"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Приватизація "Більшовика": ДБР вручило перші підозри оцінювачам

Четвер, 9 червня 2022, 11:35 -

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру двом оцінювачам, які нібито занизили вартість акцій заводу "Більшовик" на понад 1 млрд грн у ході його приватизації минулого року.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

За версією слідства, два оцінювачі приватної компанії підробили документи та занизили ринкову вартість 100% акцій Першого київського машинобудівного заводу на понад 1 млрд гривень.

У межах розслідування кримінального провадження щодо можливого зловживання службових осіб Фонду держмайна під час приватизації 27 жовтня 2021 року "Більшовика" встановлено, що перехід у приватну власність відбулася за заниженою вартістю та на підставі підроблених документів. 

Реклама:

Зокрема, вважає слідство, звіту про оцінку майна, який використано для визначення вартості акцій заводу. "Цей документ не відповідає вимогам законодавства, що підтверджено судовими експертизами", – заявляють у ДБР.

Раніше Головне оперативне управління Державного бюро розслідувань вважало, що реальна вартість 100% акцій "Першого київського машинобудівного заводу" становить орієнтовно 4,5 мільярда гривень, тобто на 3 млрд грн вище за ціну продажу.

Стартова вартість аукціону визначена на підставі звіту про оцінку майна, виконаного "Консалтинговою компанією "Ессет Експертайз" на замовлення "КПМГ-Україна", яке на підставі договору з Фондом держмайна було радником з підготовки до приватизації та продажу пакета акцій АТ "ПКМЗ".

Читайте більше: Приватизація за сім хвилин. Як Хмельницький та Черновецький "розіграли" "Більшовик"

Нагадуємо:

27 жовтня АТ "Перший київський машинобудівний завод" продали на аукціоні за 1,429 млрд грн – його власником стане пов'язана із групою UFuture Василя Хмельницького компанія. Кошти за результатами аукціону з приватизації заводу "Більшовик" (1,429 млрд грн) 7 грудня надійшли до бюджету.

Як розповідала ЕП, власником ПКМЗ став консорціум інвесторів, серед яких – власник компанії "А-девелопмент" Олексій Баранов та компанія UDP під управлінням Андрія Іванова. Акціонером UDP також є Василь Хмельницький.

На торгах жодної ставки не зробила компанія "ДК Інвест" Степана Черновецького. Причиною такої поведінки джерела ЕП називали можливі "закулісні домовленості" з Черновецьким, аби за "вигідну ціну" отримати частину нерухомості. 

Вже цьогоріч суд наклав арешт на 100% статутного капіталу Першого київського машинобудівного заводу (колишній "Більшовик") - через кримінальне провадження щодо можливого зловживання посадових осіб ФДМУ під час приватизації заводу у жовтні 2021 року.

Реклама: