Деблокада портів: Туреччина готова допомогти з перевезенням зерна, чекає на відповідь Росії

Середа, 15 червня 2022, 17:58 -
 
Мевлют Чавушоглу
getty images

Очільник турецького МЗС Мевлют Чавушоглу заявив, що Туреччина підтримує запропонований ООН план для деблокади українських портів і очікує на відповідь РФ за підсумками зустрічі в Анкарі.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на заяву Чавушоглу.

Він зазначив, що є й інші переговори між військовими та спеціалістами. 

"Звичайно, їм потрібно вжити певних заходів. У Росії є своя власна позиція, про що Лавров говорив під час переговорів минулого тижня. Але ми сказали російській стороні, що план ООН дуже важливий, функціональний і легітимний. Ми також підкреслили, що якщо дві сторони домовляться принципово, ми могли б скликати зустріч у Стамбулі", – заявив очільник Чавушоглу.

Реклама:

За його словами, після досягнення домовленості у Стамбулі можуть створити центр, де будуть спостерігати за переговорним процесом.

"Це план ООН, і ми його підтримуємо. Ми контактуємо з Генеральним секретарем ООН паном Гутеррешем. Після зустрічі з Лавровим я зателефонував пану Гутеррешу і поінформував його", — додав турецький дипломат.

Нагадуємо:

Реклама:

Раніше Bloomberg писав, що Туреччина і Росія нібито досягли попередньої угоди про забезпечення експорту українського зерна морським коридором з Одеського порту.

Проте на зустрічі в Анкарі між представниками Росії та Туреччини не було досягнуто конкретних домовленостей – тепер Україна чекає на комунікацію між українською та турецькою сторонами.

Головний ризик у відкритті портів для експорту зерна - у невиконанні Росією навіть задекларованих зобов'язань. Відсутність довіри до Росії слід компенсувати військовим елементом, тобто протикорабельною зброєю.

Україна також має альтернативний план зберігання зерна на випадок, якщо не вдасться домовитися про деблокаду портів.

Реклама: