У Зеленського розповіли, скільки зовнішніх боргів виплатила Україна у 2022

Понеділок, 25 липня 2022, 15:24 -

Україна виплатила 1,5 мільярда доларів зовнішніх боргів з початку 2022 року.

Про це розповів радник президента з економічних питань Олег Устенко під час телемарафону, передає Укрінформ.

"У нас на цей рік було 3 мільярди доларів виплати, по цьому року ми виплатили 1,5 мільярда доларів і до кінця року у нас залишилось ще 1,5 мільярда доларів", – сказав він.

Устенко зазначив, що Міністерство фінансів ухвалило єдино правильне рішення, звернувшись до кредиторів із пропозицією відтермінування виплат для погашення зовнішніх боргів.

Реклама:

Нагадуємо:

В умовах війни та як наслідок великого дефіциту коштів уряд тимчасово відмовився від виплат по частині боргових зобов'язань проти чого останні місяці всіляко виступало Міністерство фінансів. Так, 19 липня Кабінет міністрів прийняв рішення про відстрочку платежів по єврооблігаціях. 

Раніше Bloomberg повідомляв, що Україна вивчає можливість реструктуризації боргу на тлі обмежених джерел фінансування бюджету в умовах війни, проте рішення не очікується до кінця літа.

Реклама:

У своєму звіті про фінстабільність НБУ зазначав, що наразі обговорюється можливість надання для України "канікул" для виплат за зовнішнім боргом.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що графік виплат по зовнішньому боргу не є складним у цьому році, тому Україна має всі можливості навіть у військовий час обслуговувати його погашення.

Він наголошував, що уряд хоче бути відповідальними щодо зовнішніх боргів та не розглядає їхню реструктуризацію.

Реклама: