначку у 1800 доларів за тисячу кубометрів, адже страйки працівників у Норвегії ставлять під загрозу поставки з країни.

Про це відомо з даних лондонської біржі ICE.

Оновлено. Ввечері у понеділок ціни на газ зросли до 1853,27 долара.

Востаннє такі котирування спостерігалися майже чотири місяці тому. За даними ICE, у понеділок котирування серпневих контрактів сягнули 160 євро за МВт-год, або 1771,2 дол за тисячу кубів. На 14:10 за Києвом котирування дещо ослабли, але залишилися на високому рівні у 158 євро за МВт-год, або понад 1750 дол за тисячу кубів.

Реклама:

Як пише Bloomberg, причиною стали заплановані страйки в Норвегії, через які планується закрити три родовища, а заплановані на наступний день дії призведуть до зупинки ще трьох проектів. В умовах скорочення газових поставок Газпрому до країн Європи регіон став ще більш залежним від постачання з Норвегії

Нагадуємо:

Російський Газпром з 11 до 21 липня повністю відключить газогін "Північний потік" – у Ніімеччині допускають, що після цього постачання газу можуть не відновити.

Реклама:

Раніше Німеччина запустила другий етап екстреного газового плану на тлі скорочення поставок з Росії – наступної сходинкою плану є державне регулювання споживання газу. Цьому передувало суттєве скорочення прокачки "Газпромом" газу до ЄС. Так, Північним потоком прямує лише 40% газової потужності труби.

Реклама: