Мінфін зрештою підняв ставки за річними облігаціями в гривні і залучив 3 мільярди

Вівторок, 19 липня 2022, 17:48 -

Міністерство фінансів на аукціоні у вівторок вперше за часи воєнного стану підвищило ставки за річними облігаціями внутрішньої держпозики і залучив 2,9 млрд грн.

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

На аукціоні 19 липня інвесторам запропонували 6 випусків паперів, два з яких номіновані у доларі. Ставки доходності та термін обігу за гривневими ОВДП були такими:

  • 2 місяці зі ставкою 9,5% (ставка незмінна);
  • 3 місяці зі ставкою 9,5% (ставка незмінна);
  • 6 місяці зі ставкою 10% (ставка незмінна);
  • 1 рік зі ставкою 14% (+3 в.п.).

Саме на останньому випуску і зосередився попит інвесторів – від його продажу залучено 1,8 млрд грн. Натомість за паперами, ставки яких не змінилися, залучили від 16 до 115 млн грн.

Реклама:

Щодо доларових облігацій, ставки за якими зросли минулого аукціону 12 липня, дохідність паперів не змінилася і становила 4% з терміном обігу 6 місяців та 4,5% терміном на 1 рік.

Після стрімкого підвищення Нацбанком облікової ставки з 10% до 25% регулятор очікував від Мінфіну відповідного зростання ставок за держоблігаціями аби, зокрема, підвищити привабливість гривневих активів. Проте Міністерство відмовлялося це робити і заявляло, що державні облігації є інструментом підтримки країни, а не максимізації інвестиційного прибутку.

Минулого тижня Мінфін вперше "відступив" від своєї позиції в останні місяці та підвищив ставку за ОВДП, номінованими у доларі – при цьому гривневі ставки залишилися незмінними.

Реклама:

Читайте також: Уряд хоче, щоб НБУ друкував ще більше грошей та ще і щороку. Чим це загрожує?

Нагадуємо:

Від початку повномасштабної війни виплати за погашеннями українських внутрішніх облігацій на 21,9 млрд грн перевищують запозичення на аукціонах із продажу ОВДП.

Раніше Мінфін "відпустив" ставку дохідності за викупленими Нацбанком держоблігаціями і привʼязав її до облікової ставки НБУ. Шляхом викупу урядових боргових паперів регулятор проводить емісію гривні, простими словами – "друк" коштів.

Реклама: