Радбез ООН не зміг підтримати "зернову угоду" через Росію

Четвер, 28 липня 2022, 15:57 -

Рада Безпеки ООН не змогла погодити заяву про підтримку укладеної в Стамбулі зернової угоди через заперечення російських дипломатів.

Про це заявила посол Норвегії в ООН Мона Юул, передає Associated Press.

"Норвегія та Мексика кілька днів працювали над тим, щоб об'єднати Раду в одному посланні, підтримуючи важливу угоду щодо відновлення експорту зерна, продуктів харчування та добрив через Чорне море. Ми шкодуємо, що це було неможливо", - розповіла норвезька дипломатка.

АР із посиланням на дипломатів Радбезу ООН повідомило, що РФ заперечує проти цього проєкту заяви щодо зернової угоди, оскільки в ньому згадується засудження генсеком ООН Антоніу Гутеррішем суботнього авіаудару росіянами по території Одеського порту.

Реклама:

За даними видання, підготовлена Норвегією та Мексикою заява мала підтримати досягнутий під час підписання 22 липня зернової угоди прогрес, оцінити зусилля Гуттеріша та влади Туреччини під час його підготовки та закликати підписантів документа до якнайшвидшого виконання взятих у Стамбулі зобов'язань.

"Єдина заява Ради безпеки, яка підтримує угоду та високо оцінює зусилля генерального секретаря, була б важливим сигналом", – уточнила Юул.

Нагадуємо:

Реклама:

У Стамбулі у пʼятницю відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для вивезення зерна. Вже у середу  відбулася церемонія відкриття Спільного координаційного центру (СКЦ), необхідного для роботи ініціативи.

Першим в рамках деблокади може запрацювати Чорноморський порт, перше судно може пройти розблокованими коридорами протягом чотирьох діб.

На наступний день після угоди 23 липня, російські війська вдарили ракетами по Одеському морському порту – 2 ракети збили сили ППО, ще 2 влучили в об’єкти інфраструктури порту.

Перші договори про страхування суден, які перевозитимуть українське зерно після розблокування портів, вже підписані – це необхідно для того, аби судновласники відправили свій транспорт в Україну.

Реклама: