Україна може замістити 17% російського експорту газу в ЄС: яким чином

Вівторок, 17 травня 2022, 12:23 -
 
unsplash

У Міненерго оцінили, що експорт електроенергії з України може замістити 17% поставок російського експорту газу до Євросоюзу.

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики з посиланням на слова заступника міністра Миколи Колісника у ході конференції Gazterm-2022.

Зазначається, що Україна надала свої пропозиції до стратегії REpowerEU, які передбачають практичні кроки щодо використання експортних потужностей української енергосистеми.

За словами Колісника, REpowerEU-стратегія повинна надавати чіткі рішення у трьох аспектах: як замінити російську енергію, як припинити російський контроль над енергетичними активами в Європі та як гарантувати, що така ситуація більше не повториться.

Реклама:

Він наголосив, що Україна може докластися до надійності постачання газу у європейські країни, зокрема, завдяки потужним підземним сховищам обсягом 31 млрд куб. м. "Україна готова запропонувати близько половини від цих потужностей європейським компаніям для сезонних або стратегічних запасів газу", – зазначив посадовець.

Натомість українська енергетика може послабити залежність регіону від російських енергоносіїв завдяки експорту електроенергії. 

"За нашими оцінками, електроенергія з України може замістити близько 17% російського газу, що експортується до ЄС", – розповів Колісник.

Читайте також: Енергосистема країни зазнала втрат, але в планах – збільшення експорту в ЄС. Як це можливо?

Нагадуємо:

Приєднання об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України до ОЕС континентальної Європи ENTSO-E дозволило учасникам енергетичного ринку постачати електроенергію у ЄС. До цього монополію на експорт мав лише Бурштинський острів.

Наразі експорт здійснюється в обмежених обсягах і поки що лише до Польщі. З 30 березня за цим напрямком постачалось близько 200 МВт на добу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: