Виплати України за єврооблігаціями можуть відкласти на два роки

Вівторок, 19 липня 2022, 16:57 -
Міністр фінансів Сергій Марченко
Міністр фінансів Сергій Марченко
Міністр фінансів Сергій Марченко фото: економічна правда

В умовах війни та як наслідок великого дефіциту коштів уряд тимчасово відмовився від виплат по частині боргових зобов'язань — це те, проти чого останні місяці всіляко виступало Міністерство фінансів.

Так, 19 липня Кабінет міністрів прийняв рішення про відстрочку платежів по єврооблігаціях. Про це ЕП розповів один з учасників засідання.

Це рішення діятиме впродовж наступних 24 місяців, тобто фактично виплати заморожені до липня 2024 року.

Як свідчать дані Міністерства фінансів за цей час Україна мусила б погасити три випуски єврооблігацій на загальну суму 3 млрд дол. І це без урахування відсотків за ними та ще за 11 випусками. Остаточна сума економії для країни від прийнятого рішення стане відома після офіційного оголошення.

Реклама:

За словами співрозмовника ЕП, уряд також відклав і виплати по деривативам, тобто по випущених у 2015 році ВВП-варантах.

Крім того, до умов їх випуску пропонують внести наступну зміну. Раніше передбачалось, що до 2025 року максимальний розмір виплат за цим інструментом обмежувався 1% від ВВП, а після – без обмежень з урахуванням темпів зростання економіки. Проте рішенням уряду ця умова може виглядати наступним чином: до кінця 2027 року максимальний розмір виплат обмежується 0,5% від ВВП.

Рішення Кабінету міністрів ще повинен погодити парламентський комітет з питань бюджету.

Реклама:

Міністр фінансів Сергій Марченко відмовився від коментарів до оприлюднення офіційного повідомлення.

Читайте також: Україна вперше заплатила за зростання економіки. Що таке ВВП-варанти Яресько та скільки вони коштуватимуть країні?

Поки всі панікують, Україна скуповує свої борги. Що відбувається?

Дефолт чи реструктуризація: що буде з українським держборгом та чого чекають від США

Нагадуємо:

Раніше Bloomberg повідомляв, що Україна вивчає можливість реструктуризації боргу на тлі обмежених джерел фінансування бюджету в умовах війни, проте рішення не очікується до кінця літа.

У своєму звіті про фінстабільність НБУ зазначав, що наразі обговорюється можливість надання для України "канікул" для виплат за зовнішнім боргом.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що графік виплат по зовнішньому боргу не є складним у цьому році, тому Україна має всі можливості навіть у військовий час обслуговувати його погашення.

Він наголошував, що уряд хоче бути відповідальними щодо зовнішніх боргів та не розглядає їхню реструктуризацію.

Реклама: