Європейська ENTSO-E підтримала поступове збільшення експорту української електроенергії 

Середа, 8 червня 2022, 11:46 -
 
getty images

Європейська енергосистема ENTSO-E погодила запит "Укренерго" на відновлення експорту електроенергії з України.

Про це повідомила пресслужба Укренерго.

Відповідне рішення оператори систем передачі Континентальної Європи ухвалили у вівторок, 7 червня. Щоб розпочати поетапне збільшення чистої пропускної спроможності на експорт, необхідно було виконати шість технічних передумов для забезпечення стабільності роботи об’єднаної мережі та збільшення спроможності гасити низькочастотні коливання.

В Укренерго нагадують, що наразі українська енергосистема працює синхронно з європейською континентальною мережею ENTSO-E і є частиною європейського енергетичного простору. Робота триває в режимі пробної аварійної синхронізації, тобто експортно-імпортні операції з європейськими контрагентами не проводяться.

Реклама:

"Проте як українська, так і європейська сторони розглядають можливість поетапного збільшення обсягів експорту, що було б взаємовигідним", – пишуть в Укренерго.

Національна компанія наголошує, що розширення експорту до Європи є можливістю забезпечити додаткову ліквідність на ринку електроенергії та отримати додатковий прибуток. З огляду на збитки через війну РФ проти України, початок експорту електроенергії може стати альтернативою новим позикам і кредитам.

Крім того, постачання низьковуглецевої електроенергії з України значно посилить енергетичну безпеку в Центральній та Східній Європі, кажуть в Укренерго. Поставки з України могли б покрити "деяку частку споживання електроенергії в цих країнах" і зменшити їхню залежність від Росії.

Оператор пояснює, що для переходу з пробного режиму на постійну синхронізацію та запуску повноцінного експорту електроенергії з України необхідно виконати низку технічних заходів, над якими зараз працює Укренерго. Ці заходи забезпечать стабільність роботи енергосистеми в нових умовах об’єднаної роботи. 

Читайте також: Енергосистема країни зазнала втрат, але в планах – збільшення експорту в ЄС. Як це можливо?

Нагадуємо:

У Міненерго оцінили, що експорт електроенергії з України може замістити 17% поставок російського експорту газу до Євросоюзу.

Приєднання об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України до ОЕС континентальної Європи ENTSO-E дозволило учасникам енергетичного ринку постачати електроенергію у ЄС. До цього монополію на експорт мав лише Бурштинський острів.

Наразі експорт здійснюється в обмежених обсягах і поки що лише до Польщі. З 30 березня за цим напрямком постачалось близько 200 МВт на добу.

Реклама: