"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Укренерго провів перший аукціон для експорту електроенергії в Польщу

Понеділок, 28 березня 2022, 18:17

"Укренерго" відновлює добові аукціони з розподілу міждержавних перетинів для експорту електроенергії в Польщу, у понеділок на першому аукціоні всю потужність викупив ДТЕК.

Про це повідомила пресслужба Укренерго, Інтерфакс-Україна з посиланням на результати аукціону.

Перший від моменту синхронізації з європейською енергосистемою ENTSO-E аукціон пройшов 28 березня 2022 року з фактичною датою початку експорту 30 березня обсягом 210 МВт щогодини. Всю пропускну здатність викупила компанія "Д.Трейдинг" з групи ДТЕК Ріната Ахметова.

"Початок експорту електроенергії дозволить Україні отримати додаткові ресурси для відновлення та розвитку енергетичної інфраструктури України в умовах війни", – пояснює Укренерго.

Реклама:

Всього пропускна спроможність між Україною та ENTSO-E становить до 2 тис. МВт. В Укренерго кажуть, що експорт до ЄС матиме прямий економічний ефект для країни в декілька мільярдів доларів на рік. 

При цьому, зауважує голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький, українська електроенергія є також ресурсом для часткового заміщення російського газу в ЄС. Наразі, зазначається, між українською та європейською енергосистемами немає комерційних обмінів, як передбачено угодою між Укренерго та ENTSO-E на час пробного періоду синхронної роботи.

Нагадуємо:

Україна 16 березня стала членом "енергетичного Євросоюзу", тобто приєдналася до європейської енергетичної системи ENTSO-E.

З цього моменту перетікання електроенергії між Україною з одного боку та Білоруссю і РФ з іншого стануть неможливі. 

Україна мала приєднатися до системи до кінця 2022 року, проте розв’язання Росією війни проти Україну показало, що після роботи в ізольованому режиму Україна не може приєднатися назад до системи агресора і відмовилася це робити.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: