"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Індія відновить імпорт соняшникової олії з України

Четвер, 28 липня 2022, 14:07 -
 
getty images

Індія, найбільший у світі імпортер харчової олії, планує у вересні отримати перші партії соняшникової олії з України після п’ятимісячної перерви у звʼязку з блокадою українських портів Росією.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на заяву Sunvin Group.

Поставки очікуються обсягом від 50 тисяч тонн до 60 тисяч тонн завдяки розблокуванню трьох чорноморських портів України для експорту сільськогосподарської продукції, сказав Сандіп Баджорія, головний виконавчий директор брокера та трейдера в Мумбаї. 

Ймовірно, вантажі будуть завантажені в морських портах Одеса і Чорноморськ, додав він.

Реклама:

"Ми почали отримувати пропозиції щодо серпневих поставок, але все залежатиме від наявності суден", — сказав Баджорія. "В Україні є достатні запаси олійних культур для переробки".

Імпорт соняшникової олії в Індію з України повністю зупинився з квітня, оскільки вторгнення Росії в країну заблокувало основні експортні шляхи через море. 

Зазначається, що рішення уряду Індії дозволити безмитний імпорт 2 мільйонів тонн соняшникової олії щорічно в цьому та наступному фінансових роках підвищить попит. Індія закупила 1,89 млн тонн сирої соняшникової олії в році, що закінчився жовтнем, причому Україна постачала майже 74% цих обсягів, а Аргентина і Росія – по 12%.

Реклама:

Так само, як планується відновлення імпорту соняшникової олії з України, Індія також збільшить закупівлі пальмової олії після падіння цін на неї. Імпорт зросте до 800 тисяч тонн у вересні з 750 тисяч тонн у серпні, сказав Баджорія. Це пов’язано з більшим попитом на смажену їжу під час фестивалів і тому, що зараз пальмова олія набагато дешевша, ніж інші види олії, сказав він.

Рекомендуємо почитати: Порти знову запрацюють. Що підписали в Стамбулі та як тепер Україна буде вивозити зерно?

Нагадуємо:

Перші договори про страхування суден, які перевозитимуть українське зерно після розблокування портів, вже підписані – це необхідно для того, аби судновласники відправили свій транспорт в Україну.

У Стамбулі у пʼятницю відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для вивезення зерна. Вже у середу  відбулася церемонія відкриття Спільного координаційного центру (СКЦ), необхідного для роботи ініціативи. Першим в рамках деблокади може запрацювати Чорноморський порт.

На наступний день після угоди 23 липня, російські війська вдарили ракетами по Одеському морському порту – 2 ракети збили сили ППО, ще 2 влучили в об’єкти інфраструктури порту.

За оцінкою Мінінфраструктури, три розблоковані чорноморські порти України зможуть експортувати щомісяця близько 3 млн тонн агропродукції.

Реклама: