"У нас газова криза": Німеччина наблизилася до останнього етапу екстреного плану

Четвер, 23 червня 2022, 11:45 -
 
getty images

Німеччина запустила другий етап екстреного газового плану на тлі скорочення поставок з Росії – наступної сходинкою буде державне регулювання споживання газу.

Про це пише Bloomberg з посиланням на заяву Міністерства економіки країни.

Так, Німеччина підвищила рівень ризику у своєму національному кризовому плані щодо газу до другої за величиною фази "тривоги" після стрімкого скорочення поставок з Росії.

Це означає посилений моніторинг ринку, а деякі вугільні електростанції будуть відновлені. Німецький уряд заявив, що відмовиться від ухвалення закону, який дозволить енергетичним компаніям переносити збільшення витрат на домогосподарства та підприємства.

Реклама:

Третій і найвищий "надзвичайний" рівень означає, що поставки газу в країні не достатні, аби забезпечити попит, і передбачатиме державний контроль за розподілом газу в країні.

"Це буде кам’яниста дорога, якою ми повинні пройти як країна", – заявив міністр економіки Німеччини Роберт Хабек. "Навіть якщо ми цього ще не відчуваємо, у нас газова криза".

Німеччина, яка більше третини своїх поставок газу покладається на Росію, запровадила початкову фазу "раннього попередження" наприкінці березня, коли вимоги Кремля про оплату в рублях спонукали Німеччину приготуватися до потенційного припинення поставок.

Реклама:

Німецький мережевий регулятор, BNetzA, запровадить нормування газу, якщо уряд запустить рівень надзвичайної ситуації. Енергетичне агентство повідомило, що пріоритет у постачанні газу надаватиметься споживачам та критичним службам, таким як лікарні – вони мають бути повністю забезпечені.

Газ є важливою частиною енергетичного балансу Німеччини, і його складніше замінити, ніж російське вугілля та нафту, які поступово виключаються до кінця року. Близько 15% електроенергії в Німеччині виробляється з газу, який також є критичним для опалення будинків і для промислових процесів у хімічній, фармацевтичній та металургійній промисловості.

Нагадуємо:

У середу голова Міжнародного енергетичного агентства (IEA)  Фатіх Бірол порадив Європі терміново готуватися до того, що Росія взимку повністю перекриє постачання газу.

Реклама: