Канада і ФРН ведуть переговори по поверненню турбін для "Північного потоку" без порушення санкцій

Середа, 22 червня 2022, 10:30 -

Канада співпрацює з Німеччиною щодо повернення до Росії газового обладнання, необхідного для роботи газопроводу "Північний потік", при цьому не порушивши санкції.

Про це в інтерв'ю Bloomberg заявив міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон.

За його словами, потрібно знайти спосіб повернути до Росії турбіни, які німецька Siemens Energy виробила у Канаді, не порушивши санкції.

"Ми хочемо поважати санкції, тому що санкції були введені не без причини.

Реклама:

При цьому, метою санкцій ніколи не було завдати значного болю Німеччині, яка є одним із наших найближчих друзів і союзників. Тому ми дуже стурбовані цим питанням", - сказав міністр.

Турбіни були виготовлені в Канаді, і їх необхідно регулярно відправляти туди на технічне обслуговування німецькою Siemens Energy AG.

Одну з них капітально ремонтували в Монреалі, але тепер її не можна повернути, оскільки санкції Канади, запроваджені цього місяця, забороняють експортувати життєво важливі технічні послуги в російську промисловість викопного палива, пише агентство.

Реклама:

"Ми ведемо переговори з Німеччиною, намагаючись знайти шлях, через який ми можемо забезпечити потік газу", – сказав Вілкінсон.

"Можуть бути різні варіанти, які ми можемо розглянути", - додав він.

Нагадаємо:

Раніше Канада заявила, що веде переговори з Німеччиною щодо вирішення проблеми з турбіною Siemens Energy для російського газопроводу "Північний потік-1", який був був відправлений до Канади на технічне обслуговування.

Повідомлялось, що котирування газових фʼючерсів у хабі TTF у Нідерландах підскочили до понад 1500 доларів за тисячу кубометрів через скорочення Газпромом прокачки через "Північний потік".

Коливання на ринку спричинені заявою "Газпрома" про зупинку експлуатації ще одного газотурбінного двигуна на компресорній станції "Портова" газогону "Північний потік", що призвело до скорочення прокачки газу в Німеччину на 60%.

Крім того, на наступний день в РФ заявили, що проблеми з ремонтом турбін для газопроводу "Північний потік" у Канаді можуть призвести до повної зупинки проєкту та "катастрофи для Німеччини". 

Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек заявив, що скорочення Росією поставок газу в Європу є спробою розхитати ринок і підняти ціни.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Реклама: