Україна готує "план Б" на випадок, якщо порти не деблокують

Середа, 15 червня 2022, 13:53 -
 
getty images

Україна має альтернативний план зберігання зерна на випадок, якщо не вдасться домовитися про деблокаду портів.

Про це перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький розповів в етері Єдиних новин.

Щодо деблокади моря, Висоцький зазначив, що українська влада продовжує спільно з ООН працювати в цьому напрямі. Він нагадав, що без портів Україна не зможе реалізувати увесь експортний потенціал. 

"І, зрозуміло, що для цього потрібно мати декілька факторів: це й достатньо протикорабельної зброї, і забезпечений гарантований військовий супровід. Тому продовжується робота в цьому напрямі. Коли будуть кінцеві узгоджені Україною деталі, можемо повідомити", – зазначив він.

Реклама:

За словами Висоцького, передбачити, скільки часу знадобиться на розмінування узбережжя, наразі непросто. Терміни залежатимуть від того, на якому етапі буде війна:

"Наша перемога – це зовсім інша швидкість. Якщо продовження бойових дій, це інші ризики. Тому усе варіюватиметься від зовнішніх факторів. Механізми є і досить швидкого розмінування, і навпаки. Тому горизонт важко окреслити".

На випадок відсутності експорту через порти Україна вже готує додаткові потужності зі зберігання, аби була змога зберігати і минулорічні залишки, і новий врожай, який уже за місяць активно збиратиметься, розповів заступник міністра. 

Реклама:

З огляду на перехідні залишки з минулого року і на прогноз врожайності цього року, може бути дефіцит потужностей для зберігання в межах 10–15 млн тонн. Тому наразі як план Б для зберігання збіжжя, в разі неможливості швидкого експорту, завозяться мобільні елеваторні банки та рукави, аби мати в резерві потенційне обладнання для зберігання цих додаткових тонн.

Нагадуємо:

На 1 липня в Україні залишатиметься 20 млн тонн перехідних залишків агропродукції, і потенційно до них може додатися ще 30 млн тонн до експорту з нового врожаю.

Раніше Bloomberg писав, що Туреччина і Росія нібито досягли попередньої угоди про забезпечення експорту українського зерна морським коридором з Одеського порту.

Проте на зустрічі в Анкарі між представниками Росії та Туреччини не було досягнуто конкретних домовленостей – тепер Україна чекає на комунікацію між українською та турецькою сторонами.

Головний ризик у відкритті портів для експорту зерна - у невиконанні Росією навіть задекларованих зобов'язань. Відсутність довіри до Росії слід компенсувати військовим елементом, тобто протикорабельною зброєю.

Реклама: